background img
banner
banner

Ξενάγηση στο Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων | ΦΩΤΟ

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

Οι προσκεκλημένοι του δήμου Αιγιαλείας, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στο “Ηρώον” στο πάρκο των Υψηλών Αλωνίων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), μετέβησαν στο Δημοτικό Κτίριο Παναγιωτόπουλου, όπου ξεναγήθηκαν, στα Ψηφιακά Εκθέματα του Μουσείου για την Επέτειο του 1821. Τους υποδέχθηκε η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή. Αναφερόμενη στη σπουδαιότητα της ημέρας έφερε ως παράδειγμα τον Κ. Παλαμά που χαρακτήρισε τη Μυστική Συνέλευση ως «τη χαραυγή της ελληνικής πολιτείας». Μίλησε ακόμη για τις ερευνητικές προσπάθειες τριάντα και πλέον χρόνων, λέγοντας: ΄΄Προσπαθήσαμε να πείσουμε πρώτα – πρώτα τη δύσπιστη αιγιώτικη κοινωνία ως προς το γεγονός και μετά να ενημερώσουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα που κι αυτή αγνοούσε το γεγονός σε βάθος. Έγιναν παρουσιάσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις, παρουσιάσαμε συγγραφικό έργο, άρθρα και το επιτύχαμε, με ιδιαίτερη ηθική στήριξη με τη μεγάλη συμβολή του τόπε προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με τη στήριξη του τότε δημάρχου Αθανάσιου Παναγόπουλου. Συγκεντρώσαμε το υλικό για το Ψηφιακό Μουσείο από αρχειακό υλικό, από το Μουσείο Μπενάκη, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και από λογοτεχνικά έργα, τα ταξινομήσαμε και τα εκθέσαμε για να μπορεί ο καθένας να ενημερώνεται. Όμως εάν θέλει κάποιος να έχει ολοκληρωμένη άποψη και γνώση μπορεί να επισκεφθεί το Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο που είναι το μνημείο του Λόντου΄΄. Τόνισε ακόμη για το Μουσείο: ΄΄Θέσαμε τρεις θεματικές: Να αναδείξουμε τη Συνέλευση της Βοστίτσας, να αναδείξουμε τα γεγονότα της εποχής του 1821 κι ύστερα έναν ήρωα που δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ανδρέα Λόντο΄΄. Και κατέληξε: ΄΄Εμείς δεν θέλουμε να μαλώσουμε ούτε με την Πάτρα, ούτε με τα Καλάβρυτα, ούτε με την Καλαμάτα. Γιατί εμείς προβάλλοντας την πολιτική πράξη της Συνέλευσης που αποφάσισε την οργάνωση του Αγώνα, είμαστε πρώτοι!΄΄.

Πρόταση της Μαρίας Τσουκαλά προς τον Περιφερειάρχη ώστε να καταστεί το Αίγιο πολιτιστικό κέντρο της Περιφέρειας

Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας Μαρία Τσουκαλά, αφού συνεχάρη την κ. Μπεντεβή και τους συνεργάτες της για το Μουσείο Ψηφιακής Ιστορίας, αναφέρθηκε στην έγκριση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέσω της οποίας θα εξασφαλιστεί η ενημέρωση και αναβάθμιση του Μουσείου που, όπως είπε, εμπλουτίζει τον ιστορικό πλούτο της περιοχής, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μία πρόταση στον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, λέγοντας: ΄΄Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, διότι έχουμε θέσει έναν στόχο. Θέλουμε να γίνει το Αίγιο πολιτιστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας και σκοπεύουμε να εργαστούμε γι’ αυτό΄΄. Την κ. Τσουκαλά συμπλήρωσε η κ. Μπεντεβή, λέγοντας ότι δικαιωματικά το Αίγιο πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για την Περιφέρεια.

Περιφερειάρχης, Ν. Φαρμάκης: ΄΄Το σύνολο των εκπροσώπων κλήρου και λαού ανέλαβε την ευθύνη απέναντι στην ιστορία΄΄

Μετά την ξενάγηση, τόσο στον πρώτο όροφο όπου στεγάζεται το Μουσείο, όσο και στον δεύτερο όπου εκτίθενται τα κάδρα με τις προσωπογραφίες των δημάρχων, παρατέθηκε γεύμα στους προσκεκλημένους. Ο δήμαρχος, καλωσόρισε τους παριστάμενους με αναφορά στην επέτειο, ενώ ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του, ανέφερε: ΄΄Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ημέρα όχι μόνο για την Αιγιάλεια αλλά και την πατρίδα και το έθνος; Από όλα όσα μας γνωρίσατε σχετικά με τη Μυστική Συνέλευση, κρατώ το γεγονός ότι εκείνες τις ημέρες αναλήφθηκε μία ευθύνη. Το σύνολο των εκπροσώπων του κλήρου και του λαού τότε ανέλαβε την ευθύνη απέναντι στην ιστορία, το ίδιο το έθνος και την πίστη, μία ευθύνη που αργότερα έγινε πράξη κι ελευθερώθηκε η πατρίδα μας. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία Περιφέρεια που είναι γεμάτη ιστορία. Άρα αν μπορούσε κάποιος να βάλει μία πρωτιά είναι ότι μόνο όντας μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας που λέγεται «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», είμαστε πρωταγωνιστές του ελληνικού έθνους και της εθνικής παλιγγενεσίας και είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε πιο ελεύθεροι αναπληρώνοντας τις χαμένες στιγμές που μας επέβαλαν τα μέτρα της πανδημίας΄΄.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr