background img
banner
banner

Εξακολουθεί να… καίει και να διχάζει

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΕΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Διατεθειμένος να συζητήσει το θέμα της διαχείρισης του διαγωνισμού για τη μεταφορά απορριμμάτων της Αιγιάλειας εμφανίζεται ο δήμαρχος, χωρίς να υπάρχει ως ώρας ανταπόκριση στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, έτσι όπως εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού. Άλλωστε, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεν απορρίφθηκε ο διαγωνισμός αλλά διέρχεται μία φάση του…

Το θέμα, εισήγαγε προς συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση του Σώματος την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, καθώς ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά και τις έντονες και πολύμηνες αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που κρίνουν ως ασύμφορη την έκπτωση του 1% που δόθηκε για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Ο λόγος που δεν εγκρίθηκε ο διαγωνισμός ανάγεται στο γεγονός ότι προβλέφθηκαν ως σημεία μεταφοράς δέκα πιθανοί αποδέκτες της χώρας, ενώ έπρεπε να αναφέρεται μόνο ένας σταθερός και μόνιμος χώρος, που όμως δεν υπάρχει, αφού βρίσκεται κάθε φορά προσωρινά ανάλογα με τις δυνατότητες αποδοχής.

Ο δήμος όταν ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετέφερε τα απορρίμματα στην Κοζάνη και από τότε τα εναπέθετε σε πέντε διαφορετικούς χώρους. Για να μην επαναληφθούν επικίνδυνες καταστάσεις και υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προέβλεψε δέκα χώρους και αποζημίωση του ιδιώτη εργολάβου ανά χιλιόμετρο με τη χαμηλότερη τιμή, θέματα που, όπως λέγεται από τη δημοτική αρχή, «η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη» και γι’ αυτό θα την προσβάλει.

Γιατί κρίθηκε ως μη νόμιμη η διακήρυξη

Ωστόσο, στην παρέμβασή του ο κ. Γούτος είπε πως στην πολυσέλιδη απόφαση του Ελεγκτικού και συγκεκριμένα στην παράγραφο 17, αναφέρει ότι δεν έχει καθοριστεί ο χώρος μεταφοράς, αντιθέτως επιλέχθηκαν δέκα πιθανοί χώροι και πως δεν είναι δυνατή η διακήρυξη τέτοιας φύσεως μεταφοράς απορριμμάτων χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο αποδέκτης των απορριμμάτων, συνεπώς είναι μη νόμιμη η διαδικασία που ακολουθήθηκε και η απόφαση κατακύρωσης του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σε άλλο σημείο λέει πως πέραν των ανωτέρω, η δημιουργούμενη αβεβαιότητα στην πραγματική δυνατότητα ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου της υπηρεσίας, επηρεάζει την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού σε βάρος των συμφερόντων της αναθέτουσας αρχής.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γούτο, η απόφαση αναφέρει πως ΄΄ένεκα της ασάφειας της διακήρυξης σχετικά με τον χώρο απόθεσης των απορριμμάτων, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί αυτό το κριτήριο ικανότητας αφού δεν είναι εκ των προτέρων γνωστός ο χώρος απόθεσης. Δεν τεκμηριώνεται κατά τρόπο διαφανή και ορισμένο, ο προϋπολογισμός των ελεγχόμενων υπηρεσιών στο ποσό των 3,8 συν ΦΠΑ. Στην ελεγχόμενη υπόθεση τα κριτήρια ανάθεσης καθορίστηκαν βάσει μιας συνολικής δαπάνης η οποία τελικά είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα απαιτηθεί για την εκτέλεση της υπηρεσίας΄΄.

Χρ. Γούτος: «Η απόφαση του Ελεγκτικού τεκμηριώνει γιατί είναι λάθος»

΄΄Αυτά «μάλλιασε η γλώσσα μας» να τα λέμε, κάναμε συμβούλια επί συμβουλίων. Σας λέγαμε μην βάζετε την Κοζάνη εφόσον τα πάτε στους Δελφούς. Σας λέγαμε απελευθερώστε τα 1.590.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό, μην προβλέπετε πράγματα που δεν χρειάζονται γιατί μένουν άλλα πίσω. Γιατί δεν το σταματήσατε από τότε; Ελάτε τώρα να τα σταματήσουμε. Ο διαγωνισμός αυτός είναι ασύμφορος. Ελάτε να τον ξανακάνουμε σύμφωνα με όσα λέει η απόφαση του Ελεγκτικού. Σας άκουσα να θέλετε να προσβάλλεται την απόφαση. Μην κάνετε καμία προσφυγή. Αυτή η απόφαση τεκμηριώνει με δέκα τρόπους γιατί είναι λάθος αυτό που πήγατε να κάνετε. Δεχθείτε το και εμείς εδώ είμαστε. Μην κάνουμε κάτι που να είναι εις βάρος των συμφερόντων του δήμου μας. Να κηρύξουμε τον διαγωνισμό ασύμφορο και να τον κάνουμε όπως πρέπει΄΄.

Κατά των αναθέσεων έργου σε ιδιώτες ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος

΄΄Ο κ. δήμαρχος, από υπερβολική αυτοπεποίθηση επέμεινε σε κάποια θέματα που δεν του «βγήκαν». Γέλασε το πανελλήνιο με την έκπτωση του 1%, με την πεζοδρόμηση της Μητροπόλεως κ.λπ. Δεν βλέπει ότι τα ζητήματα δεν επιλύονται με τέτοιες λογικές και τέτοιες νοοτροπίες; Πρέπει να το δούμε το θέμα των απορριμμάτων σε άλλη βάση. Σίγουρα πρέπει να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια υπεράσπισης αυτής της επιλογής. Εμείς είμαστε κατά τον διαγωνισμών και των αναθέσεων έργου σε ιδιωτικές εταιρείες, πιστεύουμε στην κρατική επιχορήγηση την οποία πρέπει να διεκδικήσουμε, πιστεύουμε στην ανακύκλωση που όπως φαίνεται έμεινε στα «χαρτιά» και όχι στο… μια καλύτερη σύμβαση με ιδιωτικές εταιρείες΄΄, επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Πώς ένας δικαστής λαμβάνει υπόψη μεταγενέστερα γεγονότα που δεν περιλαμβάνονται στον αρχικό φάκελο;΄΄

Τοποθετούμενος για το θέμα, ο δήμαρχος, σημείωσε: ΄΄Όταν λέτε για το 1% να λέτε και επί του ποσοστού που είναι αυτό για να είμαστε καθαροί και τίμιοι στους ισχυρισμούς μας. Η απόφαση που κρίθηκε για τον μεγάλο διαγωνισμό στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν κρίθηκε από το Ελεγκτικό αλλά από τον μεμονωμένο υπάλληλο που δεν ξέρω αν έχει την ιδιότητα του δικαστή γιατί πολλές φορές δεν την έχουν και βεβαίως απομένουν και το Τμήμα και η Ολομέλεια. Παρόλα αυτά, εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν λάθος, όχι η νομική σκέψη δεν μπορώ να την κρίνω, αλλά τα πραγματικά στοιχεία που ελήφθησαν αυθαιρέτως υπόψη. Για παράδειγμα, λέει: «Μπορείτε εμμέσως να κάνετε διεθνή διαγωνισμό για τα επόμενα χρόνια αλλά πρέπει να μας πείτε πού». Αφού δεν υπάρχει σταθερός αποδέκτης τι μπορούσαμε να κάνουμε; Κι επειδή αναφέρθηκε ότι υπάρχει η Άμφισσα, όταν έγινε ο διεθνής διαγωνισμός υπήρχαν η Βόνιτσα και η Κοζάνη. Πώς ένας δικαστής λαμβάνει υπόψη μεταγενέστερα γεγονότα που δεν περιλαμβάνονται στον αρχικό φάκελο; Η προαναγγελία της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου έστω και από μεμονωμένο πρόσωπο που εξέδωσε την απόφαση, από πολιτικό πρόσωπο της περιοχής μας, πώς προέκυψε. Αυτό προκαλεί έκπληξη. Για να μην διασαλεύεται η εμπιστοσύνη στους δικαστές πρέπει και οι ίδιοι να τεκμηριώνουν την αντικειμενικότητά τους. Πώς προαναγγέλθηκε η απόφαση του Ελεγκτικού για ένα θέμα που εγκρίθηκε και από την Αποκεντρωμένη σε πρώτο βαθμό και από την Ανεξάρτητη Αρχή;΄΄. Κι κατέληξε: ΄΄Είμαι σε σκέψη να συζητήσω το θέμα της διαχείρισης του διαγωνισμού όμως σε μία βάση που δεν αλλάζει. Δεν θα δεχθώ να μην φεύγουν τα σκουπίδια με ασφάλεια, δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε το βάσανο΄΄.

Ν. Καραΐσκος: ΄΄Ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε προσφυγή όπως μας δίνει τη δυνατότητα ο νόμος΄΄

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, σημείωσε: ΄΄Αν είναι συμφέρων ο διαγωνισμός ή όχι, αποδεικνύεται. Οι τιμές που έχει ο μεγάλος διαγωνισμός δεν έχουν καμία σχέση με τις τιμές μεταφορών που έχουμε αυτή τη στιγμή. Και βέβαια δεν απορρίφθηκε ο διαγωνισμός αλλά διέρχεται μία φάση του. Ένας διεθνής διαγωνισμός που πληροί όλες τις προϋποθέσεις, περνά από πολλά στάδια. Άρα μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Και βλέπετε πόσο πολύ διαρκεί ένας διαγωνισμός. Τον ξεκινήσαμε τον τέταρτο μήνα όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου και ακόμη δεν έχει φτάσει στο τελικό στάδιο. Άρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε προσφυγή όπως μας δίνει τη δυνατότητα ο νόμος΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr