background img
banner
banner

Σύμπραξη Αιγιάλειας – Ιταλίας μέσω… Τέχνης!

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΒΥΘΟΥ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ “ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ” ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Ένα “βροντερό παρών” έδωσαν ο Χορευτικός Όμιλος Αβύθου αλλά και οι εκατοντάδες φίλοι του, ελληνικής καταγωγής ή όχι, το διήμερο Παρασκευή 15 Ιουλίου και το Σάββατο 16, στον εξωτερικό χώρο “Δασύλλιο Αβύθου” στην παραλία της Άκολης. Η μεγάλη γιορτή είχε… κουλτούρα αλλά έφερνε και τις παραδόσεις του τόπου της Αιγιάλειας “αναμεμιγμένες” με την σύγχρονη μουσική δημιουργία και την καλλιτεχνική προσέγγιση των χορών με νεανική “ματιά” μιας ιταλικής κωμόπολης. Και το αποτέλεσμα; Άκρως πετυχημένο και… δελεαστικό! Τα συνολικά 900 άτομα που παρακολούθησαν τις δράσεις του διημέρου, αυτό πιστοποιούν και αποδεικνύουν περίτρανα!

Ο… σκοπός έχει επιτευχθεί

Η αρχική ιδέα των διοργανωτών ήταν να δημιουργηθούν για άλλη μια χρονιά, αναμνήσεις και “σύμπραξη απόψεων” με πολιτιστικές – χορευτικές ομάδες. Αυτή τη φορά η “ένωση” ήρθε από την Ιταλία, αλλά και την εκεί ελληνική κοινότητα. Το 2ο Διεθνές Αχαϊκό Φεστιβάλ είχε την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Αιγιάλειας και την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ ο Χορευτικός Όμιλος “Αχαιοί” με “πρώτα βιολιά” τον πρόεδρο του, Ανδρέα Παλαιολογόπουλο αλλά και τον Διδάσκαλο Δημήτρη Μασαούτη, “έκλεψαν” κυριολεκτικά την παράσταση.

Συγκινημένος ο Ιταλός δήμαρχος με αφορμή την αδελφοποίηση των περιοχών

Το Διεθνές Αχαϊκό Φεστιβάλ φιλοξένησε χορευτικές και μουσικές ομάδες από την Αχαΐα, την Κεφαλονιά και τα ελληνόφωνα χωριά του Salento από την Ιταλία. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό, όπου συνέδεσε την Αιγιάλεια και την Ιταλία μέσω της Τέχνης. Η αδελφοποίηση των δήμων Αιγιαλείας και Zollino (Ιταλίας) ήταν μόνο η αρχή, για μια σειρά εκδηλώσεων που ακολούθησαν το διήμερο στην όμορφη και γεμάτη από κόσμο παραλιακή κοινότητα. Ο δήμαρχος της ιταλικής κωμόπολης δήλωνε φανερά χαρούμενος για την “σύμπραξη” των δύο κουλτούρων και φυσικά, φανερά συγκινημένη ήταν και όλη η ιταλική αποστολή, η οποία αποτελούνταν από χορευτές, πολιτικούς, εκπρόσωπους της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους και δημοσιογράφους. Στο Φεστιβάλ πήραν μέρος, εκτός από τα μέλη του τοπικού συλλόγου, το Μουσικό – Χορευτικό Συγκρότημα Agriko από την Ιταλία, ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Καμιναράτων Αετός” από την Κεφαλονιά, ο “Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών”, ορχήστρα Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής από την γειτονική Ιταλία και λαϊκή ορχήστρα από την Πάτρα.

Και οι δύο βραδιές ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9.30, με μέλη από Εφηβικό Χορευτικό Τμήμα του Ομίλου, όπου υπό την καθοδήγηση του “μαέστρου” του είδους Δημήτρη Μασαούτη, απέδωσαν χορούς της Πελλοπονήσου και μέσα λίγη ώρα μόνο… κέρδισαν εύκολα και δικαιωματικά το χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων. Όσο περνούσε η ώρα, τόση πιο μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου, ενώ η διάθεση “ανέβαινε” όλο και πιο πολύ, καθώς τα πάντα συντελούσαν στο να ολοκληρωθεί ένα Φεστιβάλ αλησμόνητο σε πολλούς. Στο Φεστιβάλ, ξεχωριστή στιγμή ήταν η ομιλία του διευθυντή του Παραρτήματος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμούς στην Οδησσό και διευθυντή του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Σωφρώνη Παραδεισόπουλου. Οι μνήμες που ξύπνησε ο λόγος του κ. Παραδεισόπουλου, ήταν αρκετές και η συγκίνηση δεν άργησε να… φανεί, καθώς οι παρευρισκόμενοι τον καταχειροκρότησαν με τις “εικόνες μνήμης” που δημιουργούσε στα λόγια του.

Ποιοι παρέστησαν στο διήμερο εκδηλώσεων

Το “παρών” στις όμορφες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Χορευτικός Όμιλος Αβύθου Οι Αχαιοί” έδωσαν, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος συνοδευόμενος από την σύζυγό του Σοφία Αντωνάτου και τις δύο βραδιές, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Παναγιώτης Ανδριόπουλος, εκπρόσωποι της ιταλικής πόλης με “μπροστάρη” τον δήμαρχο της Εντουάρντο Μαλλό, ενώ “βροντερό παρών” έδωσαν αρκετοί τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Αιγιάλειας.

Να σημειωθεί τέλος ότι, οι δύο δήμαρχοι αλλά και οι χορευτές των δύο περιοχών, αντάλλαξαν συμβολικά δώρα, τα οποία είχαν επιμεληθεί τα μέλη των συλλόγων που συμμετείχαν στην διήμερη εκδήλωση, όπου περιείχαν τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, προϊόντα της γης που παράγουν οι δύο τόποι. Την εκδήλωση είχε αναλάβει να οργανώσει η Καλλιτεχνική Ομάδα “Περίπατος” όπου είχε και την γενικότερη επιμέλεια για όλες τις δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν, ενώ την δεύτερη βραδιά η “αποφώνηση” έγινε με λαϊκή ορχήστρα από την γειτονική Πάτρα, που “κράτησε τα πνεύματα” ζωντανά μέχρι περίπου τις 2 το πρωί!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr