background img
banner
banner

Προγραμματισμός και συντονισμός δράσης…

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 

Χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς πρέπει να κινηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι φορείς ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται εντός της Δημοτικής Κοινότητας Ροδοδάφνης και αφετέρου να δοθεί μία αναπτυξιακή προοπτική στην εν λόγω περιοχή, εξήχθησαν κατά την χθεσινή ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Συμπολιτείας, με θέμα «Ο Τόπος μας, Προβλήματα και Προοπτικές Ανάπτυξης».

Επρόκειτο για μία σημαντική πρωτοβουλία του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Ροδοδάφνης, η οποία ωστόσο, ανάλογα με την σπουδαιότητά της δεν παρουσίασε μεγάλη συμμετοχή.
Βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Παλαιολογόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής και ο π. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Γιώργος Γεωργόπουλος. Την συζήτηση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην δήμαρχος Συμπολιτείας και υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Δημ. Καλογερόπουλος Δημ., ο πρώην αντιδήμαρχος Δημ. Καλαμίδας, ο σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Θαν. Κάλπης, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παν. Γεωργόπουλος, ο πρώην πρόεδρος Δ.Κ. Ροδοδάφνης Παν. Ανδριόπουλος, ο Ιωάν. Παπαθεοδώρου, διευθυντής του δημοτικού σχολείου Αβύθου, ο Ανδ. Παλαιολογόπουλος, πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αβύθου «Αχαιοί» και ο Μιχ. Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αβύθου.

Οι επιπτώσεις των μεγάλων έργων και η ανασφάλεια των πολιτών

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και στις ενέργειες που έχει γίνει. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιπτώσεις των μεγάλων έργων (Ολυμπία Οδός, Τρένο) στις υποδομές της περιοχής, στην κατάσταση του οδικού δικτύου (Παλαιά Εθνική Οδός), στη διάβρωση των ακτών, τον ορισμό του αιγιαλού, στη διευθέτηση των χειμάρρων, στον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό λυμάτων, στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και στην κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας που απειλείται από ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αίσθηση δημιούργησε η διαπίστωση του προέδρου της Δ.Κ. ότι έχει τελειώσει το ένα από τα δύο μεγάλα έργα, αναφερόμενος στην Ολυμπία Οδό, και ακόμη δεν έχει… φανεί στην περιοχή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη αντιπλημμυρικών αλλά και για άλλα προβλήματα όπως η έλλειψη πινακίδων σήμανσης, τονίζοντας πως «είναι όλα αφημένα στην τύχη τους».

Απαντήσεις έδωσε ο κ. Λύτρας κάνοντας γνωστή την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα για το θέμα των αντιπλημμυρικών, επισημαίνοντας πως από πλευράς υπουργείου έχει γίνει γνωστό πως είναι σε έναν βαθμό έτοιμες οι μελέτες ωστόσο το θέμα έχει… κολλήσει στην ανάθεση των έργων. ΄΄Πιέζουμε το υπουργείο για την εκτέλεση έργων τουλάχιστον στα 600 μέτρα εκατέρωθεν του δρόμου, κάτι που ορίζεται και από τον νόμο΄΄, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, που ανέπτυξε και όλο το πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας για την περιοχή, το οποίο έχει να κάνει με το έργο της ασφαλτόστρωσης της Π.Ε.Ο. και των υπολοίπων έργων που έχουν να κάνουμε με πεζοδρόμια κι άλλες υποδομές. Αναφέρθηκε ακόμη στις εργολαβίες που προωθούνται για την οριοθέτηση κοίτης σε χείμαρρους και ποτάμια. Τοποθετούμενος επί του θέματος, ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε πως πρέπει να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις προς όλους αλλά και να ζητήσει νομική και τεχνική υποστήριξη.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος τόνισε πως οι δήμοι οφείλουν να έχουν πρόγραμμα, στρατηγική και σχέδιο ώστε να μην καλούνται όλοι να βρουν λύσεις στα προβλήματα κατόπιν εορτής, επισημαίνοντας πως το ΤΕΕ είναι στην διάθεση τόσο της Πολιτείας όσο και της τοπικής κοινωνίας. ΄΄Θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της περιοχής, να αξιοποιήσουμε τους 3.500 επιστήμονες που έχουμε, όμως η στρατηγική για το τι θέλουμε να κάνουμε, είναι δική σας΄΄, σχολίασε μεταξύ άλλων.

ΤΑΙΠΕΔ, δημοτική περιουσία και υποδομές

Ο κ. Σκανδάμης εστίασε στο θέμα της διάσωσης και αξιοποίησης της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας με ιδιαίτερη αναφορά στα 10 στρέμματα στην περιοχή «Μάτι» της Άκολης που περιέρχονται στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα για την περιοχή… Μίλησε για την διαδικασία του Κτηματολογίου που έχει ξεκινήσει και κατέστησε σαφές πως ο δήμος οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης της δημοτικής περιουσίας για να μην περάσει σε χέρια ιδιωτών.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τους ακροατές να λαμβάνουν το λόγο και να θέτουν ερωτήσεις στους εισηγητές. Υπήρξαν ερωτήσεις σχετικά με την διευθέτηση των ομβρίων υδάτων που προέρχονται από τα εκτελούμενα έργα, την κατάσταση των υπό εκτέλεση έργων όπως ο κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός και τον προγραμματισμό έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την επόμενη πενταετία.
Συμπερασματικά, αναγκαία κρίθηκε η εκπόνηση προγραμματισμού από πλευράς δήμου Αιγιαλείας για να μπορέσει να έχει την αρωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, η ενεργοποίηση ομάδων διαβούλευσης πολιτών και τοπικών φορέων για την ανάδειξη τοπικών θεμάτων και συγκεκριμένων προτάσεων ανάπτυξης της περιοχή, η σύσταση ειδικής Αντιδημαρχίας για την προστασία της δημοτικής περιουσίας και την αξιοποίησή της και η οργάνωση φακέλων για τη διεκδίκηση της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων με ιδιαίτερη έμφαση στα κτίρια των σχολείων.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr