background img
banner
banner

Αποζημιώθηκαν με το φυσικό τοπίο και… λουκουμάδες

ΟΙ 60 ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

Σε ένα μαγευτικό τοπίο και υπό τα δεκάδες χρώματα που “ζωγράφιζε” η ηλιόλουστη ημέρα στην ανατολική πλευρά του δήμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου το “πέρασμα του Σολιώτη” στο χωριό Αμπελόκηποι. Αυτή η δράση που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων “Τα Αρφαρά” και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν η πρώτη στην ¨μετά κορωνοϊό¨ εποχή και αφορούσε το πέρασμα στο μονοπάτι του Αγίου Βασιλείου στην κοινότητα στην ορεινή Ανατολική Αιγιάλεια.

Το φυσικό τοπίο στο οποίο βρέθηκαν οι 60 “τυχεροί” συμμετέχοντες, δεν έκλεψε μόνο την… καρδιά τους, αλλά τους έκανε να αισθανθούν για ακόμα μια φορά υπερήφανοι, για τους αγώνες των ηρώων του χωριού την εποχή της τουρκοκρατίας.

Η δράση διοργανώθηκε στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21, εγκαινιάζοντας έτσι την ορεινή πεζοπορία που συχνά πολλά μέλη του συλλόγου διοργανώνουν κατά καιρούς ανεπίσημα. Το “πέρασμα του Σολιώτη” (όπως ονομάστηκε η δράση προς τιμήν του μεγάλου τοπικού ήρωα της Επανάστασης) ήταν μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο οποίος είχε μείνει υποχρεωτικά… ανενεργός τους τελευταίους μήνες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και εν τέλει, η “επιχείρηση” διοργανώθηκε και προσεγγίστηκε με μεγάλη επιτυχία και συνέπεια. Η πεζοπορία αφορούσε μια διαδρομή συνολικά δεκαπέντε χιλιομέτρων και ως αφετηρία είχε το μονοπάτι του Αγίου Βασιλείου και τερματισμό την κεντρική πλατεία του χωριού. Να σημειωθεί δε, ότι προτού την έναρξη, τελέστηκε τρισάγιο υπέρ των ψυχών των ηρώων του ‘21 και κατάθεση στεφάνων, από τους προέδρους της κοινότητας κ. Μουστερή και τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Φίλη, ενώ παράστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης Ανδρέας Φίλιας και ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής.

Κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων του μονοπατιού

Πριν την είσοδο του μονοπατιού και προτού οι πεζοπόροι πάρουν την ¨κατάσταση στα χέρια τους¨ με την φυσική τους κατάσταση να υπερτερεί, κόπηκε η κορδέλα των εγκαινίων του δοξασμένου μονοπατιού, ενώ αμέσως μετά όλοι μαζί διένυσαν μία μεγάλη απόσταση μέσα από τα πυκνά δάση της περιοχής, ένα τοπίο πραγματικά αξέχαστο σε όποιον το πρωτοαντίκριζε. Το περιπατητικό αυτό “τόλμημα” ήταν βαθμού δυσκολίας “ένα” και διήρκεσε περίπου 5 ώρες συνολικά.

Η εξαιρετική διαδρομή που ακολούθησαν οι πεζοπόροι, περιελάμβανε την επίσκεψη από τέσσερα συνολικά ερημοκλήσια τα οποία ανήκουν στην κοινότητα και έπειτα, το ανθρώπινο κομβόι είχε κατεύθυνση προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ύστερα ένα μικρό πέρασμα από το σημείο “Δριμώνας” και όλοι μαζί κατέληξαν στο σημείο του ποταμού Γουλά. Από εκεί η μεγάλη παρέα, πέρασε απέναντι όπου μέσω του Αγίου Δημητρίου κατέληξε στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου όπου και ήταν το σημείο λήξης της δράσης. Να σημειωθεί ότι, ο ίδιος ο Σύλλογος είχε φροντίσει να δίδονται κατά μήκος της διαδρομής σε όλους τους περιπατητές, μήλα και λουκούμια σε αυτοσχέδιους πάγκους που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του δάσους, καθώς και άφθονο νερό. Το πιο εντυπωσιακό βέβαια, ήταν οι… λαχταριστοί και νόστιμοι λουκουμάδες που μοιράστηκαν σε όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες, στο τέλος και κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στόχος να καθιερωθεί κάθε χρόνο η συγκεκριμένη δράση

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων “Τα Αρφαρά” ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και ο πρόεδρος του είναι ο Πάνος Φίλης. Η δράση της πεζοπορίας του συγκεκριμένου μονοπατιού έγινε για πρώτη φορά και είναι ουσιαστικά, το ίδιο μονοπάτι που πριν από 200 χρόνια διέσχισε ο ίδιος ο Σολιώτης, ο τοπικός ήρωας, όπου ήταν ο ¨δρόμος¨ που έφτασε στις ¨Πόρτες Αγριδίου¨ όπου και σκοτώθηκε. Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Μουστερής, τόνισε για την όμορφη και ιδιαίτερη εκδήλωση: «Ο Σύλλογος θα έχει την απόλυτη στήριξη την δική μου και ελπίζω της Περιφέρειας, ώστε να διεξάγεται στο εξής κάθε χρονιά. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και είμαστε διατεθειμένοι σαν μία ¨γροθιά¨ να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε κάθε φορά να υπάρχει και πιο μεγάλη συμμετοχή» ανέφερε ο φιλικός πρόεδρος του χωριού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πολλές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό παραχώρησε στo protionline.gr η Άντα Σολδάτου, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, ενώ δια στόματος του προέδρου του χωριού, επισημάνθηκε ότι η ιστορική σημασία που διαδραματιστήκαν πολλά από τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης, έχουν κοινωνικό υπόβαθρο στην σημερινή μορφή και υπόσταση του χωριού, που κανείς δεν πρέπει να λησμονεί, λέγοντας «η μονή του Αγίου Βασιλείου είναι χτισμένη πριν από 200 χρόνια και πρόκειται για ένα σημείο που διέθετε πολεμίστρες, κάτι που σημαίνει πως είναι μιας βαρύνουσας σημασίας τοποθεσία για τις εξελίξεις της επανάστασης και το πώς συνέβη η απελευθέρωση στην ευρύτερη περιοχή. Και εμείς, οι σύγχρονοι άνθρωποι του 2021, όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτά τα γεγονότα αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να τα τιμούμε με κάθε τρόπο και βεβαίως, με την ιστορική συγκίνηση που τους αρμόζει…».


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr