background img
banner
banner

Εφικτός ο στόχος παράδοσης σε ενάμιση χρόνο του νέου «σπιτιού» του Ε.Κ.Α.ΜΕ.

ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ – ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 20% ΜΕ 30%

Η αγάπη αποτέλεσε τον… θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του νέου «σπιτιού» του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Αιγίου, η οποία επιβεβαιώθηκε στην εκδήλωση θεμελίωσης την Τετάρτη 14 Ιουλίου, με την παρουσία όλων εκείνων που συνέβαλαν ώστε το «όνειρο» να πάρει «σάρκα και οστά». Στη θέα του Μεγάρου του Ε.Κ.Α.ΜΕ., που έχει αρχίσει να ανορθώνεται, όλοι συγκινήθηκαν. Αποτελεί το επισφράγισμα μίας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον πρόεδρο Θόδωρο Στεφανίδη και το υπόλοιπο Δ.Σ. του Κέντρου, «αγκαλιάστηκε» όμως κι από άλλους, ώστε να έχει φτάσει σήμερα να έχει εκτελεστεί το 20% με 30% των εργασιών και να είναι εφικτός ο στόχος παράδοσής του σε ενάμιση έτος.

Το «παρών» στο κάλεσα του Δ.Σ. του Κέντρου, αλλά και των «παιδιών» του που ήταν παρόντα καθώς και των εκπαιδευτών του, έδωσαν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από ιερείς, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και Οικονομικών Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη και της «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ο ειδικός σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Έργα Βασίλης Χριστόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάκης Τσερεντζούλιας, η δημοτική σύμβουλος Γιώτα Γκρέμου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ο αντιπρόεδρος Φάνης Ραμπαβίλας, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Μαντώ Παρίση, Σωκράτης Μαυρίδης, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Αιγίου Λεωνίδας Καράμπελας, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου ο υποπυραγός Θεοφάνης Δαλιέτος, ο σύμβουλος του Περιφερειάρχη Χρήστος Μητρογιώργος, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αιγιαλείας Γιώργος Ρούσσος κ.ά.

Μητροπολίτης: «Όταν είμαστε ενωμένοι κατά πρώτον με τον Χριστόν και κατά δεύτερον ως τοπική κοινωνία μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα»

Μιλώντας στους παριστάμενους, αμέσως μετά την ευχή που έψαλε, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται όταν οι άνθρωποι δουλεύουν ενωμένοι για έναν σκοπό. Όπως είπε, ΄΄όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα να ξεκινάει στην πόλη μας, το ΕΚΑΜΕ να αποκτά το δικό του σπίτι. Προσευχηθήκαμε στον Κύριό μας όλοι μαζί ώστε να εκτελέσουμε το έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κι αυτό θα γίνει μόνο όταν είμαστε ενωμένοι κατά πρώτον με τον Χριστόν και κατά δεύτερον ως τοπική κοινωνία. Έτσι σύντομα θα είμαστε σε θέση να τελέσουμε και τα εγκαίνια για τα παιδιά μας να αποκτήσουν πολύ όμορφες συνθήκες έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα καλύτερα γι’ αυτά στην κοινωνία μας. Σας συγχαίρω και θα προσεύχομαι ώστε η Παναγίας μας η Τρυπητή να σας ενδυναμώσει και να σας δώσει δύναμη να συνεχίσετε και πολύ γρήγορα να τελειώσετε με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του Δήμου μας, αυτό το θεάρεστο και ευλογημένο έργο, το οποίο εσείς προγραμματίσατε και ήρθαν και οι υπόλοιποι και το πλαισίωσαν με τον καλύτερο τρόπο΄΄.

΄΄Μαζευτήκαμε σήμερα όλοι εδώ για να θεμελιώσουμε το νέο σπίτι μας, το νέο συγκρότημα του συλλόγου μας. Λέω συγκρότημα γιατί δεν αποτελείται από ένα κτίριο αλλά από δύο. Το ένα είναι το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και το άλλο είναι η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)΄΄, επισήμανε στον λόγο του ο πρόεδρος του Ειδικού Κέντρου Θόδωρος Στεφανίδης.

Τα «βήματα» που έφτασαν το έργο ως εδώ

Κάνοντας αναφορά στις ως τώρα ενέργειες, επισήμανε: ΄΄Όλα ξεκίνησαν το 2015 με την αγορά του οικοπέδου που βρισκόμαστε σήμερα. Το οικόπεδο αποτελείται από τρία επιμέρους οικόπεδα. Το ένα αγοράστηκε και μας παραχωρήθηκε από το μέλος του συλλόγου μας κ. Δημήτριο Μαντούβαλο. Τα άλλα δύο αγοράστηκαν από τον σύλλογο μας και έτσι προέκυψε ένα οικόπεδο επτά στρεμμάτων. Η επόμενη κίνησή μας ήταν να απευθυνθούμε σε μηχανικό (τον κ. Γεώργιο Χριστόπουλο) να μας αποτυπώσει τις ανάγκες μας, αλλά και τις υποχρεωτικές απαιτήσεις των αντίστοιχων ΦΕΚ για ΚΔΗΦ και ΣΥΔ σε σχέδιο και να μας βγάλει την άδεια δόμησης στις 6 Ιουλίου 2016 μετά από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε Αρχαιολογία, Δασική Υπηρεσία, Δασαρχείο, Παρέκκλιση Δόμησης, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής κ.λπ. Συντάξαμε Τεχνική Μελέτη, με πλήρη φάκελο και απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να ενταχθούμε σε Πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμαρχο Αιγιαλείας για να είναι ο Φορέας Υλοποίησης του έργου διαθέτοντας Τεχνική Υπηρεσία με Διαχειριστική επάρκεια. Ενταχθήκαμε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» Ανάπτυξης Εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση κοινωνικών υποδομών υγείας και εκπαίδευσης τον Γενάρη του 2019 με προϋπολογισμό έργου 3.490.000 €. Στις 2/11/ 2020 έγινε έγκριση του σχεδίου σύμβασης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και κατακύρωσης στην ανάδοχο εταιρεία ΑΤΕΣΕ ΑΕ με ποσοστό έκπτωσης 43,90 % ήτοι συνολικής δαπάνης 1.957.866,44 €. Στις 10/11/2020 υπεγράφη η ανάθεση του έργου στο Δημαρχείο Αιγιαλείας μεταξύ Δημάρχου κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου και Προέδρου ΑΤΕΣΕ ΑΕ κ. Παναγιώτη Χούμπαβλη παρουσία του Προέδρου του Κύριου του έργου΄΄.

 

Σχετικά με τη φύση του έργου, είπε: ΄΄Το ΚΔΗΦ που είναι για 50 ωφελούμενους έχει δόμηση 1.200 τετρ μέτρα και περιλαμβάνει: Το ισόγειο κτίσμα : Έξη (6) προστατευμένα εργαστήρια, (κεραμικής, ξύλινων εικόνων, πολύχρωμων αρωματικών κεριών, γύψου, ψηφιδωτών, μεταλλικών αντικειμένων, κηπουρικής, ειδών λαϊκής τέχνης, ευχετηρίων καρτών) ένα (1) φούρνο κεραμικής, τέσσερις αίθουσες (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογία, τάξη ένταξης), κουζίνα, τραπεζαρία, φυσικοθεραπευτήριο, ιατρείο, φαρμακείο, ησυχαστήριο, γραμματεία, αίθουσα υπευθύνου, αίθουσα διοικητικού συμβουλίου, δέκα μπάνια τα δύο εξ αυτών για ΑμεΑ και αίθουσα συγκεντρώσεων. Πληροφοριακά η αίθουσα συγκεντρώσεων με τις αυστηρές προδιαγραφές του ΦΕΚ απαιτείται να είναι 4,5 τετρ. ανά άτομο άρα για 50 άτομα 250 τετρ μέτρα. Το υπόγειο κτίσμα δόμησης 1.200 τετρ. μέτρων για αποθηκευτικούς χώρους, τροφίμων, χώρους άθλησης και εγκαταστάσεων ψύξης θέρμανσης κλιματισμού. Μελλοντικού 1ου ορόφου δόμησης 1.200 τετρ. Μέτρων. Η ΣΥΔ που είναι για 8 ωφελούμενους έχει δόμηση 200 τετρ μέτρα και περιλαμβάνει: Τέσσερα υπνοδωμάτια, με δυο μονόκλινα κρεβάτια έκαστο, με ατομικά μπάνια. Υπνοδωμάτιο υπηρεσίας – Κουζίνα – Γραφείο υπευθύνου – Καθιστικό και τουαλέτα επισκεπτών. Η ΣΥΔ ήδη πριν την έναρξη λειτουργίας της έχει γεμίσει από οκτώ ωφελούμενους που δεν έχουν καθόλου γονέα ή κηδεμόνα, γεγονός το οποίο είχαμε προβλέψει με την άδεια δόμησης. Έχουμε προβλέψει στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου, πίσω μας, μελλοντικά να κατασκευαστεί και δεύτερη ΣΥΔ οκτώ ωφελούμενων ακόμη΄΄.

Τι ζήτησε ο πρόεδρος του Κέντρου

Στη συνέχεια έκανε παρουσίαση του Ε.Κ.Α.ΜΕ. κάνοντας γνωστό ότι έχει τριάντα ωφελούμενους που αυξάνονται διαρκώς, ενώ πληροφοριακά ανέφερε πως ηλικιακά έχει ωφελούμενο 55 ετών και επόμενο να στερείται γονέων. ΄΄Σκοπός μας η μέριμνα υπέρ των παιδιών και των οικογενειών τους αποστολή μας η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αξίες μας, η Διαφάνεια, Αξιοπιστία, Σεβασμός στα Δικαιώματα των ΑμεΑ και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Στόχοι μας η παροχή περισσότερων ποιοτικών υπηρεσιών, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των Αμ η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και η ένταξη νέων ωφελούμενων στο Κέντρο. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε το στίγμα της αναπηρίας αγάπη και αλληλεγγύη΄΄, σημείωσε ο κ. Στεφανίδης θέτοντας και συγκεκριμένα αιτήματα προς παριστάμενους. Για παράδειγμα αφού εξέφρασε ευχαριστίες, από τον κ. Φαρμάκη να χορηγήσει στο Κέντρο δύο λεωφορεία 20 – 24 θέσεων εάν είναι δυνατό το ένα να είναι και με ράμπα για αναπηρικά αμαξίδια, για τη μεταφορά των παιδιών. Από τον δήμαρχο ζήτησε να απαλλάξει το Κέντρο από το κόστος ύδρευσης, και πρόεδρος της ΔΕΥΑ, απαλλαγή Δημοτικών τελών και στο νέο κτίριο.

Περιφερειάρχης: ΄΄Υπάρχουν λύσεις και θα τις βρούμε μαζί΄΄

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης ορμώμενος από την αναφορά του κ. Στεφανίδη για το πώς το έργο έφτασε ως εδώ, είπε: ΄΄Φαίνεται το πόσοι άνθρωποι χρειάζονται ώστε ένα «θέλω» να αρχίσει να υλοποιείται και να αξιοποιηθούμε μέσα στο επόμενο 18μηνο όπως λέει η σύμβαση (θέλω να πιστεύω νωρίτερα) αυτό το σπίτι να είναι πραγματικότητα. Και θα το πω σπίτι γιατί έτσι το νιώθουμε κι εμείς μαζί με τους ωφελούμενους. Δεν μπορεί κανείς παρά να υποκλιθεί απέναντι σε εκφράσεις συναισθημάτων που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ανάγκες που έχουν να κάνουν με μεγαλείο ψυχής που αποδεικνύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν και χωρίς έναν από αυτούς δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ. Γιατί; Για να στηρίξουν αυτά τα παιδιά και να αποδείξουν πως όλοι μαζί στηρίζουμε μία κοινωνία με αρχές και αξίες. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σε αυτό τον κύκλο που ανοίγει, σε έναν κύκλο χαράς και αισιοδοξίας που θα αποδείξει σε όλους ότι η κοινωνία μας όντως στηρίζει τους αδύναμους κι αυτούς που έχουν ανάγκη, έχει αρχές και αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη. Εφόσον υπάρχει θέληση νομίζω ότι θα βρούμε τη λύση και όσον αφορά τη μεταφορά των ωφελουμένων, υπάρχουν λύσεις θα βρούμε τους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε και αυτές τις ανάγκες. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι πάντα κοντά στις ανάγκες αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους. Κανένας δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να υπάρχουν παιδιά λιγότερο προνομιούχα από άλλα. Και γι΄ αυτό ο αγώνας δεν θα τελειώσει ποτέ. Θα συνεχίσουμε μέχρι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες.

Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Θα βιαστούμε να τελειώσουμε γιατί το νέο Ε.Κ.Α.ΜΕ. είναι και δικό μας όνειρο»

Για μια ιδιαίτερη στιγμή μίλησε ο δήμαρχος, τονίζοντας: ΄΄Συμπορευόμενοι με τον πρόεδρο και τους συνεργάτες μας προχωρήσαμε και φτάσαμε ως εδώ. Ζούμε σε μία χώρα που δυστυχώς αργούμε πολύ. Πριν από 20 χρόνια με επισκέφθηκε το τότε προεδρείο με την Μαρία Αλεξανδροπούλου και μου εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων, έφτασε τώρα να υλοποιηθεί. Επειδή τα σημαντικά έργα έχουν σχέση με την ωφέλεια στον χρόνο που παραδίδονται, θέλω να αφήσω το εξής μήνυμα. Πολλές φορές τόσο τον κ. Στεφανίδη όσο κι εμένα, μπορεί να μας χαρακτηρίζετε βιαστικούς. Δεν είμαστε, είμαστε γρήγοροι. Η αγωνία είναι δικαιολογημένη γιατί οκτώ παιδιά δεν έχουν γονείς. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρέπει να προλαβαίνουμε. Και με το πάθος αυτό θα είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε στα επόμενα δύσκολα βήματα. Δεν ήταν μόνο η έναρξη των εργασιών. Ήταν το οικόπεδο, η δυσκολία πρόσβασης και το έργο αυτό όταν χρηματοδοτήθηκε μέσα από δύσκολες γραφειοκρατικές ατραπούς που αν δει κανείς το βάθος του φακέλου θα καταλάβει ότι δύο άνθρωποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ο Χρήστος Μητρογιώργος και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος που έβαλαν ένα στίγμα θετικό πριν 5 χρόνια για να προχωρήσει το έργο. Εξασφαλίσαμε την πίστωση πριν από ενάμιση χρόνο και σε δύο περίπου χρόνια παραδίδεται ένα έργο που δεν είναι δικαιολογημένη η χαρά να το δίνουμε στην κοινωνία αλλά η υποχρέωση να το παραδώσουμε στην κοινωνία όπως πρέπει΄΄.

Και συνέχισε ο κ. Καλογερόπουλος: ΄΄Υπάρχουν όμως κι άλλοι αναξιοπαθούντες. Έχουμε ανάγκη και για άλλου τύπου κοινωνικά έργα και σε άλλες αδύναμες ομάδες. Ο κ. Στεφανίδης, το διοικητικό συμβούλιο και όσοι συνέτρεξαν στο να προχωρήσει το έργο, είναι παραδείγματα ότι το πάθος υπερπηδά ακόμη και τις παρυφές της νομιμότητας. Μπορεί τώρα να μην έχουμε ολοκληρωμένο αποτέλεσμα αλλά μερικό, αλλά σας διαβεβαιώ ότι προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε. Είμαστε περίπου στο 20%-30% του συνολικού έργου και των υποχρεώσεων που έχουμε, θα βιαστούμε να ολοκληρώσουμε γιατί είναι και δικό μας όνειρο το νέο ΕΚΑΜΕ. Υπόσχομαι ότι με τις τεχνικές υπηρεσίες ως φορέας υλοποίησης θα τσακωθώ πολλές φορές για να είμαστε γρήγοροι, καταλαβαίνοντας τον πόθο, τον ψυχισμό και την έντονη συγκινησιακή φόρτιση των ανθρώπων που ζουν μέσα στην καρδιά του προβλήματος΄΄.

Χ. Μπονάνος: ΄΄Δίπλα στο Ε.Κ.Α.ΜΕ. για να κάνουμε πράξη τον σεβασμό που αξίζουν όλοι΄΄

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος είπε: ΄΄Καλούμαστε να πιστοποιήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και να κάνουμε πράξη τον σεβασμό που δικαιούνται όλοι. Γνώρισα έναν άνθρωπο (τον κ. Στεφανίδη) που με πάθος αγωνίζεται να υλοποιήσει όλα αυτά τα έργα, θα είμαστε δίπλα του για κάθε έργο μικρό ή μεγάλο, πιστοποιώντας αυτό που έχουμε σαν αρχή μας: Τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής κοινωνίας και να μην υστερεί κανείς΄΄.

Ακολούθησαν ευχές και κεράσματα σε όμορφο κλίμα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr