background img
banner
banner

ΔΕΥΑΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Υπολογίσιμη δύναμη με τεράστιες προοπτικές

ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ JASPERS ΤΗΣ Ε.Ε.

Αντιπροσωπευτική της αναγνώρισης του έργου που επιτελείται στη ΔΕΥΑΑ Αιγιαλείας ήταν η προ πέντε ημερών επίσκεψη κλιμακίου της διεθνούς ομάδας Jaspers στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης, που αποχώρησε αφού εξήγαγε τα καλύτερα συμπεράσματα. Η Επιχείρηση επελέγη μεταξύ πολλών πανελλαδικά και θεωρείται ως μία υπολογίσιμη δύναμη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για το μέλλον. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή εκτελούνται υπό την εποπτεία της έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ ενώ έχει ήδη έτοιμους φακέλους για άλλα τόσα!

Η επίσκεψη που συντονίστηκε από τον Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ Νικόλαο Μαμαλούγκα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Η Ομάδα Jaspers (Σύμβουλος της ΕΕ) υποστηρίζει την ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για θέματα συγχρηματοδοτούμενων πράξεων, μεταξύ των οποίων και ο σχεδιασμός – υλοποίηση και λειτουργία έργων αρμοδιότητας ΔΕΥΑ. Το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΑ Αιγιαλείας επελέγη μεταξύ 12 ΔΕΥΑ, με σκοπό να γίνει εποικοδομητική συζήτηση, για τα ανωτέρω θέματα, επί τόπου των έργων, είναι σαφές ότι σημαίνει πολλά…

Στη συνάντηση αυτή, ως βάση αναφοράς αποτέλεσε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, με προσαρμογή επί των πραγματικών συνθηκών. Η Επιτροπή ενημερώθηκε και συζήτησε διεξοδικά από τους ιθύνοντες της ΔΕΥΑΑ ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρός της, δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Ο ρόλος της Ομάδας

Η Ομάδα Jaspers αποτελείται από μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Ελέγχει” και εποπτεύει τα έργα που το συνολικό κόστος τους, ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Καταγράφει δε την πορεία κάθε έργου, πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους και επιπλέον, εποπτεύει τα έργα που συμπεριλαμβάνονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια. Σκοπός τους είναι να υπάρχει διαφάνεια στην όλη διαδικασία, από την στιγμή που θα εγκρίνει η Ε.Ε. το κάθε κονδύλι μέχρι και την στιγμή που θα παραδοθεί απολύτως ολοκληρωμένο το εκάστοτε έργο.

Επιπλέον, η επιτροπή ελέγχει τους οικονομικούς χειρισμούς της εκάστοτε εταιρείας που θα επωφεληθεί από οικονομικά πακέτα προγραμμάτων, την ιστορικότητα της επιχείρησης και το κοινωνικό της πρόσωπο, την φερεγγυότητα και τα υπόλοιπα έργα που εκ τελεί, την συμπεριφορά της κ.ο.κ. Διενεργεί ελέγχους της βιωσιμότητας της κάθε επιχείρησης που μετέχει σε αυτό το οικονομικό πακέτο στήριξης, ενώ “τσεκάρει” και το εάν τιμολογεί σωστά τα επίσημα στοιχεία, εάν έχει ευρωστία, εάν αποδίδει τα νόμιμα κ.λπ. Επίσης, διαθέτει δείκτες οι οποίοι παρακολουθούν – ανάλογα με το πόσους κατοίκους έχει κάθε περιοχή και το εύρος της – την κοινωνική πορεία, ενώ υπάρχουν στοιχεία μέχρι και για την επισκεψιμότητα της περιοχής που εδρεύει η εκάστοτε ΔΕΥΑΑ. Τέλος, γίνεται εκτενής έλεγχος στον διαχωρισμό που θα λάβει το “βοήθημα – κονδύλι”΄΄.

Εκτιμήθηκε η σταθερότητα, η φερεγγυότητα και η λειτουργικότητα

Όπως εξήγησε στο protionline.gr ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, ΄΄η συγκεντρωτική καταγραφή που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποιείται σε 12 επιλεγμένες ΔΕΥΑΑ, οι οποίες σύμφωνα με τον φάκελο και τη συνολική συμπεριφορά της κάθε Δημοτικής Επιχείρησης, λογίζονται ως οι πιο σταθερές, φερέγγυες και λειτουργικές. Και αυτό, είναι μία μεγάλη τιμή και για την ΔΕΥΑΑ Αιγιαλείας και για τον τόπο μας. Αυτό αποδεικνύει ότι η δική μας ΔΕΥΑΑ έχει να επιδείξει έργο και υπευθυνότητα, σύμφωνα με το υπουργείο. Είναι τιμή για εμάς αυτή η επιλογή να βρισκόμαστε στις 12 ΔΕΥΑΑ με την μεγαλύτερη φερεγγυότητα και δυναμική στην Ελλάδα, διάκριση που μας κάνει υπερήφανους να συνεχίζουμε το έργο μας, με περισσότερο ζήλο. Η διαχείριση που έγινε στα κονδύλια αποχετεύσεων και ύδρευσης αλλά και στερεών απορριμμάτων που ελήφθησαν, ήταν όπως αποδεικνύεται, η ιδανική΄΄.

Βεβαίως, με αυτό τον τρόπο, αφενός αναγνωρίζεται το έργο και η σωστή δουλειά που συντελείται στην ΔΕΥΑΑ Αιγίου, αφετέρου στο “μοίρασμα της πίτας” και σε μελλοντικό χρόνο, είναι πολύ πιθανό να είναι “μέσα” στις εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων. Τα πλεονεκτήματα της ένταξης στην “λίστα των 12” είναι αρκετά και η ΔΕΥΑΑ αποκτά άλλο κύρος, άλλη υπόσταση και βέβαια, θα βρίσκεται πιο “κοντά” από ποτέ στις διάφορες δυναμικές και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πλέον, λογίεται ως ένας καλός συνεργάτης που μπορεί να απορροφήσει σε γρήγορο χρόνο και με αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια, έχοντας πάντα σαν πρωταρχικό στόχο την διαφάνεια.

Αξιολόγηση έργων και διαχείρισης κονδυλίων

΄΄Έχοντας κάνει την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, του συλλεκτήριου αγωγού, των εσωτερικών δικτύων αλλά και πολλά μικρότερης εμβέλειας έργα, αποδείξαμε ότι άξιζε να συμπεριλαμβανόμαστε στην εν λόγω λίστα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Ερωτηθήκαμε πόσα έργα συνολικά εκτελούμε αυτή τη στιγμή και όταν τους είπαμε ότι υπάρχουν έξι μεγάλες εργολαβίες σε εξέλιξη, ενθουσιάστηκαν. Επίσης ρωτηθήκαμε για το ανθρώπινο δυναμικό, τις συνεργασίες, το εύρος στην αγορά εργασίας και πώς ολοκληρώνουμε την κάθε εργολαβία”.

Τέλος να σημειωθεί ότι, η πενταμελής Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε έλεγχο των κονδυλίων και έκανε ερωτήσεις στη διοίκηση της ΔΕΥΑΑ, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει το “Master Plan” της ερχόμενης πενταετίας και τις δρομολογήσεις των έργων χρονικά και οικονομικά. Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Επιχείρησης απάντησαν με κάθε λεπτομέρεια για τον φάκελο που υπάρχει για κάθε έργο ξεχωριστά, με αναλυτικές πληροφορίες και στοιχεία. ΄΄Τους αποδείξαμε ότι αυτή την στιγμή, ήδη, εκτελούμε έργα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και έχουμε έτοιμες μελέτες για άλλα τόσα, ελπίζοντας ότι θα μας δοθεί το «πράσινο φως» προκειμένου να υπάρξει μεθοδολογία και ολικό πλάνο για τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Ο κ. Μαμαλούγκας από την ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι Ελεγκτές (ως επί το πλείστον Ολλανδοί στην καταγωγή) έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται. Η κουβέντα μεταξύ μας ήταν πολύ εποικοδομητική και υπήρχαν κοινά στοιχεία, κοινά σημεία΄΄, κατέληξε ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr