background img
banner
banner

Αδιάλλακτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σταφίδα…

ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ούτε και τώρα που οι σταφιδοπαραγωγοί αρχίζουν και βιώνουν τις θλιβερές συνέπειες των μέτρων του κορωνοϊού που καταβαραθρώνουν την τιμή της σταφίδας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός φάνηκε να εξετάζει έστω το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων, το οποίο αποτελεί μονόδρομο για τη διάσωση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Σε συνάντηση χθες με τους βουλευτές Αχαΐας και Μεσσηνίας της Ν.Δ. παρουσιάστηκε άκαμπτος, καταδικάζοντας έτσι τους σταφιδοπαραγωγούς και βάζοντας «ταφόπλακα» στην καλλιέργεια του προϊόντος.

Η χθεσινή συνάντηση ήταν η συνέχεια της ενημέρωσης των Αχαιών βουλευτών προχθές από τη διοίκηση της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τον βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα να αναλαμβάνει να «κλείσει» τη συνάντηση με τον υπουργό, με τη συμμετοχή και των υπολοίπων βουλευτών των πληττόμενων νομών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, συμμετείχαν από την Αχαΐα οι Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου (ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης απουσίαζε στο εξωτερικό), ενώ έλαβαν μέρος και οι κ. Μαντάς και Λαμπρόπουλος από τη Μεσσηνία.

Οι βουλευτές, πλην μίας εξαίρεσης, υπεραμύνθηκαν του αιτήματος που εδώ και επτάμισι μήνες έχει διατυπώσει η Π.Ε.Σ. τονίζοντας πως η μόνη λύση για τη διάσωση του προϊόντος είναι η απόσυρση του αποθέματος που έχει δημιουργηθεί.

Φραστική αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών και υπουργού

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε και έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών και υπουργού, με τους πρώτους να νιώθουν προφανώς εκτεθειμένοι απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπούν και τον υπουργό να εμμένει στην αρχική αδιάφορη στάση του, η οποία όμως οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Κι αυτό ενώ για σήμερα Τετάρτη, ο υπουργός έχει συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα, καλώντας και τους εμπόρους και εξαγωγείς.

Η Π.Ε.Σ. δεν θα παραστεί στη σημερινή σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο κ. Λιβανός

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για τη νέα αυτή εξέλιξη, η οποία καθορίζει και τη σημερινή στάση που αναμένεται να τηρήσει ο υπουργός, ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος επισήμανε: ΄΄Δυστυχώς, μας μεταφέρθηκε η απογοήτευση των βουλευτών γιατί ο υπουργός εμμένει στην αρχική του στάση ακόμη και τώρα που έχει καταστραφεί το προϊόν. Επιμένει δηλαδή στην ίδια καταστροφική πολιτική, αφού ακόμη δείχνει να μην έχει πειστεί πως ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της σταφίδας, είναι η απόσυρση του αποθέματος. Ως εκ τούτου, σαν Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, δεν θα συμμετάσχουμε στη σημερινή σύσκεψη που έχει συγκαλέσει, παρουσία κι όλων αυτών που ευθύνονται γι’ αυτή την καταστροφή, αυτοί οι οποίοι του ζητούσαν να μην κάνει την παραμικρή παρέμβαση στην αγορά. Από τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει πολιτική προσέγγιση στο ζήτημα, δεν έχουμε κανένα λόγο να παραστούμε΄΄.

Η απόσυρση η μόνη νόμιμη λύση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός φάνηκε να μην συμμερίζεται όσα του μετέφεραν βουλευτές αλλά και του έχει καταστήσει γνωστό και η Π.Ε.Σ., αναφορικά με το ότι η μόνη νόμιμη διαδικασία είναι η απόσυρση ενώ η επιδότηση δεν επιτρέπεται από την Ε.Ε.

Ο κ. Λιβανός είπε ότι δεν το γνωρίζει, υιοθετώντας προφανώς την εισήγηση των ιδιωτών εξαγωγέων να πληρώσει τη διαφορά της τιμής στο τέλος, πολιτική που, σύμφωνα με τη διοίκηση της Π.Ε.Σ., θα έχει μεγαλύτερο κόστος για την πολιτεία και θα καταδικάσει το προϊόν. Και βέβαια το θέμα είναι τι θα γίνει την επόμενη χρονιά από τη στιγμή που η πτώση της τιμής δεν έχει σταματημό. Ήδη χθες στην Νεμέα παραλάμβαναν σταφίδα με 0,80 ευρώ το κιλό…

Μονόδρομος η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος ανέφερε πως δεν μπορεί να δοθεί επιδότηση στη σταφίδα και ότι σε μία τέτοια περίπτωση έπεφτε η τιμή συνεχώς. ΄΄Υπάρχει μία πολυφωνία στο υπουργείο. Βλέπουμε να ασκείται μία πολιτική που δεν αλλάζει, παρότι τώρα έχει διαπιστωθεί η κατάσταση, ο κόσμος βιώνει τις χειρότερες στιγμές και πάμε για εγκατάλειψη της καλλιέργειας΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σταυρόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Πλέον, μετά και από αυτή την εξέλιξη, η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα, είναι μονόδρομος. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Διαφορετικά δεν υπάρχει μέλλον για το προϊόν΄΄.

 

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr