background img
banner
banner

Στελέχωση των κλινικών «αιχμής» και αυτονομία ΤΕΠ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΝΙΑ

Δύο είναι τα «αγκάθια» ως προς τη λειτουργία του Νοσοκομείου Αιγίου. Το ένα έχει να κάνει με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις κλινικές «αιχμής» όπως είναι η Παθολογική και η Χειρουργική και το άλλο με την αναγκαιότητα αυτονομίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, αίτημα που μολονότι έχει διατυπωθεί πολλές φορές, δεν έχει ικανοποιηθεί.

Μιλώντας στο Protionline.gr για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, το μέλος του Τριμελούς Επιτροπής των ιατρών, Δημήτρης Μπούνιας επισήμανε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να προκηρυχθούν οι όποιες θέσεις μόνιμων ιατρών υπάρχουν σε έλλειψη και κυρίως για τις κλινικές που καλύπτουν εικοσιτετράωρη εφημερία δηλαδή την παθολογική και την χειρουργική κλινική.

Προκήρυξη θέσης Επιμελητή για την Χειρουργική Κλινική

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο διοικητής Θανάσης Γεωργάκης, διαβεβαίωσε τους γιατρούς ότι θα προκηρυχθεί άμεσα η μόνιμη θέση του Επιμελητού Β΄ της Χειρουργικής Κλινικής. ΄΄Αντίστοιχα θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με την θέση στην παθολογική κλινική και αυτό είναι κάτι επείγον και έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Μιλάμε για τις κλινικές αιχμής που καλύπτουν εικοσιτετράωρη εφημερία. Και βέβαια, αφού πληρωθούν αυτές οι θέσεις, θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Έχουμε εκφράσει το αίτημα πολλές φορές, έχει γίνει παρέμβαση στο υπουργείο, το έχουμε μεταφέρει στην 6η ΥΠΕ κι ακόμη αναμένουμε΄΄, τόνισε ο κ. Μπούνιας.

Να αρθεί η προϋπόθεση

Ως γνωστόν, το αίτημα έχει να κάνει με την αλλαγή του νόμου που προβλέπει ως προϋπόθεση τις 200 και πλέον κλίνες για τη λειτουργία αυτόνομου ΤΕΠ, διότι κανένα μικρό νοσοκομείο δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση. ΄΄Εάν δεν γίνει το τμήμα αυτόνομο για να προσελκύει και γιατρούς, τότε θα συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα διότι οι γιατροί δεν επαρκούν με τις υπάρχουσες συνθήκες και δεν μπορεί ο ειδικός γιατρός είτε παθολόγος είτε χειρουργός να βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία. Πρέπει να γίνεται διαλογή, αντιμετώπιση του επείγοντος στην πρωτοβάθμια βάση του. Μην ξεχνάμε ότι το νοσοκομείο προσφέρει και πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς δυστυχώς δεν προσφέρεται πρωτοβάθμια περίθαλψη στον βαθμό που θα έπρεπε στο Κέντρο Υγείας Αιγίου. Επομένως το νοσοκομείο είναι επιφορτισμένο και με την δευτεροβάθμια περίθαλψη που οφείλει να παρέχει ως νοσοκομείο, αλλά και με την πρωτοβάθμια. Και ρωτάμε «πώς μπορεί ένας γιατρός να είναι στο χειρουργείο, να είναι και στην κλινική και να παρέχει όλες αυτές τις υπηρεσίες; Είναι αδύνατον΄΄.

΄΄Δεν ζητείται κάτι παραπάνω από τους γιατρούς του Κ.Υ. Ακράτας΄΄

Ως προς την εμπλοκή του Κέντρου Υγείας Ακράτας, ο κ. Μπούνιας είπε πως ΄΄ζητείται από τους γιατρούς του Κ.Υ. Ακράτας να κάνουν μία δύο εφημερίες στο Νοσοκομείο στα επείγοντα χωρίς βέβαια να τους ζητά κανείς να κάνουν κάτι παραπάνω ή να προσφέρουν δευτεροβάθμια περίθαλψη. Τους ζητείται να προσφέρουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν και στο Κέντρο Υγείας Ακράτας με τη μόνη διαφορά ότι οι ασθενείς στο νοσοκομείο του Αιγίου είναι πολύ περισσότεροι. Δεν πρόκειται για αντιποίηση ειδικότητας της γενικής ιατρικής. Και βέβαια αυτό είναι λύση ανάγκης. Κανείς δεν θέλει να μετακινούνται οι γιατροί όμως δεν μπορεί να κλείσει το νοσοκομείο, όλοι θέλουμε να προκηρυχθούν θέσεις αλλά η διαδικασία αυτή δεν δίνει άμεση λύση΄΄.

Αναγκαία η εικοσιτετράωρη λειτουργία του αξονικού όλες τις ημέρες

Τέλος, ο γιατρός έκανε λόγο για το μείζον ζήτημα του αξονικού τομογράφου που λειτουργεί μόνο τρεις φορές την εβδομάδα (Τετάρτη και Σάββατο δεν λειτουργεί) και επιπλέον, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η μη λειτουργία του κατά τις νυχτερινές ώρες για έκτακτα περιστατικά, αφού μετά τις 10:00 το βράδυ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είναι εκτός λειτουργίας, λόγω της ελλείψεως χειριστών των μηχανημάτων και ιατρικού δυναμικού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr