background img
banner
banner

Η υποστελέχωση οδηγεί σε… κατάρρευση τις δικαστικές υπηρεσίες

ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Στη δυσχερέστερη θέση τους από άποψη προσωπικού βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό οι δικαστικές υπηρεσίες στο Αίγιο, γεγονός που υποβαθμίζει τη λειτουργία τους και προκαλεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη ξεπερνά το 40% στο σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών ενώ στο Πρωτοδικείο Αιγίου κυμαίνεται από 45% έως 50%, πράγμα που σημαίνει ότι υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι από ό,τι προβλέπεται…

Βεβαίως, το πρόβλημα υφίσταται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αναλογία δικαστών/δικαστικών υπαλλήλων μειώνεται από το 2015 και σήμερα είναι 1,09 δικαστικοί υπάλληλοι ανά δικαστή.

Όπως σημειώνει πρόκειται για σημαντική μείωση καθώς το 2015 η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας δικαστής για 2,53 δικαστικούς υπαλλήλους.

Κι όλα αυτά όταν σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων- δικαστών κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 3,5 προς 1.

Οι καταγγελίες της ΟΔΥΕ, που κατ’ επανάληψη έχουν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις σχετικά με την υποστελέχωση, έχουν συγκεντρώσει την πλήρη στήριξη του αιτήματός τους για προσλήψεις τόσο από το σώμα των δικαστικών λειτουργών, όσο και από τον δικηγορικό κλάδο.

Άδειασαν από προσωπικό τα γραφεία του Πρωτοδικείου…

Όπως αναφέρει στο protionline.gr ο πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Αιγίου Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος, ΄΄ποτέ άλλοτε οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν ήταν σε τέτοιο βαθμό και δεν επηρέαζαν τόσο τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. Σε όλες τις υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν το 40% ενώ το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο αναλογικά, στο Πρωτοδικείο, εκεί όπου οι ελλείψεις είναι πιο πάνω από το 45% κι αυτό είναι κάτι πρωτοφανές΄΄. Ερωτηθείς αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει αυτή η έλλειψη, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρει πως δεν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην απονομή της δικαιοσύνης, όσο στην εξυπηρέτηση του κόσμου.

Ως παράδειγμα, έφερε την αυξημένη προσέλευση πολιτών για την έκδοση πιστοποιητικών φερεγγυότητας που χρειάζονται για τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Κι εκεί που εξυπηρετούνταν αυθημερόν, τώρα χρειάζεται να περάσει μία εβδομάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κάποιοι που προσέρχονται την τελευταία στιγμή, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης ελλείψει προσωπικού, δεν λαμβάνουν τα πιστοποιητικά και μπορεί να χάνουν και τα χρήματα που δικαιούνται…

Κι αν πριν από πέντε χρόνια οι δικαστικές υπηρεσίες απαριθμούσαν περί τα 45 άτομα προσωπικό, σήμερα οι δικαστικοί υπάλληλοι ανέρχονται σε 26. Στο δε Πρωτοδικείο, μετά την ανακατανομή που έγινε θα έπρεπε να έχει δώδεκα άτομα όμως υπηρετούν.

Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου που ζητά εφαρμογή της κινητικότητας για τους ΙΔΑΧ

Στο θέμα παρεμβαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, ζητώντας εφαρμογή της κινητικότητας των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου ώστε να καλύψουν τα κενά των δικαστικών υπηρεσιών. ΄΄Η λύση που προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διότι, όπως γνωρίζουμε, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνονονται πλέον΄΄, σχολίασε ο πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Αιγίου.

Να σημειωθεί ότι οι λεγόμενοι ΙΔΟΧ μονιμοποιήθηκαν πρόσφατα ωστόσο και μολονότι θεωρούνται μόνιμοι δεν ισχύει γι’ αυτούς η κινητικότητα. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ΄΄η υποστελέχωση των Δικαστηρίων της περιοχής μας αλλά και όλης της χώρας από δικαστικούς υπαλλήλους, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί εμπόδια, στο πλαίσιο απονομής και σωστής λειτουργίας των δικαστικών σχηματισμών. Ο βασικός λόγος είναι η μη εφαρμογή της κινητικότητας που παραδόξως δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ να εμπίπτουν στην εφαρμογή του νόμου΄΄.

Κάνει δε γνωστό πως σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσό, επεξεργάζονται διάταξη που θα δίνει και τη δυνατότητα στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ να μετακινούνται σε δικαστικούς σχηματισμούς και θα κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. ΄΄Στα προβλήματα της περιοχής μας και του κλάδου μας κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις και δίνουμε λύσεις. Δυστυχώς αυτοί που μας εκπροσωπούν κοινοβουλευτικά κανένα ενδιαφέρον και καμία παρέμβαση δεν είχαν κάνει προς επίλυση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, τόσο για την Αχαΐα όσο και για όλη τη χώρα. Ούτε καν έχουν ρωτήσει ποτέ σε τοπικό επίπεδο για τα προβλήματα μας΄΄, καταλήγει ο κ. Μπέσκος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr