background img
banner
banner

Μια ενδιαφέρουσα Ημερίδα παρουσίασης βιβλίων

ΜΕ ΘΕΜΑ «ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΡΗΓΟΡΙ

Με εξαιρετική οργάνωση, σημαντικούς ομιλητές, διανομή βιβλίων και χρόνο για ελεύθερη συζήτηση, πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα παρουσίασης των δύο πρόσφατων πολυτελών εκδόσεων που επιμελήθηκε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι Αιγίου «Ο Άγιος Γρηγόριος». Η Ημερίδα έλαβε χώρα στον συνεδριακό χώρο «Πολύκεντρο» στο Αίγιο, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου. Σκοπός της ήταν να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό τα βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα από τον Σύλλογο Γρηγόρι Αιγιαλείας με πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρώτο βιβλίο έχει τίτλο «ΓΡΗΓΟΡΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ. Ιστορικό και Πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής»και το δεύτερο βιβλίο έχει τίτλο«25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ (1996-2020)». Πρόκειται για δύο πολυτελείς εκδόσεις με ιδιαίτερες αναφορές στο ρόλο της Σταφίδας στην ανάπτυξη της περιοχής, τη διατροφική της αξία, το πολιτιστικό αποτύπωμα από τις ετήσιες εκδηλώσεις για τη Σταφίδα και φυσικά την ιστορία αυτής της “superfood” όπως ονομάζεται.Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, στις σύντομες εισηγήσεις τους ανέπτυξαν τις παραπάνω θεματικές με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους, προσδίδοντας στη Σταφίδα τη σύγχρονη σημασία και αξία που της αναλογεί.

Ο ρόλος της σταφίδας και η σημασία των εκδόσεων

Πρώτος ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, που ανέπτυξε θέμα σχετικά με τη συνεισφορά του δήμου στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και στη σημασία των εκδόσεων. Στη συνέχεια η δεύτερη ομιλήτρια Δρ. Ελευθερία Κατεχάκη, Χημικός, υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών ΑΕΣ Α.Ε., αναφέρθηκε στη διατροφική και εμπορική αξία της σταφίδας. Κατόπιν ο Δρ. Γρηγόριος Μικρώνης, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε τον ρόλο της Σταφίδας και των εκδόσεων στο Πολιτιστικό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας. Τέλος, η Βάνα Μπεντεβή, Φιλόλογος-Ιστορικός-Συγγραφέας, πρόεδρος Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, παρουσίασε με ιδιαίτερο τρόπο την Ιστορία της Σταφίδας στην Αιγιάλεια και την ευρύτερη περιοχή.

Κατά το χαιρετισμό του ο Γρηγόριος Φαρμακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγόρι και εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις διαχρονικές και πλέον θεσμοθετημένες εκδηλώσεις για τη Σταφίδα που διοργανώνει ήδη για τρεις δεκαετίες ο Σύλλογος και δήλωσε υπερήφανος για τις εκδόσεις αυτές γιατί φανερώνουν την αξία της Σταφίδας από τη μία μεριά και διαδίδουν από την άλλη την ταυτότητα του χωριού Γρηγόρι και της Αιγιάλειας εκτός της πόλης και του νομού. Αφού ευχαρίστησε όλους και όλες που παρακολούθησαν τις εργασίες της Ημερίδας, ενημέρωσε το κοινό για τις επερχόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου με θεατρική παράσταση, επίδειξη μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με βασικό υλικό τη Σταφίδα και λαϊκό γλέντι στην κεντρική εκδήλωση με τον Γιώργο Βελισσάρη.

Δωρεάν τα βιβλία, αλλά και σταφίδα προσφορά της Π.Ε.Σ.

Συντονίστρια της Ημερίδας ήταν η δημοσιογράφος Πέπη Σπηλιωτοπούλου. Με τη λήξη της Ημερίδας διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλες και όλους οι παραπάνω εκδόσεις καθώς και Σταφίδα προσφορά της Π.Ε.Σ. και ακολούθησε μικρή δεξίωση όπου ήταν μία ευκαιρία για ανοικτή συζήτηση για τις δράσεις του Συλλόγου και τις επερχόμενες εκδηλώσεις του. Όλες και όλοι έμειναν με την εντύπωση πως όταν υπάρχει ομαδικό πνεύμα και συνεργασία τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και ο Σύλλογος Γρηγόρι Αιγιάλειας «Ο Άγιος Γρηγόριος» το αποδεικνύει περίτρανα αυτό κάθε φορά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν: ο π. Ανδρόνικος εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο Άρης Πατσόπουλος εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, το στέλεχος της Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. Παναγιώτης Μουτόπουλος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου Βασίλης Ροδόπουλος, ο πρώην γεν. γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάνης Μποδιώτης οι Κώστας Γιάχος και Νίκος Ανδριοσόπουλος από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο Αιγιαλείας, οι πρόεδροι Ροδοδάφνης Γιώργος Παλαιολογόπουλος, Δαφνών Κώστας Μπαγιονέτας, Γρηγόρι Χρήστος Δημόπουλος, η πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Λόγγου Μέλπω Ρογκάλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέο Σαλμενίκο Θανάσης Μπαλτουμάς κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr