background img
banner
banner

Χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία τα παιδιά – Στις 12 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι

Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων για το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστροφή στα θρανία χωρίς μάσκες και τεστ, όπως άλλωστε έχουν ήδη προαναγγείλει με δηλώσεις τους μέλη της επιτροπής.

Πιο αναλυτικά, οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προς το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνουν τη μη επιβολή χρήσης μάσκας και διενέργειας τεστ, συστήνοντας παράλληλα όμως οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν τα παιδιά τους, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά σε περίπτωση κρούσματος.

Η επίσημη ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων

Τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας εκδίδουν από κοινού την κάτωθι ανακοίνωση.

Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα.

Έτσι:

Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).

Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Τήρηση της υγιεινής των χεριών.

Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Κεραμέως: Με ηπιότερα μέτρα το άνοιγμα των σχολείων -Θα γίνουν προσαρμογές, αν χρειαστεί

Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ 100,3, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε ηπιότερα μέτρα για τα σχολεία, τα οποία θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα.

«Η ευρύτερη τάση, ακούγοντας και τους ειδικούς, είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέτρα στην εκπαίδευση, και το άνοιγμα των σχολείων να είναι πιο κοντά στην κανονικότητα», δήλωσε. Ωστόσο, σημείωσε ότι η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και, αν χρειαστεί, θα γίνουν προσαρμογές στα όποια μέτρα.

Πλεύρης: Τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Τα πράγματα θα είναι καλύτερα από εδώ και πέρα. Στην Ελλάδα, τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί, μαζί με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει, δείχνουν ότι ουσιαστικά είμαστε όλοι ανοσοποιημένοι, αλλά είναι καλό να είμαστε προφυλαγμένοι με ακόμη μια δόση εμβολίου. Τα εμβόλια δεν κάνουν παρενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας.

Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας ώστε η λειτουργία των σχολείων να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

«Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχή τεστ» είπε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας: «Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουν το νόημα το οποίο είχαν την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα, συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία-, περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία, που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr