background img
banner
banner

Λευκός… μανδύας χιονιού στα ορεινά με μικροπροβλήματα

ΧΙΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Μεμονωμένα προβλήματα που απορρέουν από την κατά τόπους σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων ή και την αδράνεια των πολιτών να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, συνόδευσαν το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τα ορεινά της Αιγιάλειας. Αυτή τη φορά, ο χιονιάς «επισκέφθηκε» και τη Δυτική Αιγιάλεια, στα ορεινά της οποίας υπήρξαν αποκλεισμοί δρόμων και πολιτών το Σάββατο, που αντιμετωπίστηκαν σχετικά γρήγορα χάρη στην επέμβαση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο

Όπως ανέφερε στο protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραΐσκος, ΄΄αυτή τη φορά είχαμε πυκνή χιονόπτωση και στη Δυτική Αιγιάλεια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα στην περιοχή της Αράχωβας. Συγκεκριμένα, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν μη διαθέτοντας αντιολισθητικές αλυσίδες. Είχαμε όμως ήδη ξεκινήσει τον αποχιονισμό και γρήγορα ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία. Πυκνή χιονόπτωση είχαμε και στα ορεινά της Ανατολικής Αιγιάλειας, όπου και εκεί επιχείρησαν μηχανήματά μας ώστε να διατηρούνται οι δρόμοι καθαροί. Σε γενικές γραμμές δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα΄΄.

Αναφορικά με τον δρόμο Περιστέρας – Χιονοδρομικού που συνήθως κλείνει συγκεντρώνοντας τους μεγαλύτερους όγκους χιονιού, ο αντιδήμαρχος είπε πως ΄΄ως την Κυριακή το μεσημέρι παρέμενε ανοιχτός, ωστόσο είναι ένα σημείο που εξαιτίας και του ανέμου, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού άρα κλείνει πολύ συχνά. Στο σημείο όσο αλάτι και να πέσει, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει΄΄. ΄΄Εννοείται πως χρειάζονται αλυσίδες σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο για να μειωθούν οι κίνδυνοι΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας: ΄΄Πλέον, έχουμε την εμπειρία, είμαστε καλά προετοιμασμένοι, βρισκόμαστε σε άριστο συντονισμό με την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, τα μηχανήματα είναι στους δρόμους όπως και οι αλατιέρες και αντιμετωπίζουμε ό,τι προκύπτει΄΄.

Τα… παράπονα

Δεν έλειψαν πάντως και τα παράπονα από προέδρους, ζητώντας ειδικό μηχάνημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αποχιονισμό μικρότερων δρόμων. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Βαρβάρας Θανάσης Ξυγκάς ανέφερε πως το 70% της κοινότητάς του αποτελείται από καλντερίμια και πως είναι η μοναδική κοινότητα που ζήτησε μηχάνημα από τον δήμο. Σημείωσε ακόμη πως παρότι παρελήφθησαν δύο πριν δύο χρόνια, κανένα δεν έφτασε στην κοινότητά του. Κατήγγειλε ακόμη πως ΄΄το ένα είναι… ντεκόρ σε καφενείο κοινότητας χωρίς να έχει δουλέψει λεπτό΄΄, ξεκαθαρίζοντας πως οι επισημάνσεις του δεν πηγάζουν από αντιπολιτευτική πρόθεση.

Ερωτώμενος για τα χειροκίνητα αυτά μηχανήματα που είχε παραλάβει ο δήμος πριν δύο χρόνια, ο κ. Καραΐσκος είπε: ΄΄Πράγματι είχαμε κάνει τη σχετική παραγγελία, έχουμε τα μηχανήματα τα οποία έχουν διατεθεί το μεν ένα στη Ζαρούχλα και το άλλο στο Βερίνο. Δηλαδή στα ανατολικά και δυτικά του δήμου, σε κοινότητες που έχουν περισσότερο κόσμο λόγω και της επισκεψιμότητας.
Και τα δύο είναι σταθμευμένα και χρησιμοποιούνται όταν χρειάζεται. Βεβαίως, είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπαραγγείλουμε ανάλογα μηχανήματα, στην παρούσα φάση όμως δεν είναι εφικτό η κάθε κοινότητα να έχει από ένα δικό της΄΄.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσες

Από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επτά μηχανήματα προχωρούσαν το Σαββατοκύριακο σε εκχιονισμούς αλλά και ρίψη αλατιού ώστε να μην δημιουργείται πάγος. Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε τους πολίτες ότι, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Δυτική Ελλάδα, ίσχυαν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά την περιοχή της Αιγιάλειας: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στις εξής Επαρχιακές Οδούς: Επ. Ο. Πούντα – Καλαβρύτων, Επ.Ο. Καλαβρύτων – Αίγιου (μέσω Πτέρης). Διακοπή κυκλοφορίας υπήρξε στη δημοτική οδό που συνδέει την Τοπική Κοινότητα Περιστέρας Δήμου Αιγιαλείας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, λόγω χιονόπτωσης. Απαραίτητη ήταν η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων: • Επ. Ο. Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου), Επ.Ο. Καλαβρύτων – Αίγιου (μέσω Πτέρης), Ε.Ο. Ακράτας – Ζαρούχλας από το ύψος της Τ.Κ. Βαλιμής και άνω, Ε.Ο. Αιγείρας – Περιθωρίου από το 9ο χλμ και άνω, Ε.Ο. Αιγείρας – Συνεβρού από το 9ο χλμ και άνω, Ε.Ο Πούντας – Καλαβρύτων, προς Καλάβρυτα, από 9,200 χ/θ, Ε.Ο. Πούντας – Καλαβρύτων στη χ/θ 3,000, Ε.Ο. Καλαβρύτων – Αιγίου, (μέσω Πτέρης), από το Πυργάκι προς Καλάβρυτα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr