background img
banner
banner

‘’Ζωντάνεψε’’ το γραφικό ‘’Κάστρο της Ωριάς’’ | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΆΝΩ ΣΑΛΜΕΝΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ ‘‘ΧΡΩΜΑ’’ ΤΗΣ… ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Σε μία άκρως γραφική τοποθεσία και εν μέσω της αναμενόμενης επιφορτισμένης ατμόσφαιρας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής η ιστορική εκδήλωση της αναβίωσης της ¨Αντίστασης των ηρώων¨ του τόπου στο χωριό Σαλμενίκο, όπου λειτούργησε ως το τελευταίο οχυρό που κατέκτησε το 1460 ο Μωάμεθ ο Πορθητής.

Την εκδήλωση, που υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργάνωσε ο Προοδευτικός Σύλλογος του Σαλμενίκου ¨Το Κάστρο της Ωριάς¨ και προσέλκυσε πλήθος κόσμου, δεδομένης και της μακρινής απόστασης στην οποία βρίσκεται η τοποθεσία, αλλά και του χωματόδρομου που μόνο βατός δεν ήταν!

Το κάστρο της Ωριάς χτίστηκε περίπου το 1310 και γύρω από αυτό αναπτύχτηκε μεγάλος οικισμός τα μετέπειτα χρόνια, καθώς ήταν σε φυσική θέση τέτοια που εξυπηρετούσε τους Τούρκους κεφαλαιούχους της εποχής, καθώς κάτω εκεί περνούσε ο πόταμος Φοίνικας και είχε πλούσια γη.

Το 1460 ο Μωάμεθ εισέβαλε στην Αχαΐα και το… Σαλμενίκο φάνηκε να είναι η τελευταία περιοχή πού δεν είχε παραδοθεί σε ολόκληρη την Αιγιάλεια. Έτσι, σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ακριβώς κάτω από τα ερείπια του ιστορικού κάστρου, τιμήθηκαν οι ήρωες του τελευταίου οχυρού της Ελλάδος.

Από την θρησκευτική ηγεσία του τόπου, παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τέλεσε και τρισάγιο υπέρ μνήμης και αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικών κατοίκων του Σαλμενίκου της τότε εποχής, ενώ κατέλεξε με έναν ιδιαιτέρως συγκινητικό λόγο να ¨μαγνητίσει¨ τα βλέμματα και τις… ψυχές των παραβρισκόμενων. Αμέσως μετά την ομιλία, απεκαλύφθη η μαρμάρινη πλάκα – ενθύμιο, όπου αναγράφεται όλο το ιστορικό της πτώσεως του κάστρου.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Ανδρέας Φίλιας, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, η επικεφαλής της παράταξης ¨Ποιοτική Αιγιάλεια¨ Βασιλική Ψυχράμη, ενώ τον πανηγυρικό της μέρας εκφώνησε ο ιστορικός Κωνσταντίνος Πασχάκης. Στην εκδήλωση είχε ενεργή συμμετοχή και ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης ¨Βοστίτσα 1821¨.

«Μαχητής» ο Προοδευτικός Σύλλογος Σαλμενίκου

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της επετείου των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ’21 και είχε μια ιδιαίτερα ¨δυνατή¨ παρουσία από κάθε άποψη.
Η ενδότερη σημασία της, ενέπνευσε ιδιαιτέρως τον Προοδευτικό Σύλλογο Σαλμενίκου, διότι κατόρθωσε με ελάχιστα μέσα και χρήματα, να ταχτοποιήσει το θέμα της προσβάσεως του Κάστρου και να ετοιμάσει με λεπτομέρειες τα του εορτασμού, με μόνη βοήθεια την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Καταχειροκροτήθηκε η θεατρική παράσταση

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την προγραμματισμένη θεατρική παράσταση, η οποία είχε σαν θέμα την προβολή της ιστορίας της ¨Πτώσης του Κάστρου του Σαλμενίκου¨ σε κείμενα και σκηνοθεσία της Αναστασίας Πετρίδη και με την συμμετοχή πλήθος ερασιτεχνών ηθοποιών της ευρύτερης περιοχής.

Η θεατρική παράσταση παρόλο που ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, (ξεκίνησε γύρω στις 9 το βράδυ) βρήκε τεράστια ανταπόκριση από το ευρύ κοινό και η όλη προσπάθεια… καταχειροκροτήθηκε για αρκετή ώρα, γεμίζοντας τον κόσμο με ιστορική ¨συγκίνηση¨ και εθνική υπερηφάνεια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr