background img
banner
banner

Έφτασε στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Κένταυρος» – Το πρώτο κρούσμα επιβεβαίωσε ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου εξετάστηκαν 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα.

Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), δηλαδή η παραλλαγή «Κένταυρος» .

Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωσή του, είχε χαρακτηρίσει πολύ πιθανό ένα νέο κύμα πανδημίας κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, ο ΕΟΔΥ τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» του κορωνοϊού μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της παραλλαγής Όμικρον 5.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΕΟΔΥ:

Αναφορικά με την πιθανή πορεία της πανδημίας κατά την περίοδο του επερχόμενου φθινοπώρου και τη συνεισφορά της παραλλαγής Όμικρον, αξίζει να σημειώσουμε τα παρακάτω:

Καταρχάς, η εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα. Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι:

i) κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά  λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),

ii) από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,

iii) άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.

Παράλληλα, η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Ο κορωνοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό.

Βάση της εφιστάμενης εμπειρίας μας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την  υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό. Παρότι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη.

Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75.

Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του.

Μπουλμπασάκος για πανδημία: Η παραλλαγή «Κένταυρος» είναι πιο μεταδοτική, όχι όμως πιο φονική
Ο Συντονιστής-διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος δήλωσε ότι η μετάλλαξη Κένταυρος μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι το ίδιο φονική.

«Περισσότερο διαχειρίσιμη είναι η πανδημία, χωρίς να μας τρομάζει πλέον η κατάσταση, γνωρίζουμε πλέον αρκετά πράγματα για τη νόσο και τον ιό, έχουμε πράγματα στη διάθεσή μας, όπως εμβόλια, έχουμε γίνει “σοφότεροι”», εξήγησε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τα non covid περιστατικά είναι το πρόβλημα

Προειδοποίησε όμως ότι «η πίεση δεν έρχεται λόγω των πολλών κρουσμάτων, αυτά είναι διαχειρίσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι τα non covid περιστατικά, διότι μια σειρά νοσοκομείων έχουν βγει εκτός πνευμονολογικών περιστατικών, ως νοσοκομεία αναφοράς. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, που επιβαρύνουν άλλα νοσοκομεία. Λ.χ. στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει αυξηθεί η λίστα για εγχειρήσεις στην καρδιοχειρουργική κλινική. Το πιο φρόνιμο σε αυτή την περίπτωση είναι να διαχειρίζονται τη νόσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία» σημείωσε.

Η μετάλλαξη «Κένταυρος» πιο μεταδοτική, όμως λιγότερη φονική.

Σχετικά με τη μετάλλαξη «Κένταυρος» ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στον Ευαγγελισμό τόνισε: «Ας μην ανησυχούμε. Οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 είναι αυτές που επικρατούν. Ενδεχόμενα με τις τουριστικές ροές να επικρατήσει η Κένταυρος ως πιο μεταδοτική, όμως δεν είναι πιο φονική. Μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα ανοσιακής διαφυγής κ.λ.π. αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το χειριστούμε».

«Να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο μήνα»

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που βγήκε δεν παίρνει έγκριση σε ΗΠΑ και σε ΕΕ πλην Μεγάλης Βρετανίας, για το λόγο ότι λειτουργεί με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά δεν “πιάνει” τις παραλλαγές της, 4 και 5» ανέφερε ο Γ. Μπουλμπασάκος.

«Να περιμένουμε το εμβόλιο τον επόμενο μήνα που θα περιλαμβάνει τις επικρατούσες παραλλαγές (…) Να μην παρθούν οριζόντια μέτρα, μόνο αν υπάρχουν σε περιοχές συγκεκριμένες περιοχές προβλήματα να δοθούν σχετικές οδηγίες. Στα σχολεία που θα ανοίξουν συντομα δεν θα ήταν τόσο τραγικό να γίνεται ένα εβδομαδιαίο τεστ ανά εβδομάδα, για τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας» επεσήμανε.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr