background img
banner
banner

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε παραγράφονται – Όσα πρέπει να προσέξετε

Απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει την παραγραφή των τελών κυκλοφορίας και των οφειλόμενων προστίμων που σχετίζονται με αυτά στην περίπτωση που δεν έχουν βεβαιωθεί μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

Το χρονικό περιθώριο των πέντε ετών έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση του ελληνικού κράτους ώστε να βεβαιώσει τις οφειλές των τελών κυκλοφορίας και πρόστιμα που συνδέονται με αυτές.

Το διάστημα των πέντε ετών υπολογίζεται από την τελευταία ημέρα του έτους στην οποία αντιστοιχούν τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ στην περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία αυτή, οι οφειλές παραγράφονται.

Για παράδειγμα, οι οφειλές τελών κυκλοφορίες οι οποίες αφορούν το 2015 θα πρέπει να βεβαιωθούν από την αρμόδια αρχή έως και τις 31/12/2020. Σε αντίθετη περίπτωση, οι οφειλές αυτές παραγράφονται και ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν έχει την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας του συγκεκριμένου έτους και κάθε προηγούμενου.

Το ίδιο ισχύει και για τα πρόστιμα που υπό κανονικές συνθήκες επιβάλλονται για την καθυστερημένη καταβολή των τελών κυκλοφορίας, καθώς αν δεν βεβαιωθούν στο προβλεπόμενο διάστημα παραγράφονται.

Περαιτέρω, για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας και των τυχόν οφειλόμενων προστίμων του έτους της παραγραφής, επισημαίνεται ότι πρέπει ο φορολογούμενος να λαμβάνει γνώση αυτής άμεσα και πάντως πριν παρέλθει το έτος της βεβαίωσής τους.

Για τον λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή ώστε η βεβαίωση των τελών και προστίμων κάθε έτους παραγραφής να πραγματοποιείται εγκαίρως και το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου του έτους βεβαίωσης, ώστε να διεκπεραιώνεται ομαλά η διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας δεν αναζητούνται τέλη κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
AUTO

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr