Μοιάζει προφανές, όμως κανείς μας δεν το κάνει. Όταν δημιουργούμε ένα password, όπως για παράδειγμα για τον λογαριασμό μας στο Facebook ή για το web banking μας, σίγουρα θα πρέπει να διαλέξουμε ένα συνδυασμό χαρακτήρων που δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να μαντέψει.
Και όμως: Τα στοιχεία της Nordpass δείχνουν ότι το πιο συνηθισμένο password για τους Έλληνες είναι το προφανές «123456». Αυτό είναι ένα password το οποίο χρησιμοποιούν τουλάχιστον 211.565 Έλληνες αυτή τη στιγμή.
Όμως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εάν κάποιος θέλει να παραβιάσει τον λογαριασμό σας, θα του πάρει μόλις ένα δευτερόλεπτο να το κάνει.
Επίσης, αποφύγετε τη λέξη «mal**as» (και όμως, αυτό είναι το password 5.227 Ελλήνων) και το «katerina» (το χρησιμοποιούν 4.781 άτομα).
Οι Έλληνες -όπως και οι περισσότεροι άλλοι λαοί- καταφεύγουν πολύ στις αγαπημένες τους ομάδες όταν χρειάζεται να σκεφτούν ένα password. Το «olympiakos» είναι το 23ο δημοφιλέστερο password και παρότι χρησιμοποιείται από 4.310 άτομα, το ενθαρρυντικό είναι ότι ένας χάκερ χρειάζεται 2 ημέρες για να το «σπάσει» (προφανώς γιατί οι περισσότεροι χάκερς δεν μιλούν ελληνικά και δεν παρακολουθούν το ελληνικό ποδόσφαιρο). Το «paokara» είναι το 25ο δημοφιλέστερο στη λίστα, με 4.187 χρήστες και 17 λεπτά για να «σπάσει» και το «panathinaikos» στην 29η θέση θέλει 5 χρόνια για να παραβιαστεί.
Η έρευνα της Nordpass βρήκε πως εάν ένας χάκερ γνωρίζει το μέρος στο οποίο κατοικεί και το φύλο του χρήστη, τότε μπορεί ευκολότερα να «σπάσει» το password του. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο θετικά passwords, όπως το «iloveyou». Στη Ελλάδα, το χρησιμοποιούν 1.533 άτομα, τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένας χάκερ το παραβιάζει σε ένα δευτερόλεπτο.
Όσο για τους άνδρες, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν περισσότερο για password το όνομα της ομάδας τους, ενώ είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν βρισιές.
Δείτε ολόκληρη τη λίστα εδώ, για να διαπιστώσετε εάν το password σας είναι ανάμεσα στα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα.
Τι πρέπει να κάνετε; Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ενός password manager, αφού ξεκαθαρίζουν ότι ακόμα και εάν έχετε σκεφτεί ένα password που είναι δύσκολο να το μαντέψει κανείς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο για όλους σας τους λογαριασμούς.