background img
banner
banner

Ο τρίτος πόλος

ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ… – ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Τη λειτουργία της Γεωργικής Σχολής η οποία «ανοίγει τον δρόμο» για τη δημιουργία Σχολής Αμπέλου και Οίνου στο Αίγιο, επισφραγίζει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, Πανεπιστημίου Πατρών, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου που υπεγράφη πανηγυρικά την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πιέζουν τον δήμαρχο να συνυπογράψει τη σύσταση Σχολής Αμπέλου και Οίνου στο Αίγιο, ο ίδιος παρουσιάζεται θετικός στo protionline.gr ως προς τη δημιουργία της Σχολής αλλά δίχως την απομάκρυνση της Φυσικοθεραπείας και κάνει γνωστή τη πρόθεσή του να καλέσει τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο…

Η Γεωργική Σχολή θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα είναι μεταλυκειακή και θα έχει έδρα την Αμαλιάδα και το Μεσολόγγι με ξεχωριστά αντικείμενα, ενώ στις σαφείς προθέσεις του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα είναι το Αίγιο να αποτελέσει τον τρίτο πόλη με τη δημιουργία Σχολής Αμπέλου και Οίνου στο Αίγιο, κάτι που ο ίδιος έχει επαναλάβει, πλην όμως, όπως είχε μεταφέρει και στο protionline.gr, ως τώρα δεν έχει βρει «πρόσφορο έδαφος» στον δήμο Αιγιαλείας.

Από πλευράς δήμου, η επιφύλαξη, έτσι όπως έχει γίνει γνωστό από τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει να κάνει με τις προθέσεις της Πρυτανείας, εάν δηλαδή επιθυμεί να «χρυσώσει το χάπι» στην Αιγιάλεια που έχει προσφέρει τα πάντα για τη Φυσικοθεραπεία, ανταποδίδοντας το πάρσιμο του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Φυσικοθεραπείας με τη Σχολή Αμπέλου και Οίνου.

Τι συζητά το Δίκτυο Οινοξένεια με την Πρυτανεία

Στην προσπάθεια δημιουργίας της Σχολής έχει ταχθεί το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια που ήδη βρίσκεται σε… ανοιχτή γραμμή με τον Πρύτανη, με τον επίτιμο πρόεδρο του Δ.Σ. του Δικτύου Άγγελο Ρούβαλη να επαναλαμβάνει στo protionline.gr πως ΄΄έχουμε συζητήσει με τον Πρύτανη για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος το οποίο, αφού υπάρχουν το Πανεπιστήμιο και η Γεωργική Σχολή, θα έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές με εκπαιδευτικά προγράμματα, μεταπτυχιακά κ.ο.κ. Έχουμε συζητήσει για ένα σύμπλεγμα που θα περιλαμβάνει το αμπέλι, το κρασί, τον οινοτουρισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό του κρασιού, πώς συνδέονται με τη γεωργία οι πλαγιές και τα τοπία της Αιγιάλειας. Η γεωργία αλλάζει ρόλο σήμερα. Δεν είναι μόνο το «καλλιεργώ», είναι να μεταφέρω εκπαίδευση, έχουμε πλέον την τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας. Υπάρχει τεράστια δυνατότητα για το Αίγιο να γίνει ένα κέντρο προς αυτές τις κατευθύνσεις. Σκοπεύουμε να προτείνουμε τη σύσταση μίας μόνιμης επιτροπής με σκοπό τη σύσταση της Σχολής Αμπέλου και Οίνου. Αυτές οι συνέργειες δεν είναι κάτι νέο. Έτσι δημιουργείται η εξέλιξη και μετάδοση της γνώσης. Η Αιγιάλεια ενδείκνυται για τη δημιουργία της Σχολής αυτού του αντικειμένου΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Θέλουμε τη Σχολή Αμπέλου και Οίνου αλλά δίχως την απομάκρυνση της Φυσικοθεραπείας΄΄

Ερωτηθείς από το protionline.gr για το θέμα, ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Πρόκειται για μια υπόθεση καθόλου απλή, μία ιστορία με πολλά “παρακλάδια” στον παρελθόντα χρόνο. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλά έτη την τοπική κοινωνία και πολλές φορές, η συζήτηση γίνεται παράλληλα με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
Η μία πλευρά, ισχυρίζεται ότι θα είναι θετικό να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη σχολή έστω και αν η Φυσικοθεραπεία φύγει από την πόλη. Η άλλη πλευρά, ισχυρίζεται και διεκδικεί να υπάρχουν και τα δύο. Εγώ σαν δήμαρχος λοιπόν, τάσσομαι υπέρ της δεύτερης άποψης, η οποία λέει να υπάρχουν και τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση αυτή, η θέση και η άποψη της Δημοτικής Αρχής είναι συγκεκριμένη και αμετακίνητη. Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα απέναντι στην σχολή για πάρα πολλούς λόγους. Βεβαίως και θέλουμε τη Σχολή Αμπέλου και Οίνου αλλά δίχως την απομάκρυνση της Φυσικοθεραπείας΄΄.

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης και το αίτημα για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Αρκετοί άνθρωποι και ανάμεσά τους και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν έχουν κατανοήσει το πλαίσιο λειτουργίας. Δεν έχουν καταλάβει, πρώτον, το θεσμικό σε σχέση με την σχολή αυτή, δεύτερον, την κατηγοριοποίηση της εν λόγω σχολής και τρίτον, το πραγματικό υπόβαθρο με βάση το οποίο θα μπορέσει κανείς να κάνει έναν σχεδιασμό.
Και αυτό, θα είναι το ποιο ενδιαφέρον υπάρχει και ποιες δυνατότητες δίνει.
Για να είμαστε ρεαλιστές λοιπόν και για να μην λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο πολιτικών επιθέσεων με επικοινωνιακές προεκτάσεις που δεν θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία, το θέλουμε και πρέπει ο τόπος μας να διασφαλίσει τα συμφέροντά του από νωρίς, για να μην έχουμε τα… ίδια που είχαμε με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκπαίδευσης και τη θεματολογία του αναγκών που υπάρχουν για αυτή, στα διάφορα Δημοτικά μας Συμβούλια, που είναι και ο επίσημος, απαραίτητος και πλήρως σεβαστός θεσμός, έχουμε καλέσει τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Όμως δεν έχει ανταποκριθεί, δεν μας έχει κάνει την τιμή.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που θα κάνουμε και θα συζητηθούν τα όποια θέματα της εκπαίδευσης που προβλέπονται για το Πανεπιστήμιο, θα τον καλέσουμε εκ νέου. Στο δικό του χέρι είναι αν θα ανταποκριθεί ή όχι. Ας δείξει τότε ποιος είναι ο σεβασμός του στην τοπική κοινωνία΄΄.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για το θέμα της ίδρυσης της Σχολής ζητά η Βάσω Ψυχράμη


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr