background img
banner
banner

Έδωσε “πνοή” στην οικία ενός ήρωα | ΦΩΤΟ

Ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – ΣΕ ΟΜΟΡΦΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Με μία πολύ όμορφη εκδήλωση και με την συμμετοχή 180 και πλέον παραβρισκόμενων, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι Κυριακή 8 Μαΐου η πιο σημαντική… “στιγμή” των τελευταίων ετών για τον Φιλοπροοδευτικό Μορφωτικό Σύλλογο, στο γραφικό ορεινό χωριό της Αιγιάλειας. Η… υποψία βροχής που ¨απειλούσε¨ από το πρωί την ματαίωση της εκδήλωσης, τελικά δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο και το αποτέλεσμα ήταν, όλοι όσοι βρέθηκαν στην όμορφη κοινότητα, να έχουν να λένε και να θυμούνται για πολύ καιρό το πόσο ωραία ήταν η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.

Η οικία του αγωνιστή και ήρωα της Επανάστασης του 1821 Δημήτρη Μελετόπουλου, αφού για πολλά χρόνια είχε λειτουργήσει ως δημοτικό σχολείο κατά τον προηγούμενο αιώνα, πλέον σήμερα είναι μία πολυχρηστική αίθουσα που θα κοσμεί στο εξής το γραφικό χωριό της περιοχής. Τα εγκαίνια της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δεν ήταν τίποτα άλλο, από το… “κερασάκι στην τούρτα” των επί σειρά ετών κόπων των κατοίκων και της μεγάλης επιμονής του ανθρώπων του ίδιου του συλλόγου, ώστε να έχει επιτέλους ένα σύγχρονο “σπιτικό”.

Μεγάλη συγκίνηση και πολύ κόσμο παρ΄ όλη την… συννεφιά

Η εκδήλωση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, λίγο – πολύ τα είχε… όλα: Μεγάλη συμμετοχή κόσμου, συγκίνηση και χαρά των μελών του συλλόγου, μουσική και ωραία τραγούδια, αρκετό κους – κους και “αντάμωμα” φίλων και γνωστών, ενώ έδωσαν το “παρών” αρκετοί από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Η όλη προσπάθεια ¨τύγχανε¨ της απόλυτης στήριξης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Αιγιάλειας και της προέδρου Μαρίας Τσουκαλά, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου Παρασκευής Φάνης Λαπαναΐτης περιχαρής, “έκοψε” την κορδέλα μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Το protionline.gr  που βρέθηκε στον χώρο της εκδήλωσης, μεταξύ πολλών και σημαντικών προσωπικοτήτων “εντόπισε” και ιδιαίτερες παρουσίες από όλο το φάσμα του πολιτικού, πολιτιστικού, του επιχειρηματικού και κοινωνικού γίγνεσθαι του τόπου, ενώ από την αρχή της εκδήλωσης υπήρχε παρατεταμένη συννεφιά, η οποία μετά από 3 περίπου ώρες ήταν και η αίτια που έληξε η εκδήλωση μία ώρα νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα λήξης, λόγω της βροχής που ¨ξέσπασε¨ γύρω στις 3.30 το μεσημέρι.

Η αίθουσα που… από οίκος έγινε σχολείο και από σχολείο έγινε ¨στέγη¨

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που “χαρακτήρισε” και… ταλαιπώρησε ιδιαίτερα το πολύπαθο κτίριο τα τελευταία χρόνια, ήταν η πλήρης εγκατάλειψή του και οι συνεχόμενες δικαστικές διαμάχες στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο χώρος παρουσιάζει ένα μεγάλο ενδιαφέρον και από πρακτική αλλά κυρίως από ιστορικής πλευράς, καθώς λειτούργησε για πάνω από 140 χρόνια υπήρξε μία σχολική μονάδα μεγάλης εμβέλειας και λογίζεται ότι “έβγαλε” πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους της επιστήμης και της διανόησης σε τοπικό επίπεδο. Πολύ αργότερα και συγκεκριμένα πριν από επτά χρόνια, ο δήμος παραχώρησε εξ ολοκλήρου το κτίριο στον τοπικό σύλλογο για δική του εκμετάλλευση και ο σύλλογος μετέτρεψε τον χώρο σε μία σύγχρονη και λειτουργική μονάδα, το κόστος της οποίας ανήλθε στις 16.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, πολύ σημαντικές υπήρξαν οι δωρεές κατοίκων αλλά και κάποιων μελών του συλλόγου.

Κέφι με την υποστήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Η χθεσινή εκδήλωση είχε την υποστήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το κέφι κράτησε για τα… καλά για πάνω από 3 ώρες. Η 4μελής ορχήστρα με τους Βασίλη Σκανδάμη, Μιχάλη Βασιλείου, Παναγιώτη Τρίψα και Δήμητρα Θανοπούλου, είχε μία μεγάλη ¨θετικότητα¨ και ένα τρομερό κέφι, το οποίο μετάδωσε άμεσα σε όλους τους παραβρισκόμενους. Στα εγκαίνια της αίθουσας παραβρέθηκαν ο εντεταλμένος σύμβουλος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Μητρογιώργος, ο επίσης σύμβουλος του Νεκτάριου Φαρμάκη Χρήστος Μπούνιας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ευστράτιος Βαρδάκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κυριακόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΣ Νίκος Μιχαλόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου και αρχηγός της δημοτικής παράταξης ¨Αιγιάλεια αύριο¨ Χρήστος Γούτος, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ο Πατήρ Αγαθόνικος Τσάκαλος και πολλοί άλλοι.

Μαρία Τσουκαλά: «Τα μέλη του Δ.Σ. είναι άνθρωποι που ξέρουν να καλυτερεύουν τον τόπο τους»

Μιλώντας στο protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α Μαρία Τσουκαλά και σχολιάζοντας την μεγάλη “στιγμή” του συλλόγου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το χωριό της Παρασκευής είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αιγιάλειας, όμως δεν είναι μόνο αυτό το χαρακτηριστικό της. Το πιο μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι έχει ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν πάρα πολύ τον τόπο τους και νομίζω ότι είναι από τους “πεισματικά” δοτικούς κατοίκους, άνθρωποι που πασχίζουν να αναδεικνύουν και να καλυτερεύουν το τόπο τους» ανέφερε η κ. Τσουκαλά η οποία δεν παρέλειψε να πει ότι έχει μία μεγάλη υποχρέωση από καρδιάς, στον σύλλογο και τους φίλους του συλλόγου, ενώ κατέληξε «θα είμαι δίπλα τους όποτε και αν με χρειαστούν. Το Δ.Σ του συλλόγου είναι άνθρωποι οργανωτικοί και έχουν όραμα. Αν σε αυτούς συμπεριλάβουμε και τους απλούς κατοίκους του όμορφου χωριού της Παρασκευής, τότε αυτόματα έχουμε μία “ομάδα που δεν χάνει” ποτέ, είναι η αποτελεσματικότητα προσωποποιημένη».

Τρομερές δυσκολίες για τον σύλλογο την τελευταία πενταετία

Ερωτώμενος ο πρόεδρος του συλλόγου Φάνης Λαπαναΐτης, ανέφερε στo protionline.gr  για την ιδιαίτερη και ξεχωριστής σημασίας εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι: «Καλωσορίσαμε στο χωριό μας όλους τους φίλους που μας στηρίζουν και μας βοηθούν και αυτή νομίζω ότι είναι η ουσία του θέματος: Η αλληλεγγύη. Έπειτα από μία πενταετία με δεκάδες προβλήματα και καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, βρισκόμαστε όλοι μαζί στα εγκαίνια της αίθουσας, το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά σημεία όλης της Αιγιάλειας» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου, ο οποίος έχει κλείσει ήδη τρία χρόνια στο “τιμόνι” του συλλόγου.

Ο κ. Λαπαναϊτης τόνισε στo protionline.gr τις δυσκολίες που υπήρξαν στην πορεία μέχρι την εκδήλωση, ενώ επισήμανε «όλα απαιτούσαν μεγάλη προσπάθεια και αρκετή κούραση. Η ανταμοιβή του κόσμου του χωριού αλλά κυρίως των μελών του συλλόγου, είναι αυτά τα εγκαίνια του ιστορικού μας σχολείου» κατέληξε να πει ο πρόεδρος, εμφανώς συγκινημένος από την αγάπη και την στήριξη του κόσμου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr