background img
banner
banner

Η “Ιρις”… αναστατώνει δημότες και τουρίστες

ΈΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ

Μία νέα μετάλλαξη του παλαιού στελέχους του κορωνοϊού, έκανε την εμφάνισή της και φαίνεται ότι δεν αποκλείεται να… κυριαρχήσει τελικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο αλλά και των ενηλίκων στους χώρους εργασίας, αλλά και τους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Η νέα μορφή κορωνοϊού η οποία έχει την ιδιαίτερη ονομασία “Ιρις”, εμφανίστηκε πριν περίπου ένα μήνα στην χώρα, είναι σαφώς πιο ήπιας μορφής από τις παλαιότερες μεταλλάξεις του ιού, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα πολλά… “κατάλοιπα” στον ασθενή.

Και ενώ τις τελευταίες ημέρες οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξομειώνονται συνεχώς παρ’ όλο που η ζέστη του Αυγούστου δεν “βοηθά” την μετάλλαξη να… ενισχυθεί και να επικρατήσει, στοιχεία δείχνουν ότι η «Eris» είναι υπεύθυνη για πολλά περιστατικά που έχουν σημειωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Τα κύρια συμπτώματα της νέας μορφής είναι η καταρροή, ο έντονος πονοκέφαλος, η ήπια κόπωση και ο πονόλαιμος. Η διαφορά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις που ίσχυαν τα περασμένα τρία χρόνια, είναι ότι η διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών δεν ξεπερνάει τις 72 ώρες συνολικά, ενώ δεν προσβάλλει εύκολα τα μικρά παιδιά.

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός ελεγχόμενου, νέου κύματος κορωνοϊού. Είναι ένας ιός που οφείλεται στις υποπαραλλαγές της Όμικρον, της Arcturus και της Eris, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επιβραδυνθεί τόσο πολύ η εξάπλωσή της, λόγω των καλοκαιρικών διακοπών και των κλειστών σχολείων, που πιθανόν να μην αποτελεί πλέον κίνδυνο σε περίπου έναν μήνα, όταν και θα έχει επιστρέψει κάθε “κατεργάρης στον πάγκο του”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το φαινόμενο ως μη ανησυχητική παραλλαγή, παρ’ όλο που η ιατρική κοινότητα επισημαίνει ότι πάντοτε ο κορωνοϊός, με όποια μορφή κι αν είναι, θα κάνει μικροεξάρσεις και μικρουφέσεις και πώς η ανθρωπότητα πρέπει να… συνηθίσει να ζει οριστικά με αυτό το δεδομένο.

Μάρκου: “Προσοχή στους συγχρωτισμούς”

Μιλώντας στo Protionline.gr ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας, ιατρός Σπύρος Μάρκου, επιβεβαιώνει την αύξηση των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή και αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι επί καθημερινής βάσης, στο Κέντρο Υγείας Ακράτας έχουμε τουλάχιστον δύο περιστατικά τα οποία βγαίνουν θετικά. Εάν σε αυτό συμπεριλάβουμε και τα δεκάδες κρούσματα που… δεν θα επιβεβαιώσουν την θετικότητά τους σε κάποια ιατρική μονάδα, τότε είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία έξαρση, η οποία θα υπάρχει μεν, αλλά είναι ελεγχόμενη και περιορισμένης ισχύς”.

Ερωτηθείς για τον Long Covid που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο μετά από κάθε νόσηση, επισήμανε ότι η συχνή ζαλάδα, η κόπωση και το πονοκέφαλος (δέκατα) είναι ορισμένα από τα πιο κοινά συμπτώματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι ευάλωτες ομάδες, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα άτομα με επικείμενα νοσήματα έχουν τις πιο πολλές πιθανότητες να προσβληθούν από τη νέα μετάλλαξη της “Ερις” που… τρομοκρατεί ήδη, αρκετούς Αιγιαλείς και επισκέπτες της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr