background img
banner
banner

“Νεκρό τοπίο” η παραλία Αλυκής χθες Καθαρά Δευτέρα

Ο ΚΑΚΟΣ… ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΙΣΤΟΣ… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ

Η Αλυκή χθες έμοιαζε και θύμιζε… μοναχικό τοπίο. Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας αλλά και των άσχημων καιρικών συνθηκών, ο κόσμος της Αιγιάλειας φέτος δεν… τόλμησε τελικά την καθιερωμένη του βόλτα στην “διάσημη” παραλία.

Εκτός όμως από τον σκοτεινό και βροχερό ουρανό, στην παραλία της πόλης υπήρχε και το ενδεχόμενο του… προστίμου της μετακίνησης του κόσμου. Τα αυστηρά επιδημιολογικά μέτρα και οι ψιχάλες, ήταν ενάντια στους “μεγάλους” που στερήθηκαν τις ¨σαν άλλοτε¨ ξέγνοιαστες στιγμές με κρασί και φασολάδα δίπλα από την θάλασσα, αλλά και ενάντια στους ¨μικρούς¨ και στον παραδοσιακό… “χαρταετό” του παιδικού αυθορμητισμού και της ανεμελιάς.

Έτσι, οι μικροί και οι μεγάλοι επισκέπτες που σε… ¨αλλοτινές εποχές¨ έδιναν ένα βροντερό ¨παρών¨ στην ούτως ή άλλως… πολυσύχναστη πλευρά της πόλης, φέτος δεν μπόρεσαν να απολαύσουν ένα όμορφο πρωινό στην φύση, με λαγάνα και σαρακοστιανά αιδέσματα, με ¨αμόλα καλούμπα¨ και αετούς που… συναγωνίζονται ποιος θα πάει πιο ψηλά. Ο παραλιακός δρόμος της Αλυκής, από το παλιό λιμάνι μέχρι και τον υδροβιότοπο, ήταν ένα μοναχικό και βροχερό σκηνικό, που δεν θύμιζε σε τίποτα παλαιότερες στιγμές.

Το protionline.gr βρέθηκε στην Αλυκή και συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου της Αλυκής «Άγιος Νικόλαος» Νίκο Παπαδόπουλο, για αυτή τη… διαφορετική φετινή Αλυκή της Καθαράς Δευτέρας.

Φωτό από παλαιότερη εκδήλωση

«Υπό κανονικές συνθήκες θα είχε μεγάλη επιτυχία και την απόλυτη συμμετοχή»

Ερωτώμενος ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου, αναφέρει: «Την καθιερωμένη και όμορφη γιορτή που κάνουμε ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1999 και μέχρι και… πέρσι, αναγκαστήκαμε φέτος να την ακυρώσουμε. Ο χθεσινός… βροχερός καιρός, άθελά του, μας έδωσε ένα εσωτερικό “άλλοθι” (που βεβαίως δεν ισχύει…) αλλά “συνηγόρησε” στο να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι έφταιγε η βροχή για την ματαίωση της εκδήλωσης και όχι ο κορωνοϊός και τα κρούσματα. Η εκδήλωση που κάθε έτος από το 1999 διοργανώνει ο σύλλογος, υπό κανονικές συνθήκες, έχει μεγάλη επιτυχία και την απόλυτη συμμετοχή. Ο κόσμος φέτος δεν βγήκε έξω, δεν υπήρξε συγχρωτισμός, δεν ήρθε στην Αλυκή όπως κάθε άλλη φορά. Αυτό, είναι που μας παρηγορεί, γιατί τα “ρίξαμε” και καλά… στον κακό καιρό και όχι στην πανδημία, για να μην στεναχωρήσουμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας. Η παραλία που αγαπάμε, ήταν εντελώς άδεια». «Εύχομαι του χρόνου να υπάρχουμε δίχως πανδημία, χωρίς μάσκες στα πρόσωπα μας, δίχως sms στο κινητό μας, χωρίς να φοβόμαστε να έρθουμε να έρθουμε ο ένας κοντά στον άλλο!» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου.

«Μπορούσαμε να “ταΐσουμε” 500 άτομα και να “κεράσουμε” ένα ποτηράκι κρασί 1000»

Σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για το τι προσέφερε ο Σύλλογος κάθε χρονιά και τι… στερείται ο κόσμος της Αιγιάλειας φέτος, ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνει: «Κάθε χρονιά φτιάχναμε ένα τεράστιο καζάνι φασολάδα. Είχαμε ντολμαδάκια, λαγάνες και χαλβά, ελιές και πολλές – πολλές καθαροδευτεριάτικες λιχουδιές. Ο κόσμος γέμιζε από τις πρώτες πρωινές ώρες το σημείο της παραλίας. Πολλές φορές προτού φτάσει καν 12 το μεσημέρι, δεν μπορούσε κάποιος ούτε να… πλησιάσει στην Αλυκή από την πολυκοσμία. Πριν τέσσερα ή πέντε χρόνια… από το σημείο περνούσε ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από… 2000 κόσμος, για να γιορτάσει τα κούλουμα. Μπορούσαμε να “ταΐσουμε” περίπου 500 άτομα και να “κεράσουμε” ένα ποτηράκι κρασί πάνω από… 1000 άτομα επισκέπτες! Φέτος, δυστυχώς όλα αυτά μας έλειψαν, όλα αυτά χάθηκαν και τα νοσταλγούμε. Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης του κόσμου. Το μόνο που πραγματικά ευχόμαστε, είναι του χρόνου τέτοια ημέρα η παραλία της πόλης όχι μόνο να μην χωράει τον λαό που θα “μαζέψει”, αλλά αυτός, να μην σταματά να χορεύει να διασκεδάζει και να είναι χαρούμενος. Όλες τις χρονιές είχαμε χορευτική μουσική είτε από dj’s της περιοχής, είτε από τοπικούς καλλιτέχνες».

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 200 χρόνια της ελληνικής Επανάστασης τον Αύγουστο

«Για λόγους ψυχολογίας, κοινωνικούς και ηθικούς, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια εκδήλωση στις αρχές Αυγούστου. Οργανώνουμε μια πολύ όμορφη και ιδιαίτερης σημασίας δράση και ελπίζω να μας… αφήσουν η πανδημία και οι λοιμοξιολόγοι ως τότε, ώστε να γίνει» δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος προετοιμάζει μια εκδήλωση σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων της Αιγιάλειας, η οποία θα είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια της ελληνικής Επανάστασης.

Το ¨σενάριο¨ έχει να κάνει με την “μύτη” της παραλίας της Αλυκής και τον τουρκικό ζυγό του 1821: Η δράση θα αφορά τη στιγμή που ο Ανδρέας Λόντος ¨σηκώνει¨ τον Σταυρό της Επανάστασης και λίγη ώρα μετά, οι λιγοστοί τελευταίοι Τούρκοι κατακτητές της περιοχής, (όχι περισσότεροι από 200 – 250 τον αριθμό) μπαίνουν σε αυτοσχέδιες μικρές βάρκες, με την βοήθεια κάποιων Αιγιωτών, κατοίκων της Αλυκής και φυγαδεύονται προς την Ρούμελη, προκειμένου να μην σφαγιαστούν. Η γιορτή αυτή θα είναι ένα ιστορικό – μουσικό αφιέρωμα, το οποίο θα έχει και θεατρική προσέγγιση από ντόπιους ηθοποιούς, σε στυλ αναπαράστασης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr