background img
banner
banner

Τα προϊόντα της Αιγιάλειας στο… τραπέζι για να δοθεί λύση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μία ουσιαστική και καίρια συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους αγρότες της Αιγιάλειας, πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη οι εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας.

Λεμόνι, σταφίδα και ελαιόλαδο… μπήκαν στο τραπέζι, με κοινή παραδοχή πως εάν δεν δοθούν δραστικές λύσεις τότε η παραγωγή θα βαίνει μειούμενη και κάποια στιγμή θα σβήσει…

Έγκαιρη έναρξη ψεκασμών στα ελαιόδεντρα

Μία ημέρα πριν, το Δ.Σ. του Α.Α.Σ.Α. επισκέφθηκε την Περιφέρεια και είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρο Βέρρα, παρουσία του υπεύθυνου για την δακοκτονία κ. Βανταράκη, με αντικείμενο συζήτησης την έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών στα ελαιόδεντρα για την αντιμετώπιση του δάκου, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η καταστροφική φετινή χρονιά. Οι εκπρόσωποι του αιγιώτικου συλλόγου πήραν την διαβεβαίωση ότι ξεκινά εγκαίρως το πρόγραμμα δακοκτονίας από την στιγμή που έχει προχωρήσει η ανάθεση των ψεκασμών, τουλάχιστον στις κοινότητες που εφαρμόζεται χρόνια τώρα.

Στην συνάντηση με τον κ. Κατσιφάρα, παρουσία του κ. Βέρρα αλλά και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Αγγελόπουλου και του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Θανάση Πετρόπουλου, σε ότι αφορά τους ψεκασμούς, επισημάνθηκε η βούληση της Περιφέρειας να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών κι άλλες κοινότητες, πέραν από αυτές στις οποίες εφαρμόζεται ήδη, εφόσον βέβαια το επιθυμούν κι αυτό από την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό στo Protionline.gr  ο πρόεδρος του Α.Α.Σ.Α. Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, ΄΄σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μία ημερίδα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να γίνει ενημέρωση από ειδικούς γεωπόνους για το πότε πρέπει να γίνουν οι ψεκασμοί, δηλαδή πριν ανοίξει το άνθος. Η ημερίδα θα είναι κοντά στις 10 Απριλίου΄΄. ΄΄Άπαντες στην συνάντηση της Περιφέρειας, συμφωνήσαμε πως εάν ξαναγίνει αυτό το κακό στην ελαιοπαραγωγή, θα σημάνει ότι έχει τελειώσει οριστικά για την Αιγιάλεια΄΄, πρόσθεσε ο κ. Λουκόπουλος.

Να συσταθεί «ομάδα λεμονοπαραγωγών»

Η συζήτηση ουσιαστικά ξεκίνησε από τα λεμόνια, με τους εκπροσώπους των αγροτών να αναφέρουν πως εάν δεν γίνει κάτι ώστε να μπλοκαριστούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, το ελληνικό προϊόν και δη το ντόπιο δεν έχει μέλλον καθώς η τιμή του θα συνεχίσει να είναι εξευτελιστική. Από πλευράς Περιφέρειας τους τονίστηκε πως με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα και πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δημιουργήσουν μία «ομάδα παραγωγών» και συγκεντρώνοντας κάποιους τόνους να έχουν δικαίωμα σε πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν για οικήματα και αναδιάρθρωση ποικιλιών. Επιπλέον, τονίστηκε πως μπορεί να μπει φραγή στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές μέσω αυστηρών ελέγχων για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος.

Σε… καλό δρόμο η αναδιάρθρωση της σταφίδας

Αναφορά έγινε και για την ανάγκη χρηματοδότησης της αναδιάρθρωσης της κορινθιακής σταφίδας όπως έγινε και με τα αμπέλια. Όπως τονίστηκε, εκτός από την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών που κάνει τον δικό της αγώνα με συνεχείς οχλήσεις στο υπουργείο ώστε να εξασφαλιστεί πρόγραμμα για την Αιγιάλεια και ο Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα στον υπουργό κ. Αραχωβίτη, μεταφέροντας την θετική βούληση που υπάρχει, εκτιμώντας ότι σε ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας θα υλοποιηθεί.

Τέλος, για το θέμα των οφειλόμενων για την ενιαία ενίσχυση σε παραγωγούς της περιοχής, από πλευράς Περιφέρειας, παρέπεμψαν τους ανθρώπους του Α.Α.Σ.Α. στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

΄΄Η συζήτηση στην Περιφέρεια έγινε σε θετικό κλίμα. Αυτό που τονίσαμε εμείς είναι ότι το λεμόνι έφτασε τα 10 λεπτά το κιλό, η ελαιοπαραγωγή φέτος καταστράφηκε, η παραγωγή της σταφίδας έχει μειωθεί δραματικά, άρα εάν δεν γίνει κάτι και για τα τρία προϊόντα, εμείς έχουμε τελειώσει. Εξαρτάται τι θέλει η Πολιτεία για τους αγρότες. Εάν δεν επιθυμεί αγροτική παραγωγή, μπορεί να συνεχίσει να μας αφήνει στο έλεος. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr