background img
banner
banner

«Η Πολιτεία έχει ήδη αργήσει και η σταφιδική κρίση έφτασε!»

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ:

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, καθώς συνειδητοποιούν ότι κάποιοι έμποροι σαμποτάρουν με διάφορους τακτικισμούς και πολιτικές επιρροές τη λύση της απόσυρσης των αποθεμάτων της σταφίδας -που είναι και η μόνη λύση που θα στήριζε την τιμή του προϊόντος-, με εμφανή πλέον τον μοναδικό τους στόχο να πέσει η τιμή της σταφίδας, γεγονός που θα συμβεί μετά βεβαιότητας, εάν υπάρχουν αποθέματα.

Οι μικροί έμποροι αντιδρούν στην απόσυρση των αποθεμάτων με μύχιες σκέψεις που αποσκοπούν σε οικονομικά και εμπορικά πλεονεκτήματα σε βάρος του μεγάλου ανταγωνιστή τους και εγγυητή της τιμής του παραγωγού τής σταφίδας, της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών. Αυτό το έχουν πλέον αντιληφθεί όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί που βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο να μένουν χωρίς την παρέμβαση της Παναιγιαλείου Ένωσης, της συνεταιριστικής οργάνωσης που στηρίζει διαχρονικά το εισόδημά τους.
Όπως είναι φυσικό, μία τέτοια εξέλιξη, που δεν λαμβάνει υπόψη της τον σταφιδοπαραγωγό, θα σημάνει την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας, καθώς το κόστος είναι υψηλό και δεν θα είναι βιώσιμη εάν μειωθεί η τιμή.

Η πολιτεία να στηρίξει με την απόσυρση 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών και όχι 2-3 εμπόρους

«Δεν θέλουν οι παραγωγοί το πιθανό σε αυτή την περίπτωση “αντίδωρο “ της πολιτείας των λίγων λεπτών που προτείνουν οι έμποροι για να χρυσώσουν στιγμιαία το χάπι στον αναμενόμενο βέβαιο κατήφορο της τιμής της σταφίδας. Αυτό θα είναι η αποδοχή της κατάρρευσης της τιμής και η παγίωσή της. Είμαστε ως σταφιδοπαραγωγοί, κάθετα αντίθετοι γιατί όχι μόνο δεν θα δώσει ουσιαστική και μακροχρόνια λύση με τα υπάρχοντα αποθέματα, αλλά αντιθέτως θα συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η αγορά και να υποθηκευτεί το μέλλον της καλλιέργειας. Η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας θα στηρίξει την τιμή της σταφίδας και αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά σκοντάφτει στα συντεχνιακά συμφέροντα… Αναμένουμε η πολιτεία να στηρίξει με την απόσυρση σταφίδας τις 20.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών και όχι 2-3 εμπόρους», επισημαίνει ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Τη φωνή αγωνίας των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου μεταφέρει στην Πολιτεία τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης της Παναιγιαλείου Ένωσης, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σταφίδων της χώρας.

Ύστατη έκκληση στον πρωθυπουργό

Ζητάει την ενημέρωση και παρέμβαση του πρωθυπουργού ως μόνου που μπορεί να δώσει άμεσα λύση και να αποφευχθεί η επιχειρούμενη, σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, κατάρρευση της τιμής της σταφίδας που θα οδηγήσει τους παραγωγούς στους δρόμους, εξ αιτίας της λεηλάτησης του εισοδήματός τους!
«Κύριε πρωθυπουργέ, έκκληση σας κάνουμε να μην επιτρέψει η πολιτεία να συμβεί αυτό. Λέμε όχι στα εμπορικά σενάρια που συντεχνιακά κάποιοι απεργάζονται σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών, πίσω από κλειστές πόρτες, τις οποίες για τρεισήμισι μήνες κάποιοι θεσμικοί φορείς αρνούνται περιφρονητικά και αδικαιολόγητα να τις ανοίξουν στους εκπροσώπους των παραγωγών. Γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά… Λέμε όχι στη μεθόδευση οικονομικών συμφερόντων που θα οδηγήσουν στην οικονομική εξαθλίωση του σταφιδοπαραγωγού, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας», επισημαίνει.

Σχεδόν όλες οι Οργανώσεις υπέρ του αιτήματος της άμεσης απόσυρσης των αποθεμάτων

Όλες σχεδόν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, ήτοι Ενώσεις Συνεταιρισμών, Σταφιδικοί Συνεταιρισμοί, όλοι οι θεσμικοί των εκπρόσωποι των αγροτών ΕΘΕΑΣ, ΣΑΣΟΕΕ, οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και μερικά Επιμελητήρια έχουν αποφασίσει επίσης υπέρ του δικαίου αιτήματος των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και των Ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, και τη χρησιμοποίησή των για παραγωγή άλλων προϊόντων π.χ. οινοπνεύματος κ.λπ. προϊόντων, αιτούνται δηλαδή την υλοποίηση ανάλογου προγράμματος που εφαρμόστηκε με επιτυχία στον οινοποιητικό τομέα.

«Η απόσυρση του αποθέματος σταφίδας των 8.000 τόνων περίπου από τους εξαγωγείς, ιδιώτες και συνεταιριστικές οργανώσεις, και ο “πράσινος τρύγος” για τους παραγωγούς θα έδινε ζωτικής σημασίας λύση σε ένα προϊόν και σε έναν επιχειρηματικό κλάδο που διαχρονικά συμβάλει στην εθνική μας οικονομία και που τώρα, εξ’ αιτίας της πανδημίας, μετά από πάρα πολλά χρόνια έχει την ανάγκη στήριξης της πολιτείας. Ως σταφιδοπαραγωγός, μαζί με τους συναδέλφους μου απ’ όλη την Πελοπόννησο που αντιλαμβάνονται το «τσουνάμι» που έρχεται, λέμε ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος μας. Ζητούμε την παρέμβαση της πολιτείας τώρα, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά», καταλήγει ο κ. Σωτηρόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr