background img
banner
banner

Με κάθε επισημότητα ο εορτασμός των 192 ετών | ΦΩΤΟ

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

24 Ιουνίου 1827 – 24 Ιουνίου 2019… Εκατόν ενενήντα δύο χρόνια πέρασαν από την ημέρα που μια… χούφτα καλόγεροι μαζί με λιγοστά παλικάρια – λαϊκούς κατατρόπωσαν την μέχρι τότε ανίκητη στρατιά τού Ιμπραήμ Πασά, σε μία μάχη που έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία και τον Μοναχισμό!

Διότι η περίφημη Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου απέβη καθοριστική για την έκβαση του αγώνα της Παλιγγενεσίας και την απελευθέρωση του Γένους από την τετρακοσιόχρονη δουλεία, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως το ευλογημένο ράσο βρίσκεται πάντοτε μάχιμο στο πλευρό του στρατευόμενου λαού!

Πιστό στο ιερό χρέος του και συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, το διοικητικό συμβούλιο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως, σε συνεργασία με τον Ηγούμενο και τη Μοναστική Κοινότητα της σεβάσμιας και ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, υπό την αιγίδα και την στήριξη του δήμου Καλαβρύτων, εόρτασε και φέτος την ιστορική εκείνη ημέρα με διήμερο εκδηλώσεων, για την υλοποίηση των οποίων συνεργάστηκαν και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. Το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Ιερωνύμου και πλήθους Ιερέων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Λίγο πριν την Απόλυση, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος αναφέρθηκε στο νόημα και το μήνυμα της ημέρας. «Πρέπει να τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν κάποτε για την ελευθερία μας, εκείνους που είχαν ηρωικό φρόνημα! Η ιστορία μας είναι ο φάρος μας για το αύριο. Η Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου και η νικηφόρα έκβασή της υπήρξε καθοριστική για την αναπτέρωση του ηθικού των Αγωνιστών μας και την ευόδωση των στόχων της Παλιγγενεσίας. Μια φωτεινή σελίδα στους αγώνες του Έθνους μας και μια κορυφαία απόδειξη τού τι μπορούμε να καταφέρουμε ενωμένοι οι Έλληνες», σημείωσε με νόημα ο Μητροπολίτης κ. Παύλος, προσθέτοντας πως «όποιος αγωνίζεται για την πατρίδα και την πίστη του μόνο κερδίζει!».

Η πίστη σανίδα της σωτηρίας μας

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Παύλο για την του παρουσία, χαρακτήρισε την πίστη ως τη σανίδα της σωτηρίας μας, ως την ελπίδα των απελπισμένων.

Ολοκλήρωσε δε με την εξής παραίνεση: «Είμαστε στην ιστορική Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Εάν μπορέσετε, πάρτε λίγη από τη… φλόγα των Αγωνιστών, κρατήστε κάτι από αυτούς μέσα σας. Μην δειλιάσετε να δείξετε την αγάπη σας για τον Χριστό! Ξεχάστε το σώμα και κρατήστε την ψυχή, διότι αυτή είναι αθάνατη! Αγωνιστείτε, λοιπόν, για τον Χριστό και την Ελλάδα μας! Οι Μοναχοί και οι Αγωνιστές της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου μάς δίδουν το παράδειγμα. Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους!».

Αμέσως μετά ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός τής «ψυχής» (κατά κοινή ομολογία) της εκδήλωσης, του προέδρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δήμου Βαρβιτσιώτη και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Αγαπητό με θέμα «Οι λεβέντες των καλαβρυτινών βουνών». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην «Κιβωτό της ελληνικής συνέχειας» (όπως χαρακτήρισε την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου), ο κ. Αγαπητός είπε εμφανώς συγκινημένος αλλά και καταχειροκροτούμενος: «Άγιοι Πατέρες της Μονής και Φρούραρχε Νικόλαε Πετιμεζά με τους καπεταναίους και τα παλικάρια σου, σας ευχαριστούμε που σήμερα υπήρξατε η αιτία να αναβαπτισθούμε σε ευγενή εθνικά ιδεώδη!»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, άπαντες μετέβησαν στο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής όπου ο άψογος «οικοδεσπότης» Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας και η Μοναστική Κοινότητα προσέφεραν στους επισκέπτες μοναστηριακά κεράσματα.

Αναπαράσταση της προετοιμασίας

Ακολούθησε η αναπαράσταση της προετοιμασίας και της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου κατά του Ιμπραήμ από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως. Νωρίτερα ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Αθηνών, διά του προέδρου του, κ. Αθανασίου Σταματελόπουλου, επέδωσε τιμητικές πλακέτες τόσο στον Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία και την Πατρίδα, όσο και στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Ιερώνυμο για την υποστήριξη των προσπαθειών με σκοπό τη διάσωση της ιστορικής μας ταυτότητας. Η συγκινητική και καθ’ όλα άψογη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική διέλευση οργανωμένων τμημάτων αρματωμένων φουστανελοφόρων και ιππικού καθώς και με χορούς από χορευτικά τμήματα καλαβρυτινών συλλόγων, που κέρδισαν το αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr