background img
banner
banner

«Βγήκαν» οι πολυσύχναστες παραλίες για το καλοκαίρι του 2022

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 52.000 ΕΥΡΩ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ

Εγκαίρως ώστε να… τρέξουν όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες για την καλοκαιρινή σεζόν 2022, πραγματοποιήθηκε φέτος ο χαρακτηρισμός των πολυσύχναστων παραλιών τής Αιγιάλειας. Και τη νέα χρονιά θα είναι πέντε, με τη μόνη διαφορά ότι εξαιρείται από τις πολυσύχναστες η πλαζ του ΟΠΑΚΕ στην Τέμενη και προστίθεται η παραλία Ελαιώνα. Φέτος, οι πολυσύχναστες «πέντε»… βοήθησαν ώστε να βρεθούν ναυαγοσώστες, πλην όμως δεν έλειψε και η επιβολή προστίμων για το διάστημα που δεν είχε ακόμη εξασφαλιστεί ναυαγοσωστική κάλυψη.

Να σημειωθεί ότι την Επιτροπή, που συνεδρίασε στις 17 Αυγούστου, βάσει της νομοθεσίας, αποτέλεσαν εκτός του Διοικητή του τοπικού Λιμενικού Τμήματος Μιχάλη Κωστάκη, ο εκπρόσωπος του δήμου Αιγιαλείας, πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Χριστόπουλος, καθώς και εκπρόσωπος της 6ης ΥΠΕ.

Επισκεψιμότητα και πνιγμοί το βαρόμετρο

΄΄Προχωρήσαμε στον χαρακτηρισμό με βάση την παράμετρο της προτίμησης των παραλιών από λουόμενους, αφού πραγματικά υπήρξαν φέτος ακτές που παρουσίαζαν μεγάλη επισκεψιμότητα σε καθημερινή βάση. Επίσης, η αξιολόγηση έγινε με γνώμονα και τους πνιγμούς που φέτος ήταν αρκετοί στην περιοχή μας εν συγκρίσει με προηγούμενα χρόνια΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κωστάκης, τονίζοντας πως η παραλία μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ΟΠΑΚΕ-ΟΤΕ στην Τέμενη αποκλείστηκε γιατί φέτος, εξαιτίας της αυστηρής εφαρμογής των πρωτοκόλλων για τον covid δεν είχε μεγάλο αριθμό λουομένων. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λιμενάρχη, ο Ελαιώνας παρουσίασε μεγάλη επισκεψιμότητα.

Έτσι, ως πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις για τον δήμο Αιγιαλείας, χαρακτηρίζονται για το 2022 οι παραλίες Λόγγου, Αλυκής, Ελαιώνα και δύο στην Ακράτα – Παραλία Συλιβαινιωτίκων. Πέρυσι, υπήρξε καθυστέρηση ως προς τη συνεδρίαση της Επιτροπής, λόγω των ειδικών συνθηκών του covid, ωστόσο φέτος τηρήθηκε η υποχρέωση να συνεδριάζει και να καθορίζει τις παραλίες, μέχρι τέλος Αυγούστου έκαστου έτους.

Σημειώνεται ότι στα σημεία αυτά απαγορεύονται η αλιεία, η αγκυροβολία και προσόρμιση μηχανοκίνητων σκαφών για τη θερινή περίοδο. Επίσης, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να μεριμνά για την ύπαρξη ναυαγοσώστη για την ασφάλεια των λουόμενων.

Επίσης, το 2019 είχαν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες έντεκα παραλίες, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε μείωση ώστε να είναι εφικτή και η κάλυψη των προϋποθέσεων που πρέπει να καλύπτονται.

Για παράδειγμα, η υποχρεωτικότητα των ναυαγοσωστών δεν τηρείται τα τελευταία χρόνια από τον δήμο, με εξαίρεση τη φετινή χρονιά όπου υπήρξε επαρκής κάλυψη τουλάχιστον για την περίοδο της μεγαλύτερης προσέλευσης κόσμου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο δήμος δεν θα υποστεί κυρώσεις για όσο καιρό δεν υπήρχε η σχετική μέριμνα για τις πολυσύχναστες παραλίες.

Στα… μαλακά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κωστάκης, ΄΄κανονικά ο δήμος υποχρεούται, βάσει νόμου, να διατηρεί ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες, από την 1η Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου έκαστου έτους. Σαν υπηρεσία, κατόπιν σχετικής εντολής, πραγματοποιήσαμε ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου και μέχρι τις 23 Ιουλίου που ανέλαβαν καθήκοντα οι ναυαγοσώστες, βεβαιώσαμε 26 παραβάσεις για έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης (χωρίς υποτροπή), με 2.000 ευρώ πρόστιμο έκαστη, κατά συνέπεια το φετινό πρόστιμο που επιβάλλεται στον δήμο είναι της τάξεως των 52.000 ευρώ΄΄.

Φέτος ωστόσο ο δήμος έπεσε στα… μαλακά ως προς το πρόστιμο καθώς αυτά προηγούμενων χρόνων ήταν πολύ υψηλότερα. Πέρυσι του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ και πρόπερσι 146.000 ευρώ! Όσο για το εάν εισπράττονται από την πολιτεία αυτά τα πρόστιμα, συμβαίνει, διότι παρακρατούνται από τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr