background img
banner
banner

Φάρμακα, στήριξη αλλά και κατευθύνσεις από τους φαρμακοποιούς

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ «ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στήριγμα για τους κατοίκους της Αιγιάλειας σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία που έχει προκαλέσει η πανδημία, αποτελούν οι φαρμακοποιοί της περιοχής που εκτός από τη διάθεση φαρμάκων και σκευασμάτων αλλά και την εκτέλεση διαγνωστικών ελέγχων από ορισμένους, σηκώνουν και μερίδιο από το κοινωνικό «βάρος» της πανδημίας αφού στέκονται στο πλευρό του πάσχοντα ώστε να τον καθοδηγήσουν σε αυτό τον «φαύλο κύκλο» της υγειονομικής κρίσης.

Θα έλεγε κανείς ότι δεν μπορεί να επιλέξει ποιο είναι το πιο πρωτόγνωρο. Οι ουρές έξω από τα φαρμακεία ή η ανασφάλεια και ο φόβος του κόσμου. Αποδέκτης σε κάθε περίπτωση είναι ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, της συνοικίας ή και του κέντρου, ο εφημερεύων ή ο… άγρυπνος φρουρός της υγείας τη νύχτα. Όπως και να έχει, η διάθεση για εξυπηρέτηση και σωστές κατευθύνσεις είναι έκδηλη και αποδεδειγμένη από όλους.

Το protionline.gr συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Δημήτρη Νικολάου, περισσότερο όχι για τα στοιχεία ή τα νούμερα που θα προκαλέσουν ένα ακόμη «πονοκέφαλο» στον κόσμο, αλλά για το κλίμα που επικρατεί στα φαρμακεία τα οποία έχουν γίνει το… επίκεντρο του ενδιαφέροντος της καθημερινότητάς μας.

Ομαλά η διάθεση των σελφ τεστ

Ερωτηθείς σχετικά με τα σελφ τεστ που ενίοτε γίνονται δυσεύρετα όπως συνέβη την εβδομάδα επανόδου των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ο κ. Νικολάου επισήμανε: ΄΄Η διάθεση των σελφ τεστ για την εκπαίδευση εξελίσσεται ομαλά. Υπάρχει επάρκεια στην αποθήκη και μας εξυπηρετεί αμέσως. Δεν παρατηρείται ιδιαίτερος συνωστισμός για τη διάθεσή τους, δεν υπάρχει έλλειψη αυτή τη φορά και κυλάει πιο ομαλά η διαδικασία.

Βέβαια το σύστημα τις πρώτες ημέρες δεν λειτουργούσε όπως θα έπρεπε, οπότε είχε λίγη αναμονή, όμως από χθες κυλάει πολύ καλά. Την πρώτη ημέρα διάθεσης που η ζήτηση είναι αυξημένη, υπάρχει μία καθυστέρηση γεγονός που οφείλεται στο ότι υπάρχουν 11.000 φαρμακεία που μπορεί να έχουν μπει ταυτόχρονα.

Από εκεί και πέρα όμως τις άλλες μέρες, επειδή την πρώτη μέρα έχει φύγει ένας μεγάλος όγκος σελφ τεστ, το σύστημα δουλεύει πιο γρήγορα και η διάθεση πιο ομαλά΄΄.

Τα ράπιντ στα φαρμακεία της περιοχής δεν δείχνουν βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο

Σημαντικός αριθμός φαρμακείων της περιοχής διενεργούν και ράπιντ τεστ. Ποια συμπεράσματα βγαίνουν σε σχέση με την εικόνα της περιοχής;
Ο αντιπρόεδρος του Φ.Σ.Α. αναφέρει: ‘‘Όπως προκύπτει από τα ράπιντ τεστ που διενεργούνται σε φαρμακεία της περιοχής, το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο αυτή την περίοδο παρότι έχουμε μέσα μας μια μικρή επιφύλαξη για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στα σχολεία.

Όμως και το κράτος έχει πάρει κάποια μέτρα σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, τα οποία είναι δραστικά και υπάρχει σαφής οδηγία για το εάν εντοπιστεί κρούσμα σε μία τάξη τι πρέπει να κάνουν οι υπόλοιποι μαθητές. Αυτό που έχουμε εμείς σαν εικόνα είναι ότι υπάρχουν κρούσματα αλλά μεμονωμένα κι αυτό φαίνεται και στην πανελλήνια εικόνα με τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε, αντιθέτως οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί΄΄.

Εμβόλια κυρίως για την τρίτη δόση

Οι φαρμακοποιοί έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο και στο θέμα του εμβολιασμού του πληθυσμού ώστε να χτιστεί το τείχος προστασίας από τον κορωνοϊό. ΄΄Οι εμβολιασμοί κυλούν κανονικά κι αυτό το βλέπουμε μέσα από τα ραντεβού που κλείνουμε, υπάρχουν όπως φαίνεται κάποια διαθέσιμα ραντεβού στο νοσοκομείο Αιγίου που μπορεί να κλείσει ο κόσμος και όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί το πράττει.

Τα εμβόλια γίνονται σταθερά, ο αριθμός δεν είναι πολύ μεγάλος αφού ο περισσότερος κόσμος έχει εμβολιαστεί ήδη και τα περισσότερα που πραγματοποιούνται αφορούν την τρίτη δόση΄΄, σημειώνει ο κ. Νικολάου.

Ελλείψεις εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης

Αναφορικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα των φαρμακοποιών, τονίζει: ΄΄Το κυριότερο πρόβλημα του κλάδου μας αυτή τη στιγμή είναι οι ελλείψεις σε εισπνεόμενα αναπνευστικά φάρμακα και αυτά που σχετίζονται με τον covid-19 και χορηγούνται μέσω συνταγής γιατρού.
Τα φάρμακα αυτά μπορεί να ενδείκνυνται και για άλλες παθήσεις ωστόσο η ζήτηση με αφορμή τον κορωνοϊό έχει προκαλέσει ελλείψεις. Επίσης, υπάρχει έλλειψη και σε αντιβιωτικά λόγω της πανδημίας. Και γι’ αυτό το θέμα, οι φαρμακοποιοί προσπαθούμε να κάνουμε πάντα το μέγιστο δυνατό για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, απλά κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατον γιατί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις λόγω της αυξημένης ζήτησης΄΄.

΄΄Είμαστε στο πλευρό των ασθενών συμπολιτών μας ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενστερνιζόμαστε τα προβλήματά τους και εκτός από το να τους προμηθεύουμε με φάρμακα και ό,τι χρειάζονται, πολλές φορές τους δίνουμε και κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Ο φαρμακοποιός στηρίζει τον συνάνθρωπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ψυχολογικά αλλά και με τις γνώσεις που διαθέτει΄΄, καταλήγει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr