background img
banner
banner

Η πρώτη «φλόγα» παραδειγματίζει και εμπνέει… | ΦΩΤΟ

«ΕΝΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ «ΕΥΘΥΝΗ» ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ

Με το μήνυμα της ενότητας που απορρέει από τα ιστορικά γεγονότα της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας και θεωρείται ότι μπορεί να παραδειγματίσει και τη σύγχρονη πραγματικότητα, τιμήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στο Αίγιο, η 201 επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821). Μπορεί τα μέτρα ενάντια στον covid-19 να μην επέτρεψαν δράσεις ανάλογες της λαμπρότητας της τοπικής εορτής, ωστόσο οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, η οποία έγκειται κυρίως στο ότι όσοι τις παρακολούθησαν αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα του πολιτικού γεγονότος που έλαβε χώρα στο Αίγιο του 1821 και έμελλε να αλλάξει τον ρου της ελληνικής ιστορίας…

Ίσως την Κυριακή να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την παρουσία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που ήταν ο άνθρωπος που το 2017 υπέγραψε το ΦΕΚ για την καθιέρωση της επετείου και τοπικής εορτής. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε μέσα από τον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας του εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Αίγιο την προσεχή Κυριακή όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ποιοι παρέστησαν

Αντίθετα, στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό, στο μνημείο Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια και στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό, παρέστησαν ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, ο πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος, βεβαίως ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι επικεφαλείς παρατάξεων της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, Βάσω Ψυχράμη και Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Στράτος Βαρδάκης (είχε αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων), Βασίλης Χριστόπουλος, Νίκος Καραΐσκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή, ο διοικητής του ΚΕΤχ Πάτρας Γεώργιος Ουρουμίδης, ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Γιάννης Κυριακόπουλος, οι διοικητές Τμημάτων Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής Αιγίου κ.ά. Επίσης, παρέστησαν η Φιλαρμονική Αιγίου, άγημα μαθητών σχολείων της Αιγιάλειας με σημαιοφόρους και ένστολη του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821».

Δέηση και στεφάνια στην προτομή του Αν. Λόντου

Να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν, είχε ψαλεί από τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ανδρέα Λόντου στο προαύλιο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Το πρωί, ανήμερα της γιορτής, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη, τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. Ακολούθως, στην ομιλία του, ο κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τον κ. Κατσανιώτη, τονίζοντας πως ΄΄από την ημέρα που πρωθυπουργός τού έδωσε το αξίωμα του υφυπουργού και τον όρισε να αναλάβει αυτό το όμορφο κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, είδαμε ότι σε λίγο χρονικό διάστημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας Βαρθολομαίος τον ετίμησε. Αυτό σημαίνει, ότι ήταν και είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μέσα του τον Χριστό και πως αγαπά την πατρίδα του. Και αυτή την αγάπη καλείται να την διαδώσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου΄΄.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Εορτάζουμε τέσσερα χρόνια τώρα και ας το γιορτάζουμε παντοτινά»

Σημείωσε ακόμη τα εξής: ΄΄Ετούτη η ημέρα, είναι σημαντική για την πόλη μας το Αίγιο, καθώς εδώ ξεκίνησε η πρώτη “φλόγα” της Επανάστασης για την ελευθερία. Ως Ποιμενάρχης της τοπικής αιρετής εκκλησίας σας εύχομαι, η φλόγα της ελευθερίας που πηγάζει από τον Χριστό και την Ορθοδοξία, να ελευθερώνει τον άνθρωπο, όπως τότε έτσι και τώρα, ώστε μέσα από την πίστη και την προσευχή να “ενώνεται” πάντα με τον Θεό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αγαθό που ο ίδιος ο Χριστός μας, μας δίδαξε. Εύχομαι να είναι αυτό, που θα ακολουθήσει και την δική σας καρδιά. Αυτή την αγάπη που θα μεταδοθεί από εσάς και εδώ στην πατρίδα μας και στα πέρατα της γης. Χρόνια πολλά σε όλους, σε όλους όσους ήρθαν σήμερα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό μας να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Δοξολογίας και να γιορτάσουν μαζί μας, για ακόμα μια χρονιά την ιστορική ημέρα που χαρακτηρίζει το Αίγιο. Λυπούμεθα που δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε το ΦΕΚ της αναγνώρισης της μεγάλης μας γιορτής της πόλης και που επικύρωσε αυτή την σημαντική στιγμή της ιστορίας, ως η “στιγμή” μας. Εορτάζουμε τέσσερα χρόνια τώρα και ας το γιορτάζουμε παντοτινά. Χρόνια πολλά σε όλους και εύχομαι από καρδιάς η Παναγία η Τρυπητή μας, να σκορπίσει χαρά και υγεία σε όλους σας, να γίνει Βοηθός στην ζωή σας και ο Θεός να ευλογεί τα έργα και τις πράξεις σας που έχουν σκοπό την ενότητα, την αγάπη και την ευημερία. Ας κρατήσουμε την ενότητά μας ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Αξίζει σε αυτό τον τόπο να πηγαίνει μπροστά. Χρόνια πολλά και ευλογημένα΄΄.

Δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημ. Καλογερόπουλος: «Σημείο αναφοράς για την τοπική και όχι μόνο ιστορία»

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η ιστορική Συνέλευση της Βοστίτσας αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας. Όπως είπε, ΄΄είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιστορικής ταυτότητας της πόλεως αλλά και γενικότερα του δήμου μας. Εδώ, στην Βοστίτσα, στο Αίγιο, γινόμαστε υπεύθυνοι ως “πόλος” της Επανάστασης. Το Αίγιο είναι από τις πρώτες πόλεις που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό. Εδώ λοιπόν σήμερα, εορτάζουμε αυτό το σημαντικό γεγονός και ελπίζω αυτά τα ιδανικά που οι πρόγονοι μας αγωνίστηκαν, να γίνουν “φάρος” στις σύγχρονες γενιές. Να γίνουν “φάρος” της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, της ενότητας΄΄.

Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδ. Κατσανιώτης: ΄Η καρδιά του απόδημου ελληνισμού «χτυπά» δυνατά΄΄

Ο κ. Κατσανιώτης τόνισε πως είναι ιδιαίτερη τιμή γι’ αυτόν να εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του Αιγίου επισημαίνοντας πως τα συχνά ταξίδια που πραγματοποιεί δεν του επιτρέπουν να επισκέπτεται την περιοχή, κάνοντας γνωστό πως τη Δευτέρα θα επισκεφθεί μαζί με τον Πατριάρχη την Ίμβρο. Τόνισε ακόμη πως η παρουσία του σχετίζεται και με τα καθήκοντά του ως υφυπουργού Εξωτερικών αφού έχουν άμεση εμπλοκή με τον επαναστατικό αγώνα. Στη συνέχεια μίλησε για τον απόδημο ελληνισμό, τον ελληνισμό της διασποράς, λέγοντας πως είτε είναι στην Αμερική ή στην Αυστραλία, είτε στη Μαριούπολη της Ουκρανίας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται και βρίσκεται στον πυρήνα των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ουκρανία, έχει τρία χαρακτηριστικά: ΄΄Το ένα είναι η γλώσσα, το άλλο ο πολιτισμός και οι παραδόσεις και το τρίτο είναι η πίστη. Έχουμε δει πως όπου δεν υπάρχει κομμάτι της Εκκλησίας ισχυρό, η ομογένεια χάνεται. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε και έγινε αντιληπτό ξανά με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, είναι ότι η καρδιά της ομογένειας χτυπάει πολλές φορές πιο δυνατά΄΄, επισήμανε ο Αχαιός υφυπουργός.

Αντιπρόεδρος Ι.Λ.Ε.Α., Γ. Αγγελόπουλος: «Σοβαρή πολιτική πράξη υλοποίησης της Επανάστασης»

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, φιλόλογος και αντιπρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Γιώργος Αγγελόπουλος, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία και «φωτίζοντας» άγνωστες, για τους πολλούς, πτυχές των συνεδριάσεων της Συνέλευσης της Βοστίτσας. Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους που επελέγη η Βοστίτσα για τη Συνέλευση καθώς προσέφερε μία ασφάλεια για την εποχή εκείνη, ενώ μίλησε για τις συναντήσεις και τη συμμετοχή περισσοτέρων από πενήντα συνέδρων που εκπροσώπευαν την Πελοπόννησο και όχι μόνο.

Όπως είπε, οι σύνεδροι, για να μην κινήσουν τις υποψίες των Τούρκων διέδιδαν πως η Συνέλευση αφορά δήθεν την επίλυση κτηματικών διαφορών. Σημείωσε ακόμη πως οι συνεδριάσεις της Συνέλευσης γίνονταν κάθε μέρα σε διαφορετικό σημείο όπως ήταν τα αρχοντικά των προεστών Ανδρέα Λόντου, Παναγιώτη Δεσποτόπουλου κ.ά. αλλά και στον ναό του Αγίου Γεωργίου. Βασικό θέμα της Συνέλευσης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήταν ο καθορισμός του χρόνου της έναρξης της Επανάστασης. Όπως είπε, υπήρξαν δύο γνώμες με τη συνέλευση να αποδέχεται όσα ζήτησε ο Υψηλάντης, απορρίπτοντας ωστόσο την πρότασή του για το «εδώ και τώρα». Στο δίλημμα ενθουσιασμός ή σύνεση, προτιμήθηκε η δεύτερη στάση. Υιοθέτησαν ως πιθανή ημερομηνία έναρξης του αγώνα την 25η Μαρτίου.

΄΄Κάθε ιστορικό γεγονός πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι μεμονωμένα, αλλά σαν ένα κύτταρο που εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Η σύνεση που πρυτάνευσε εκείνη τη στιγμή στη συνέλευση δεν αποδομεί τη σημασία της. Ο ρόλος των ιστορικών είναι να αναμοχλεύουν το παρελθόν και να διευρύνουν τους ορίζοντες του παρόντος. Υπό το πρίσμα αυτό, η Συνέλευση της Βοστίτσας είναι ένα γεγονός ιστορικό, όχι μόνο τοπικό, με ιδιαίτερο βάρος αφού σε αυτή συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί και ιερατικοί εκπρόσωποι των Ελλήνων αλλά της Φιλικής Εταιρείας. Έντονοι διάλογοι, δισταγμοί, αμφισβητήσεις είναι φυσικό να υπήρξαν για ένα τέτοιο σπουδαίο εγχείρημα, δεν οδηγήθηκαν όμως στη ρήξη, αντιθέτως κατέληξαν στην ημερομηνία της 25ης Μαρτίου ως ημέρα εξεγέρσεως εφόσον τα μηνύματα για τη στήριξη του αγώνα ήταν θετικά, ή την 23η Απριλίου αν θα αργούσαν, αλλιώς την 21η Μαΐου. Αποφάσισαν ακόμη, αν η τουρκική διοίκηση μάθαινε τα τεκταινόμενα και τους προσκαλούσε στην Τρίπολη, να μην πάνε΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελόπουλος, σημειώνοντας και τα εξής: ΄΄Τα παραπάνω αποτελούν σοβαρή πολιτική πράξη υλοποίησης της Επανάστασης, εφόσον αποτυπώνουν τη βούληση των συμμετεχόντων να ξεκινήσουν την εξέγερση με κάποιες προϋποθέσεις, αλλά και την ανυπακοή τους στους Τούρκους. Μια επιλογή που οδηγούσε σε έναν δρόμο δίχως επιστροφή΄΄.

Καταλήγοντας, είπε: ΄΄Η σημερινή επέτειος όπως και κάθε άλλη, μπορεί, είτε να καταλήξει σε μία πομπώδη ανακύκλωση των περασμένων, είτε να καταστεί μια παραγωγική επέτειος η οποία κυοφορεί το νέο, υπό την έννοια ότι αναδεικνύει στοιχεία απαρατήρητα που πλέον είναι ευδιάκριτα και στρατηγικά υπό το φως των προς επίλυση προβλημάτων του παρόντος. Στη συνέλευση υπήρξαν συγκρούσεις, αντιτιθέμενα συμφέροντα, δισταγμοί… στο τέλος όμως επικράτησε ο υπέρτατος σκοπός, το καλό του Έθνους. Ας είναι αυτό το μήνυμα της σημερινής επετείου΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr