ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ¨ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ¨ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ 125 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ
Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 125 χρόνια από την πρώτη – πρώτη διαδρομή του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων. Πρόκειται για μια “συγκινητική στιγμή”… γιατί αυτή η φετινή επέτειος που συμπληρώνεται, αντί να έχει τις πιο όμορφες και ιστορικότητες στιγμές της… δυστυχώς, έπεσε ¨θύμα¨ υγειονομικών συνθηκών. Το πρώτο δρομολόγιο του Οδοντωτού έγινε στις 10 Μαρτίου 1896. Από τότε πέρασαν 125 χρόνια και εκατομμύρια επισκεπτών. Η ιδιαιτερότητα της διαδρομής και η πανέμορφη εμπειρία που προσφέρει, είναι μεν η μοναδική στην χώρα και μια από τις πιο ιδιαίτερες σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ¨τελεί υπό καθήλωση¨ κατόπιν εντολής ιικού φορτίου.
Έχουν «παγώσει» τα πάντα στο ιστορικό τρενάκι. Ακόμη και τα σχέδια για μια εκδήλωση που προέβλεπε την ενεργοποίηση μιας παλιάς ατμομηχανής του 1890, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, που δεν έγινε λόγω κορωνοϊού. Οι τοπικές κοινωνίες και ο κόσμος της Αιγιάλειας ¨μετρούν¨ σημαντικές απώλειες τζίρου και κίνησης από το «απαγορευτικό» που ακινητοποιεί το γιορτινό τρενάκι.
Ο Σύλλογος Φίλων του Οδοντωτού συστάθηκε το 2007 και πρόεδρος του, είναι ο Γιάννης Καραπαναγιώτης, και τα 14 συναπτά έτη λειτουργίας του.
«Πρόκειται για μια διαδρομή που όμοιά της δεν υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο»
Μιλώντας στο protionline.gr για το θέμα του εορτασμού των 125 χρόνων, ο πρόεδρος του ¨Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού¨ Γιάννης Καραπαναγιώτης, τονίζει: «Είναι μια διαδρομή πανέμορφη. Η ιδιαιτερότητα της “σύνδεσης” που κάνει, αυτό το “ξεχωριστό” δηλαδή, που ξεκινώντας από το παραλιακό σημείο του Διακοπτού και στο ύψος της στάθμης της θάλασσας, έπειτα από μια διαδρομή περίπου 22 χιλιομέτρων, βρίσκεται κάποιος σε υψόμετρο 730 μέτρων καταλήγοντας στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων. Κάθε επισκέπτης μπορεί να νιώσει δέος διασχίζοντας το φαράγγι, βλέποντας τον Βουραϊκό ποταμό, κοιτάζοντας την υπέροχη και απίστευτη θέα που προσφέρει η ίδια η φύση κατά την διάρκεια της διαδρομής. Όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Είχαμε την τύχη, τότε που είχε επινοηθεί το σύστημα σιδηροδρόμου, να είναι τέτοιο, που σε πολύ ανηφορικά και επικίνδυνα κομμάτια της διαδρομής, εκτός από την απλή γραμμή και τα απλά σίδερα, να υπάρχει και ένα άλλο, ειδικό σύστημα “διπλής γραμμής” όπου ο συρμός με εξειδικευμένα γρανάζια που “κουμπώνουν” στην γραμμή, του δίδουν ώθηση να ανεβαίνει δίχως προβλήματα. Αυτό το συγκεκριμένο σύστημα, είναι υψηλής απόδοσης και ασφάλειας σε ποσοστό 100%».
«Ο κορωνοϊός έχει ανατρέψει όσα θέλουμε και ονειρευόμαστε»
Σε άλλη ερώτηση, για το πόσο έχει πλήξει ο κορωνοϊός το ¨τρενάκι¨ και πως είναι η κατάσταση που επικρατεί τώρα, επισημαίνει: «Το Διακοπτό έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επισκεψιμότητας, λόγω των συνθηκών με τον κορωνοϊό. Η διέλευση του κόσμου που αυτή τη στιγμή υπάρχει, σε σχέση με μια κανονική μέρα μιας “κανονικότητας” του οδοντωτού, δεν έχει απολύτως καμία σχέση. Φανταστείτε ότι τον Νοέμβριο του ’19, το τρενάκι μας έκανε 2 διαδρομές κάθε μέρα, ασταμάτητα και… στην κυριολεξία γεμάτο κόσμο. Αυτή την στιγμή, από τις αρχές του Νοεμβρίου που πέρασε, το τρένο έχει τραβήξει χειρόφρενο. Κι αυτό μας είναι πραγματικά πολύ λυπηρό. Εμείς και σαν σύλλογος αλλά και σαν απλοί άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν τον τόπο τους και τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, βρισκόμαστε σε θλίψη. Ο κορωνοϊός έχει ανατρέψει όλο τον κόσμο, έχει ανατρέψει όσα ξέραμε και βιώναμε. Αυτό που θέλουμε και ονειρευόμαστε, είναι να έρθουν σύντομα καλύτερες ημέρες, να μπορέσει να “λύσει χειρόφρενο” το αγαπημένο μας τρενάκι και όλα να γίνουν όπως πρώτα. Να νιώσουμε ότι τα 125 γιορτινά μας χρόνια, τα βιώνουμε πρακτικά με τις καθημερινές διαδρομές» καταλήγει να πει ο Γιάννης Καραπαναγιώτης.
Να σημειωθεί τέλος, ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές ή αλλαγές του αντίτιμου στις διαδρομές, όταν θα οριστικοποιηθεί η λειτουργία και θα ξεκινήσουν εκ νέου να φαίνονται οι ¨μαγικές εικόνες¨ από τα παράθυρα που έχει το τρενάκι, αναβαίνοντας ή κατεβαίνοντας το βουνό. Θα ισχύουν οι εκδρομικές εκπτώσεις από ειδικά πακέτα γκρουπ όπως μέχρι πρότινος και φυσικά, τα φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια. Αρκεί… να δοθεί το “πράσινο φως”.