background img
banner
banner

Λαμπρή γιορτή για την δεύτερη κοπή πίτας [ΦΩΤΟ]

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ «ΑΠΟΛΛΩΝΑ»

Σε μία εξαιρετική γιορτή, με πολύ κέφι και ζωντάνια, σαν αυτές που μόνο ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου ξέρει να διοργανώνει, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κοπή της πίτας του Ομίλου, στο κατάμεστο, χθες το πρωί, κινηματοθέατρο «Απόλλων». Επίσης, σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης, έγιναν και οι απονομές αναμνηστικών στους χορευτές του Ομίλου που εισήχθησαν πέρυσι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από την αρχή ως το τέλος της γιορτής άλλωστε, διάχυτη ήταν η αγάπη με την οποία οι άνθρωποι του Χορευτικού περιβάλλουν τους χορευτές, επί 41 χρόνια τώρα, κι αυτοί με την σειρά τους, ανταποδίδουν όλο αυτό, όχι μόνο αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο τους χορούς, αλλά… έχοντας ταυτιστεί απόλυτα με τον ρόλο που ο Όμιλος διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Αποτελεί ένα πρεσβευτή του Πολιτισμού και της Παράδοσης, ένα ζωντανό κύτταρο εποικοδομητικής δραστηριότητας και δημιουργικότητας, εκφράζοντας την κορυφαία έκφραση του σώματος που είναι ο χορός όπως στηρίχθηκε και επιβίωσε μέσα από τα ήθη και έθιμα στην πάροδο των χρόνων.

Εντυπωσιακοί χοροί και αναβίωση εθίμων

Η εκδήλωση, στην οποία μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωακείμ Βενιανάκης και άλλοι ιερείς, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Χρήστος Γούτος και η σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Ελισσάβετ Μπομποτσιάρη, ξεκίνησε με τους χορούς ενηλίκων του τμήματος Τρίτης, Φραγκίτς, Αντίπερα, Ζαχαρούλια, Κάτων στην άσπρη πέτρα, συνεχίστηκε με χορούς Κρήτης από το 6ο έτος Τρίτης και συγκεκριμένα με Χανιώτη, Πεντοζάλι, Μαλεβιζιώτη και Πρινιανό, για να πάρουν στη σκυτάλη οι ενήλικες Δευτέρας, αποδίδοντας τους χορούς Λήμνου, Πάτ’ μα, Τα τσιμαντριανά κορίτσια, Μπάλος Λήμνου, Τσοπάνικος, Παναγιά χορός. Κορυφαία, ίσως, στιγμή της εκδήλωσης ήταν η αναπαράσταση πανηγυριού γάμου στη Θράκη από το τμήμα παλαιών χορευτών που χόρεψαν Σουμπέτι, Πρωτόψωμα ή Ταπεινός, Ζωναράδικος, Κλωστρός/ Κουλουριαστός, Συγκαθιστός (πήγαμι και πήραμι). Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των μικρών 2ου έτους της Δευτέρας που χόρεψαν χορούς Μακεδονίας, συρτό, Καστοριανό, χρωματιστά τσουράπια, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που χόρεψαν το «Μακεδονία ξακουστή» και το τραγουδούσε ο κόσμος! Ακολούθησαν οι Μακεδόνες με τους χορούς Δράμας, Ανάθεμα τη μάνα σου, Βαγγελίτσα, Λαζαρίτσα, Ξάστερη Γκάιντα, Κόρη Ελένη.

Μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ομίλου Χρήστου Κιλιά, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυετή δράση του, στα 47 ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει και τις αμέτρητες χώρες που έχει επισκεφθεί, ενώ έκανε γνωστές και τις προσκλήσεις για το φετινό καλοκαίρι που θα απαντηθούν ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και με το εάν πραγματοποιηθούν εκλογές. Όπως είπε, ΄΄όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ζήσει με τον Χορευτικό αξέχαστες διαδρομές και μοναδικές εμπειρίες΄΄, μιλώντας ταυτόχρονα για την κοινωνική προσφορά του Ομίλου με τις εμφανίσεις του και την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, αφού, αφενός παραδίδει μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας και αφετέρου βοηθά τα παιδιά να ξεφύγουν από μη ουσιαστικές ενασχολήσεις όπως τάμπλετ και άλλες δραστηριότητες.

Με ιδιαιτέρως θερμά λόγια μίλησε για τον Χορευτικό Όμιλο ο Μητροπολίτης, εγκωμιάζοντας το έργο του κ. Κιλιά και τον συνεργατών του, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να είναι σε ετοιμότητα διότι, όπως είπε, κρίσιμες και δύσκολες ημέρες έρχονται για την Ελλάδα, προτρέποντας το κοινό να διατηρήσει την Ελλάδα και την Ορθοδοξία μέσα του, σε μία εποχή που διώκονται και με τον… νόμο πλέον, δανειζόμενος την προτροπή αγιορείτη μοναχού, ΄΄κρατηθείτε από το φουστάνι της Παναγίας΄΄. Ακολούθησε ο αγιασμός και η κοπή της πίτας με ανταλλαγή των πιο θερμών ευχών και στην συνέχεια η επίδοση των αναμνηστικών στους επιτυχόντες χορευτές.
Η εκδήλωση έκλεισε μετά το πέρασμα περίπου τριών ωρών, με χορούς από το 1ο έτος Σαββάτου Μέρμηγκας και Μανάς και από τους αρχάριους ενήλικες με τους χορούς Σάμου και Χίου, Δετός Βολισσού, Ένα καράβι από τη Χιο, Πλατανιώτικο νερό και Κουρσάρικος/ Αμπάς.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr