background img
banner
banner

Παππούδες που ξέρουν και σέβονται τη ζωή

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Ένα από τα λίγα ρεπορτάζ που παράγουν ελπίδα και αισιοδοξία στην ιδιωτική τηλεόραση είναι αυτό για την πορεία των εμβολιασμών, μαζί με τη γνώμη όσων σπεύδουν να προστατευτούν από την πανδημία. Σ’ ένα από αυτά λοιπόν ρωτήθηκαν παππούδες και γιαγιάδες «γιατί κάνουν το εμβόλιο». Η απάντησή τους ήταν αφοπλιστική: «Μα, για να μπορούμε να βλέπουμε ελεύθερα και να χαιρόμαστε με ασφάλεια τα εγγονάκια μας!» Φυσιολογικό, όταν μιλάμε για Έλληνες ηλικιωμένους αλλά σίγουρα εντυπωσιακό. Οι παππούδες μας δε βάζουν πρώτο τον εαυτό τους και την υγεία τους αλλά τους άλλους και μάλιστα τα νέα παιδιά που τα λατρεύουν!

Όλο αυτό με έβαλε σε σκέψεις. Χάρηκα και θαύμασα το μεγαλείο ψυχής αυτών των ανθρώπων που με άγγιξαν με το συναίσθημά τους. Απογοητεύτηκα όμως από την άλλη όταν ήρθαν στο μυαλό μου οι ασυνάρτητες σκέψεις και αμπελοφιλοσοφίες των αρνητών του εμβολιασμού. Έχω συνομιλήσει τελευταία με κάποιους από αυτούς και προσπαθώ να διακρίνω την επιστημονική βάση των απίθανων απόψεών τους. Μάταιος κόπος. Άλλος άκουσε ή διάβασε ανυπόστατες αλλά «έγκυρες» φήμες. Άλλος ξέρει αυτό που δεν ξέρουμε όλοι οι άλλοι και προβλέπει μάλιστα τις συμφορές που θα μας βρουν στο μέλλον, ως άλλος προφήτης! Κι ένας ακόμη… φωνάζει δυνατά και με θυμό ότι είναι χριστιανός, ότι ο Θεός τον προστατεύει και δεν έχει ανάγκη ούτε μάσκα ούτε εμβόλιο! Η συζήτηση με όλους αυτούς τους συνωμοσιολόγους και τους υπερχριστιανούς (σ.σ. λίγο αδόκιμος ο όρος) δεν οδηγεί πουθενά. Πώς να πείσεις κάποιον για το καλό το δικό του, της οικογένειας του και του κοινωνικού συνόλου όταν αυτός ξέρει καλύτερα; Ποιοι γιατροί, ποιοι επιστήμονες, ποιες λίστες εκατομμυρίων νεκρών ανά τον κόσμο. Όλα είναι ένα καλοφτιαγμένο ψέμα, μια υπερβολή των ΜΜΕ κι ένα μεγάλο κόλπο των φαρμακευτικών εταιριών!

Εγώ με το μικρό μου το μυαλό δεν τολμώ και δεν μπορώ να παρακολουθήσω όλους αυτούς τους συνειρμούς. Πάντα πίστευα ότι πρέπει να σεβόμαστε το λόγο των ειδικών. Είτε αυτός είναι γιατρός, είτε δικηγόρος, είτε υδραυλικός. Όποιος κάνει του κεφαλιού του έχει κακό τέλος, γιατί απλά είναι άσχετος και συχνά απαίδευτος.

Ο τύπος όμως του «ξερόλα» είναι εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Στην περίπτωση όμως του κορωνοϊού γίνεται επικίνδυνος για όλους γύρω του.

Για παράδειγμα, κάποιοι νοσηλευτές που, ενώ φροντίζουν καθημερινά ασθενείς αρνούνται να εμβολιαστούν και να τους προστατεύσουν! Και σε ευαίσθητους χώρους δουλειάς, όπως οι μονάδες υγείας, διακινούν τις παράλογες και αβάσιμες απόψεις τους επηρεάζοντας κι άλλους. Σ’ ένα ευνομούμενο και αυστηρό κράτος, ίσως να έβλεπαν την πόρτα της εξόδου ως αντιεπαγγελματίες και επικίνδυνοι.

Στην Ελλάδα του 2021 κάποιοι επιμένουν να ζουν σ’ ένα μεσαιωνικό σκοτάδι, κυνηγώντας μάγισσες και προσκυνώντας το δικό τους απόλυτο και ιδιωτικό Θεό. Λυπάμαι αλήθεια γι αυτούς που επενδύουν στο θάνατο και στο κακό των άλλων, για να επιβεβαιώσουν το «εγώ» και τα τραγικά τους σενάρια. Η δική μου αλήθεια είναι απλή και ταπεινή. Δεν υπάρχει σήμερα πιο σπουδαία πράξη για έναν χριστιανό, για έναν άνθρωπο από το να προστατεύσει με τη μάσκα, τα μέτρα και το εμβόλιο τον εαυτό του και τους άλλους. Στον πυρήνα της χριστιανικής πίστης βασιλεύει η αγάπη για τον συνάνθρωπο, για την αξία της ζωής. Όσοι αμφισβητούν την επιστήμη της ιατρικής και τα επιτεύγματά της στο πέρασμα των αιώνων, ζουν τυφλωμένοι μέσα στη δική τους αντιχριστιανική θεωρία. Αλλά και προσβάλουν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που πιστεύουμε ευλαβικά στη θρησκεία της αγάπης, της ταπεινότητας και της θυσίας για τον πλησίον.
Υποκλίνομαι λοιπόν σε αυτούς τους υπέροχους παππούδες και γιαγιάδες. Και εμβολιάζονται με χαρά και δίνουν ένα κορυφαίο μάθημα ζωής στην κοινωνία μας.

Αγαπούν τα εγγόνια τους, τα παιδιά, τη ζωή και τις μελλοντικές γενιές. Αφήνω την τεράστια και έμπρακτη αγάπη τους να με παρασύρει στο αέναο ποτάμι της προσφοράς, της καλοσύνης, της ανθρωπιάς και της αγάπης…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr