background img
banner
banner

«Ζητούνται 128 άτομα (και όχι μόνο) που αγαπούν την Αιγιάλεια»…

ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΩΛΕΣΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η γενική Απογραφή Πληθυσμού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ) που διενεργείται κάθε δέκα χρόνια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, λόγω της σπουδαιότητας αλλά και της πολυπλοκότητάς της, η Απογραφή χαρακτηρίζεται διαχρονικά ως «η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης». Σε επίπεδο δήμου Αιγιαλείας, το «στοίχημα» είναι να απογραφούν τουλάχιστον 128 πιο πολλοί κάτοικοι από την προηγούμενη Απογραφή κι ο στόχος; Να απογραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι!

Φέτος λαμβάνει χώρα η γενική απογραφή πληθυσμού στην Ελλάδα η οποία θα γίνει με την μέθοδο της αυτοαπογραφής και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Έτσι, οι περίπου 60.000 απογραφείς που έχουν προσληφθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν ήδη ξεκινήσει να εναποθέτουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία. Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού είναι αυτός που ουσιαστικά θα διενεργεί την απογραφή, αφού θα πρέπει να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. Να σημειωθεί ότι σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

Απογραφή με την μέθοδο «πόρτα – πόρτα»

Για όσους για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες), δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Η απογραφή με την μέθοδο αυτή θα ξεκινήσει να διενεργείται από τους απογραφείς από τις 27 Νοεμβρίου και θα διαρκέσεις μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορωνοϊού COVID-19.

Επισημαίνεται ακόμα, ότι τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ ενώ δεν θα ζητηθούν κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφόμενους.
Η απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών, αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της χώρας και σε τοπικό επίπεδο.

Έτσι χάθηκαν 5 εκατ. ευρώ…

Μέγα ζητούμενο για τον δήμο Αιγιαλείας παραμένει η απογραφή όλου του πληθυσμού κάτι που δεν επετεύχθη πριν από δέκα χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του δήμου Γιώργου Ρούσσου, που αναφέρει: «Η απογραφή πληθυσμού κατοικιών , μεταξύ άλλων καθορίζει και τις ανάλογες οικονομικές πολιτικές της πολιτείας προς την περιφέρεια, για την επόμενη 10ετία. Σύμφωνα με την απογραφή 2011, ο Δήμος Αιγιαλείας είχε πληθυσμό 49.872 κατοίκους, ήτοι άγγιξε, αλλά μόλις για 128 άτομα δεν συμπλήρωσε τους 50.000 που είναι η βάση για την επόμενη κλίμακα».

Σημειώνει ακόμη τα εξής: ΄΄Εικάζεται από τους ειδικούς , ότι σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς κατά την τελευταία πενταετία από αυτό το λόγο ο Δήμος είχε απώλεια χρηματοδότησης τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ. Γι αυτό επιβάλλεται, οι φίλοι επισκέπτες, οι παραθεριστές, οι έχοντες ακίνητη περιουσία στην περιοχή, αλλά και αυτοί που αγαπούν τους ανθρώπους και τον τόπο μας που είναι και δικός τους τόπος , να απογραφούν εδώ. Μπορούν να το κάνουν και ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα ακολουθήσουν΄΄.

Επίσης, ο κ. Ρούσσος επισημαίνει και τα ακόλουθα: ΄΄Εννοείται ότι ο παραπάνω αριθμός των 128 ατόμων είναι μεν πραγματικός, αλλά κυρίως δηλωτικός του πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες και του “Όλοι μετράμε”. Γι’ αυτό μην επαναπαυθείτε, αλλά δείξτε έμπρακτα την αγάπη σας , σε αυτήν την πανέμορφη περιοχή. Γιατί αξίζει να ζεις στην Αιγιάλεια΄΄!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr