background img
banner
banner

Ημέρα εθνικής υπερηφάνειας σε καιρό δοκιμασίας | ΦΩΤΟ

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Η ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, μετά από 400 χρόνια, στη δημιουργία τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε στις επόμενες γενεές των Ελλήνων διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και εμψύχωσε τους Έλληνες σε καιρούς δοκιμασίας. Κάτι ανάλογο συνέβη και στον λιτό λόγω των μέτρων του covid, εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων στο Αίγιο, η συμβολή του οποίου, αναγνωρισμένα πια, είναι τεράστια τόσο στα γεγονότα μέχρι να σημάνει η Επανάσταση όσο και στον αγώνα της απελευθέρωσης του έθνους.

Το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, τελέσθηκε μεγαλοπρεπής Δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου. Ανάμεσα στους λιγοστούς, λόγω υγειονομικού πρωτοκόλλου, παριστάμενους, ήταν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, βουλευτής Λαρίσης και ευρωβουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Γιδά, Νίκος Καραΐσκος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής.

Ελευθερία… το ταχύτερο δυνατό

Να ελευθερωθεί η Ελλάδα το συντομότερο δυνατό ευχήθηκε ο Μητροπολίτης, ενώ ο δήμαρχος, στη σύντομη ομιλία του, επισήμανε: «Οι Έλληνες διατήρησαν άφθαρτα τα εθνικά ιδεώδη και την εθνική συνείδηση, διατήρησαν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους και αυτό χάριν της “Κιβωτού” της ορθοδόξου εκκλησίας η οποία κράτησε άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς, παρά τις συνθήκες, τους εξευτελισμούς και την καταπίεση των Οθωμανών. Έτσι, έπειτα από… “μακράν καρτερία”, ωρίμασαν οι συνθήκες και ο κόσμος, όχι μόνο για την εκδήλωση της Επανάστασης, αλλά και για την επιτυχία της. Οι απόγονοι των Μαραθωνομάχων και των Σαλαμινομάχων, κατευθυνόμενοι από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και από την ασφάλεια που έδιδε η προετοιμασία του προεπαναστατικού έργου του Κοσμά του Αιτωλού, του Ρήγα Φεραίου και την προπαρασκευαστική δράση της Φιλικής Εταιρείας, αδιαφόρησαν για την γνώμη των ισχυρών ξένων κρατών. Ξεκίνησαν με πίστη και προσήλωση τον εθνικό αγώνα, επιλέγοντας το “καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή…” να είναι η σημαία τους και ο προορισμός τους. Δικαιωμένοι οι Έλληνες από το κύμα του Ελληνισμού που ακολούθησε, αποφάσισαν πως το ποτάμι… δεν γυρίζει πίσω, αφού εκεί που όλα τα “έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά” αντηχούσε και ξεπερνούσε σε ένταση το “λευτεριά ή θάνατος”».

Δημ. Καλογερόπουλος: «Ας κάνουμε την… υπέρβαση του “εγώ”, να είμαστε κάθε χρόνο άξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν εκείνοι»

Μιλώντας για τους Έλληνες, ο δήμαρχος τόνισε: «Ο ηρωισμός είναι πολλές φορές παράτολμος και το φιλελεύθερο πνεύμα είναι διαχρονικά, κύρια χαρακτηριστικά της φυλής μας. Και όταν ο αγώνας “κινδύνευσε” (όχι από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό μα από τις εσωτερικές διχόνοιες) ο Μακρυγιάννης αναφώνησε: “Ετούτη τη πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί. Για αυτή, δουλέψαμε όλοι μαζί. Ας την φυλάξουμε και μαζί, λοιπόν. Ας είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ”».

Και πρόσθεσε: «Φέτος, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό, εν των ιδιαίτερων συνθηκών της υγειονομικής λαίλαπας, εορτάζουμε και είμαστε υπερήφανοι για τα ηρωικά επιτεύγματα των προγόνων μας. Και εμείς, εδώ στην Αιγιάλεια, έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε για αυτούς τους εορτασμούς, να είμαστε υπερήφανοι για την ένδοξη ελληνική Επανάσταση, γιατί ουσιαστικά εδώ, αποφασίστηκε η αρχή του μεγάλου αυτού αγώνα, με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Γιατί σε αυτόν τον τόπο, έπεσε η πρώτη τουφεκιά, στο Αγρίδι. Γιατί εδώ, υψώθηκε πρωτίστως η πρώτη σημαία του αγώνα, από το χέρι του Ανδρέα Λόντου. Γιατί η Βοστίτσα ήταν η πρώτη πόλη που εγκατέλειψαν οι έντρομοι Τούρκοι. Συχνά και δικαιολογημένα αναφερόμαστε στις ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας, ώστε να εμπνευστούμε και να παραδειγματιστούμε».

«Από κάθε ιστορικό γεγονός, αποκτάται μια σοφία που αυτή, γίνεται “φάρος” για τις επόμενες γενιές. Η 25η Μαρτίου είναι ένα μάθημα στοχασμού για το τώρα και σχεδιασμού για το μέλλον. Είναι μια στάση ζωής που επιλέγουμε να ζήσουμε, γιατί “θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”. Ας δουλέψουμε με τις διαχρονικές αξίες που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και ας βαδίζουμε με θάρρος και σύνεση. Ας είμαστε εργατικοί και αισιόδοξοι, ας ακολουθήσουμε την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία. Ας κάνουμε την… υπέρβαση του “εγώ”. Ας μπορούμε να είμαστε κάθε χρόνο άξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν εκείνοι. Ας έχουμε την ατομική και την συλλογική ευθύνη για οδηγό μας και ας ζούμε με αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Ας νιώθουμε πίστη και αγάπη για τον τόπο που ζούμε, ακολουθώντας τον συνεχή αγώνα για την ευημερία και την πρόοδο. Τιμή και ευγνωμοσύνη σε εκείνους που προσέφεραν στον τόπο για την αναγέννηση του έθνους. Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του ’21. Χρόνια πολλά σε όλους», κατέληξε ο δήμαρχος.

Οι διεκδικήσεις της Ελευθερίας στα 200 χρόνια, μέσα από τους στίχους των ποιητών, από την Βάνα Μπεντεβή

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εντός του ναού, η πρόεδρος της η Ιστορικής, Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή, παρουσιάζοντας τα γεγονότα του 1821 αλλά και τη μετέπειτα ιστορία ως το σήμερα, μέσα από τους στίχους των ποιητών που, όπως είπε, ΄΄έχουν αποτυπώσει με την ψυχή τους όλη την ιστορία του ελληνικού έθνους΄΄. Η ομιλία της ήταν ένα κάλεσμα στους ήρωες του ’21 στους οποίους με τον λόγο της απέτισε φόρο τιμής για τους αγώνες που έδωσαν και για τις εκατόμβες αίματος που έχυσαν, βλέποντας την επέτειο και ως μία ευκαιρία για απολογισμό για τις μετέπειτα πράξεις των Ελλήνων αλλά και ως υπόσχεση για το μέλλον.

΄΄Διατηρούμε τη συλλογική μνήμη που συντέλεσε στο να διαμορφωθεί η νεοελληνική εθνική συνείδηση με τον σταυρό και τον χαρακτήρα του ελληνορθόδοξου Έλληνα. Το 1821 όλοι οι λαοί της Βαλκανικής στέναζαν κάτω από τον τούρκικο ζυγό. Τα μηνύματα για απελευθερωτικούς αγώνες ήταν έντονα από την Αμερική και την Ευρώπη, όμως αυτοί δεν τολμούσαν και τόλμησαν πρώτοι οι Έλληνες. Και έδωσαν το έναυσμα στον ποιητή να πει: «Όσοι βαρύ το χέρι του φόβου αισθάνονται ζυγό δουλείας ας έχουσιν»΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων η ιστορικός, φιλόλογος και πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Αναφέρθηκε ακόμη στο νέο απελευθερωμένο μικρό ελληνικό κράτος, τον Ιωάννη Καποδίστρια και τους ήρωες που έδωσαν υπόσχεση να κάνουν ξανά την Ελλάδα μεγάλη. Στις στιγμές του ένδοξου παρελθόντος αλλά και τη διχόνοια που πολλές φορές χαρακτήρισε τους Έλληνες, υιοθετώντας και πάλι τους στίχους του ποιητή «όπου και να περπατήσω με πληγώνει». Μίλησε για όλες τις διεκδικήσεις της Ελευθερίας μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια, τονίζοντας πως ΄΄πρέπει να δώσουμε υπόσχεση τους ηρωικούς προγόνους μας ότι θα είμαστε ενωμένοι και πάντα έτοιμοι γιατί οι συγκυρίες που βιώνουμε και σήμερα είναι δύσκολες΄΄. ΄΄Αθάνατοι πρόγονοί μας, δίπλα σας στέκεται ο δικός μας ήρωας ο Ανδρέας Λόντος, σήμερα τον έχουμε αποκαταστήσει στις συνειδήσεις μας με το Ιστορικό Μουσείο «Ανδρέας Λόντος». Με την Ι.Λ.Ε.Α., τον δήμο και την Εκκλησία μας να πρωτοστατούν φέραμε τα παράστημα, τη σημαία του Λόντου, τα έγγραφά του το αρχείο τα οστά του και είναι όλα εκεί, στο Μουσείο. Ο Ανδρέας Λόντος μνημονεύτηκε πριν δύο χρόνια το πρώτο θρησκευτικό μνημόσυνο για τον μεγάλο αυτό ήρωα΄΄, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Μπεντεβή, η οποία, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο, υπογράμμισε: ΄΄Του οφείλουμε μία προτομή κ. δήμαρχε. Εκεί όπου ετάφη για πρώτη φορά και αναπαύεται εν ειρήνη. Δικαιούται το μερίδιό του στην ιστορία με έναν ανδριάντα΄΄. Κλείνοντας, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. «μιλώντας» στους ήρωες του ’21 επικαλέστηκε τους στίχους του Ανδρέα Κάλβου: «Ας είναι αιωνία η μνήμη σας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα το μακάριο που σας σκεπάζει. Ας μην βρέξει ποτέ στον τάφο σας. Ζήτω η Ελλάδα».

Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι, καθώς και εκπρόσωποι των προσκόπων αλλά η μπάντα της Φιλαρμονικής, μετέβησαν στο Μνημείο Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια, εκεί όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο και τις αρχές της πόλης. Ακολούθησαν ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, με όλους να ανταλλάσσουν ευχή, του χρόνου οι Έλληνες όλοι μαζί, με παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις, να τιμήσουν την Εθνική Εορτή ελεύθεροι, μακριά από περιορισμούς, έχοντας νικήσει την απειλή της πανδημίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr