background img
banner
banner

Ανοίγονται δρόμοι για τα «Οινοξένεια» της νέας εποχής!

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ» – ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ – ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σε νέα οργανωτική βάση ούτως ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά για τον θεσμό και την περιοχή αποτελέσματα, επιθυμεί να θέσει το ομώνυμο Δίκτυο Ποιότητας, το Φεστιβάλ «Οινοξένεια» και τις δράσεις του. Βασική προϋπόθεση, η υποστήριξη από τον δήμο Αιγιαλείας ούτως ώστε ο θεσμός να προσδώσει ελκυστικότητα στην περιοχή, αφού οι οίνοι ποιότητας, η τοπική γαστρονομία και τα τοπία αποτελούν αιχμή του δόρατος στις σύγχρονες αναζητήσεις.

Μετά την περσινή του αίτηση για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο (η οποία δεν έγινε), το Δίκτυο επανέρχεται διαφοροποιώντας ελαφρώς την πρότασή του, έχοντας αυτή τη φορά όχι μόνο τη διαβεβαίωση για συζήτηση του θέματος αλλά και τη βούληση ότι οι προτάσεις που θέτει, θα υιοθετούν.

Οι προτάσεις του Δικτύου και το πρότζεκτ επαναπροσδιορισμού της συνεργασίας με τον δήμο Αιγιαλείας, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το Δ.Σ. και αρκετά μέλη του Δικτύου, το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου, στο παραλιακό κατάστημα «Κύβος». Ήδη, οι άνθρωποι του Δικτύου έχουν λάβει τη διαβεβαίωση από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά ότι το θέμα θα έρθει άμεσα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ την πρότασή τους βλέπουν θετικά και οι παρατάξεις με τις οποίες έχουν επικοινωνήσει.

Οι στόχοι…

Η πρόεδρος του Δικτύου Σωσάννα Κατσικώστα προχώρησε στην παρουσίασή του, τονίζοντας πως ΄΄ιδρύθηκε το 2019 για να μπορούμε ισότιμα να διοργανώνουμε τα Οινοξένεια με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ λειτουργούσε άτυπα από το 2013. Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τον Δήμο Αιγιάλειας. Συνδιοργανώνει το φεστιβάλ Οινοξένεια, “Τοπία και Γεύσεις της Αιγιάλειας”, το οποίο δημιούργησε το 2013, με την ΔΗΚΕΠ Αιγιαλείας. Κορμός του Δικτύου είναι τα Οινοποιεία της περιοχής καθώς και σημαντικοί επαγγελματίες της Εστίασης, της Φιλοξενίας, του Τουρισμού και άλλων συναφών δραστηριοτήτων. Τα περισσότερα πλέον από 50 μέλη του Δικτύου πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να προωθείται η παροχή υπηρεσιών ποιότητας στην περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι συμμετέχουν και τα έντεκα οινοποιεία της περιοχής, εστιατόρια και ξενοδοχεία΄΄, με την πρόεδρο να αναφέρει πως ΄΄όλοι έχουμε ενωθεί κάτω από το κοινό όραμα και «εργαλείο» που είναι η ποιότητα και προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή μας΄΄.

Όπως είπε, ΄΄η δράση του Δικτύου επεκτείνεται στα Καλάβρυτα εντάσσοντας επιχειρήσεις και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, αξιοποιώντας τις μοναδικές φυσικές ομορφιές και τους πλούσιους πόρους του τόπου. Είναι μια λειτουργία ποιοτικής ανάπτυξης της περιοχής που βρίσκει εφαρμογή όλο τον χρόνο΄΄. Όπως τόνισε, απώτερος στόχος του Δικτύου είναι η εδραίωση μιας εικόνας ποιότητας για την περιοχή και η αύξηση της αντίστοιχης επισκεψιμότητας.

Συγκεκριμένα: Δημιουργία Ταυτότητας ποιότητας για την περιοχή Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, προβολή και ανάδειξη της ταυτότητας αυτής σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, σύνδεση του Τουρισμού με τον Οίνο και τα άλλα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ της περιοχής, θεμελίωση της πλούσιας τοπικής Γαστρονομίας, η αναβάθμιση και η προώθησή της. Ενίσχυση και προώθηση των υπηρεσιών ειδικών μορφών τουρισμού. Συνέργεια των τοπικών φορέων και των επιχειρήσεων. Ανάδειξη των μοναδικών αμπελουργικών τοπίων της Αιγιάλειας και όλων των άλλων δυνατών στοιχείων της χωρικής ενότητας Αιγιαλείας και Καλαβρύτων (περιβαλλοντικών, θρησκευτικών, αρχαιολογικών κ.ά.). Ανάπτυξη των διαύλων επικοινωνίας της περιοχής με τις επιχειρήσεις ταξιδίων και ειδικότερα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Που «κινείται» το Δίκτυο Ποιότητας

Όπως είναι γνωστό, οι στόχοι του Δικτύου επιτυγχάνονται μέσω εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων, συζητήσεων, μελετών, δημοσιεύσεων, κινηματογραφικών προβολών, εκθέσεων, κ.τ.λ. Όπως αναφέρθηκε, επιτομή των ετήσιων φράσεων είναι το φεστιβάλ Οινοξένεια που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Επίσης το Δίκτυο διοργανώνει γευσιγνωσίες, γευστικούς διαγωνισμούς οίνων και τροφίμων, σεμινάρια γεύσης, εστίασης και φιλοξενίας. Διοργανώνει ταξίδια εμπειρίας σε γαστρονομικούς και οινικούς προορισμούς, επιδιώκει την επιμόρφωση των επαγγελματιών της εστίασης, της φιλοξενίας, άλλων επιχειρήσεων και μεταποιητικών μονάδων, καθώς και του προσωπικού τους, αναβιώνει, βελτιώνει και αναδεικνύει τα τοπικά έθιμα και αναδεικνύει μονοπάτια στα αμπελουργικά τοπία και διαδρομές πολιτισμού και ιστορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μέλη του Δικτύου αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα προστιθέμενης αξίας στα τοπικά προϊόντα τονίζοντας πως ΄΄για να δοθεί υπεραξία πρέπει να δημιουργηθούν συνταγές με αυτά τα προϊόντα για να ωθήσουν τον επισκέπτη σε turn over. Αυτά σε συνδυασμό με το κρασί μπορούν να καταστήσουν την περιοχή δημοφιλή προορισμό΄΄, όπως είπαν. Ανέφεραν ακόμη παραδείγματα που αποδεικνύουν τη δύναμη της γαστρονομίας. ΄΄Αν την «επικοινωνήσουμε σωστά»΄΄, όπως τόνισαν, ΄΄μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ανθρώπινο περιβάλλον που θα κάνει την επίσκεψη στην περιοχή «εμπειρία ζωής». Στόχος είναι να δημιουργήσουμε κουλτούρα γαστρονομίας. Στο όλο εγχείρημα, αρωγοί πρέπει να είναι και οι δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις΄΄.

Απαιτούνται σταθερές και καινοτόμες οργανωτικές δομές με οικονομική στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση

Τη λογική που στηρίζεται η πρόταση προς τον δήμο ανέπτυξε ο Άγγελος Ρούβαλης, ταμίας του Δικτύου, τονίζοντας πως πλέον υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ περιοχών και η καθεμία προσπαθεί να αξιοποιήσει τα «όπλα» που διαθέτει. Αναφέρθηκε ακόμη στα πλεονεκτήματα της Αιγιάλειας αλλά και των Καλαβρύτων ως προς την γαστρονομία και βέβαια το κρασί. ΄΄Επομένως πρέπει να δοθεί το ανάλογο βάρος σε αυτό που λέγεται «ανταγωνισμός των πόλεων»΄΄, όπως τόνισε. Άλλωστε, είπε πως, όλος ο ελληνικός τουρισμός κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση, άρα τα Οινοξένεια βρίσκονται ακριβώς στην αιχμή της στρατηγικής που έχει όλη η χώρα για τον τουρισμό.

Στην πρότασή του προς τον δήμο, το Δίκτυο επισημαίνει πως όλων των ειδών τα φεστιβάλ, στηρίζονται οικονομικά από τους Δήμους εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη χρηματοδοτική τους συνέχεια, τη συμμετοχή των δημοτών και την ποιοτική επάρκεια των εκδηλώσεων. Σε πολύ λιγότερα, οι Δήμοι απλώς προσφέρουν τους δημοτικούς χώρους και τις υλικοτεχνικές υποδομές, φερόμενοι ως συνδιοργανωτές.

Το Δίκτυο υπεραμύνεται της άποψης ότι θεσμοί αντίστοιχοι των Οινοξενείων απαιτούν σταθερές και καινοτόμες οργανωτικές δομές, σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, κουλτούρα διαλόγου από τους συμμετέχοντες, επιχειρηματικό πνεύμα προσανατολισμένο στην αγορά, ειδικές γνώσεις στα πολλά επίπεδα της γαστρονομίας και των νέων μορφών τουρισμού, εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης , καλλιέργεια αντίστοιχης κουλτούρας στην τοπική κοινωνία. Επίσης, πως σε κάθε τέτοιο εγχείρημα η διαβούλευση πρέπει να είναι κτήμα όλης της κοινωνίας.
Ταυτόχρονα οι θεσμικοί ρόλοι και οι αρμοδιότητες πρέπει να είναι ξεκάθαρα αποσαφηνισμένοι για την επιτυχή διοργάνωση του θεσμού. Αυτό που οι άνθρωποι του Δικτύου επισημαίνουν είναι ότι πρέπει να συμμετάσχουν ισότιμα με την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στην διοργάνωση των Οινοξενείων, πέρα από τις λοιπές δραστηριότητες που θα αναπτύσσουν όλο τον χρόνο.

Προτείνουν τη δημιουργία, με απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενός εννεαμελούς Οργάνου διεύθυνσης, προετοιμασίας και διοργάνωσης του Θεσμού των Οινοξενείων το οποίο θα αποτελείται από τρία (μέλη που προέρχονται από το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, τρία μέλη από το Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ( εκ των οποίων το ένα προέρχεται υποχρεωτικά από την αντιπολίτευση) και τρία μέλη πολίτες. Την προεδρία του Οργάνου να αναλαμβάνει με ετήσια εναλλαγή ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και ο πρόεδρος του Δικτύου.

Ως προς το οικονομικό σκέλος, προτείνουν ο Δήμος να επιχορηγεί ισόποσα τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το Δίκτυο (είναι και οι δύο οικονομικές οντότητες) για την οργάνωση των εκδηλώσεων Οινοξένεια και τα αντίστοιχα λειτουργικά έξοδα της διοργάνωσης. Το Όργανο να συνεδριάζει τακτικά όλο τον χρόνο με μοναδικό στόχο την άρτια διοργάνωση των Οινοξενείων και όπως ορίσει ο εσωτερικός του κανονισμός. Τέλος, το Όργανο να επικουρείται στις εργασίες του από ένα στέλεχος του Δικτύου και ένα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Σκοπός των μελών του Δικτύου με αυτό τον τρόπο να είναι να επιτυγχάνεται η συνέχεια του θεσμού ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στο Δίκτυο, η εμπειρία, η μέγιστη κοινωνική αποδοχή από τους πολίτες και κατά συνέπεια την δημιουργία παράδοσης ποιότητας και φιλοξενία, δημιουργία κουλτούρας διαλόγου και η διάθεση οικονομικών πόρων με μια πιο επιχειρηματική προσέγγιση και την συστηματική επιδίωξη επιχορηγήσεων και χορηγιών.

Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τον δήμο

Στην τοποθέτησή του ως προς το οικονομικό, ο κ. Ρούβαλης σημείωσε: ΄΄Για τα Οινοξένεια, ο δήμος μέσω της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ξοδεύει κάπου 50.000 ευρώ. Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. χρηματοδοτείται με 600.000 ευρώ από τον δήμο για τις δράσεις της τον χρόνο. Εμείς δεν έχουμε σχέση με αυτά. Εμείς λέμε ισόποσα για τα Οινοξένεια να ενισχύονται και ο δήμος και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για τη διοργάνωσή τους. Πρόκειται για ξεχωριστές οντότητες και το πώς θα διαχειρίζονται τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να το κάνει η εκάστοτε Επιτροπή αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα τα χρήματα αυτά θα τα διαχειρίζεται ο κάθε φορέας για τις εκδηλώσεις Οινοξένεια με βάση τις προτεραιότητές του και θα ήταν επιθυμητό να είναι απόφαση επιτροπής το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Όλα τα χρόνια το κόστος για τις εκδηλώσεις των οινοποιείων το καλύπταμε εμείς και δεν ήταν λίγο΄΄.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση προς τον δήμο, τόνισε πως αν δει κανείς όλα τα νεωτεριστικά φεστιβάλ που διοργανώνονται, κινούνται ομάδες πολιτών που έχουν τα αντίστοιχα ενδιαφέροντα, κι έρχεται η τοπική αυτοδιοίκηση και τους στηρίζει για να προχωρήσουν. ΄΄Η περιοχή έχει μία παράδοση είτε με τα Πριμαρόλια, είτε με τα Ανθεστήρια, είτε με τα Οινοξένεια. Κατ’ εξοχήν διοργάνωνε εκδηλώσεις που είχαν σχέση με το τι παρήγαγε. Έχουμε τη σύμφωνη γνώμη και του μεγαλύτερου μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ομόφωνη απόφαση για να προχωρήσουμε στη νέα δομή των Οινοξενείων΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ρούβαλης με πρωταρχικό ρόλο στη σύλληψη και δημιουργία των Οινοξενείων.

‘‘Η τελευταία συνάντηση που είχαμε και με τον δήμαρχο και με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν σε θετική κατεύθυνση και μας διαβεβαίωσαν ότι θα τεθεί προς συζήτηση μέσα στον Φεβρουάριο το θέμα και πως διατίθενται θετικά στην πρόταση΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr