background img
banner
banner

Ύμνος στην ομαδικότητα και τη δημιουργία!

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΧΑΜΣΤΕΡ» ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ Ε.Κ.Α.ΜΕ.

 Μια παραμυθένια κωμωδία, αλλά κυρίως μία θεατρική προσπάθεια –μάθημα ζωής, μέσα από την οποία όλοι αντιλήφθηκαν πως με θέληση, πίστη και επιμονή όλα μπορούν να επιτευχθούν, παρουσίασαν στο κοινό του Αιγίου οι εξυπηρετούμενοι του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Αιγίου, το βράδυ της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου. Το υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς» πλημμύρισε με κόσμο και ικανοποίηση και το χειροκρότημα ήταν τόσο ηχηρό… Αφορούσε δε τόσο την απολαυστική παράσταση «Η Χιονάτη χάμστερ» όσο και το αξιοθαύμαστο έργο που επιτελείται εδώ και χρόνια στο Ε.Κ.Α.ΜΕ. ΑμεΑ Αιγίου…

Το θεατρικό παιχνίδια και τα… θαύματα

Η παράσταση ξεκίνησε με αναφορά στο θεατρικό παιχνίδι και το πόσο σημαντικό είναι στην εκπαίδευση των «παιδιών» του Ειδικού Κέντρου. Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Αλεξανδροπούλου αναφέρθηκε στη δυσκολία του θεατρικού εγχειρήματος αλλά και στους λόγους για τους οποίους το Ε.Κ.Α.ΜΕ. κάνει θέατρο. Όπως είπε, ΄΄είναι η αφορμή να δηλώσουμε ένα ηχηρό «παρών», τονίζοντας ότι όλο αυτό στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιων γονιών και δεν προβλέπεται από την πολιτεία. Επίσης, είναι αφορμή να έρθουμε κοντά σας και να έρθετε κοντά μας ώστε να αισθανόμαστε αναπόσπαστο μέρος αυτού του κόσμου. Και είναι αφορμή να ακούσουμε ένα «μπράβο από τους γονείς μας, τον συγγενή, τον φίλο που ως τώρα δεν βρήκαν την ευκαιρία να μας το πουν΄΄. Η κ. Αλεξανδροπούλου ανέφερε ακόμη πως η παράσταση ήταν αφιερωμένη στον φίλο του Ε.Κ.Α.ΜΕ. και επίτιμο πρόεδρο Δημήτρη Σκαμνάκη που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή, ο οποίος το 2000 ως πρόεδρος του ΟΣΚ σε συνεργασία με τον αείμνηστο δήμαρχο Λέλο Σιαβελή, ύστερα από προσωπικές παρεμβάσεις φρόντισε να αποκτήσει το Ε.Κ.Α.ΜΕ. το πρώτο του κτίριο, όπου μέχρι σήμερα εκπαιδεύονται τα «παιδιά». ΄΄Εκεί γίνονται ακόμη μικρά και μεγάλα θαύματα΄΄, είπε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του Ειδικού Κέντρου.

Το έργο ήταν ευρηματικό, σύγχρονο και απολαυστικό από κάθε άποψη. Τα σκηνικά του Αλέξη Ασημακόπουλου ήταν παραμυθένια, τα κοστούμια λαμπερά και εντυπωσιακά και οι ερμηνείες των εκπαιδευόμενων χαρισματικές και συγκινητικές. Άξιο αναφοράς και το παίξιμο από τους εκπαιδευτές που είναι πόσο «δεμένοι» με τα «παιδιά» κάτι που φάνηκε στο αποτέλεσμα. Ο Κώστας Κλάγκος είχε βάλει τη δική του μοναδική σκηνοθετική «πινελιά» και όλα μπορούσαν να εγγυηθούν την επιτυχία. Που ήρθε…

Ισχυρά διδάγματα ζωής…

Ήταν ακριβώς ό,τι ανέφερε ο θεατρικός «δάσκαλος» στο σημείωμά του για την προσπάθεια… «Όταν η Χιονάτη του παραμυθιού επισκέπτεται το Ε.Κ.Α.ΜΕ. και γίνεται… χάμστερ! Όταν το θεατρικό παιχνίδι, από καθημερινή δραστηριότητα του Κέντρου, γίνεται Παράσταση. Όταν και οι εκπαιδευτές συμμετέχουν σε αυτήν ως ίσοι προς ίσους με τους Εκπαιδευόμενους. Όταν η πλούσια φαντασία των παιδιών και των εκπαιδευτών, μέσα από τα μονοπάτια του ελεύθερου και καθοδηγούμενου αυτοσχεδιασμού και της προσωπικής έκφρασης παντρεύονται υπέροχα σε μία συλλογική προσπάθεια έκφρασης και επικοινωνίας, τότε θα παρακολουθήσουμε μία παράσταση ανοιχτής αγκαλιάς, ύμνο στην κοινή προσπάθεια και δημιουργία, με ισχυρά διδάγματα ζωής, αυτογνωσίας, ανθρωπιάς και αγάπης. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, τα Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου, την Άντα, την Αθηνά και τα άλλα παιδιά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και την αγάπη με την οποία με περιέβαλαν».

Μία απολαυστική ιστορία

Το έργο «Η Χιονάτη χάμστερ» της Μαρίας Ν. Κίτρα, γεμάτο αστείες καταστάσεις και σύγχρονες ατάκες, αναφέρεται στο τι γίνεται μετά το γάμο της Χιονάτης, αφού έγινε καλά μετά το δηλητήριο που κατάπιε από το μήλο, και αφού παντρεύτηκε επιτέλους το βασιλόπουλο, ενώ αποχαιρέτησε τους νάνους. Ναι…. δεν το ευχαριστιέται κιόλας… Αφενός το βασιλόπουλο με τη Χιονάτη μένουν στο ίδιο παλάτι με την κακιά μητριά που δεν την μπορεί καθόλου, αφετέρου βαριέται θανάσιμα, γιατί όλη τη μέρα δεν κάνει τίποτα… Έτσι, αποφασίζει να πάει πάλι πίσω στο δάσος, στο σπίτι των νάνων, να κάνει καμιά δουλειά, μπας και ξεσκουριάσει λίγο. Από την άλλη όμως, οι κόρες του Νάνου 007, λαχταράνε να ζήσουν μια ζωή μέσα στη χλιδή, στα πλούτη και στα φορέματα, όπως η Χιονάτη. Έτσι, γράφουν ένα γράμμα στον μπαμπά τους και φεύγουν για το παλάτι. Ε, κι εκεί αρχίζουν όλα τα μπερδέματα και τα ευτράπελα. Ποιος ψάχνει ποιον, ποιος θέλει τι, ποιος βρίσκει ποιον κι ένα σωρό! Όταν η κακιά μητριά δοκιμάζει τα φίλτρα της η Χιονάτη καταλήγει σε κλουβί ως χάμστερ! Θα είναι το ίδιο όμορφη; Και τι θα πει ο μαγικός καθρέφτης;

Οι «πρωταγωνιστές»

Τα πρόσωπα του έργου με σειρά εμφάνισης: Αφηγήτρια 1: Αλεξανδροπούλου Αγγέλικα, αφηγητής 2: Στεφανίδης Δημήτρης, μητέρα Χιονάτης: Αποστολοπούλου Δήμητρα, Χιονάτη: Κουτσουραδή Γεωργία, Πελαργός: Αλεξανδρόπουλος Άκης, μητριά Χιονάτης: Βαρβία Άντα, φρουροί: Μαρινόπουλος Άγγελος, Ηλιόπουλος Γιώργος, βασιλόπουλο: Κωνσταντόπουλος Παναγιώτης, καθρέφτης: Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, νάνος: Αντωνοπούλου Αθηνά, νανίτσες: Αντωνοπούλου Τζόρτζια, Σούλη Μάντω, Ηλιοπούλου Μαρία, Παναγοπούλου Ελένη, Γκλαβά Κέλλυ, Μισαηλίδη Φωτεινή, Χρόνη Εύη.

Σκηνοθετική καθοδήγηση: Κλάγκος Κωνσταντίνος, Βαρβία Άντα και Αντωνοπούλου Αθηνά. Θεατρικό παιχνίδι: Βαρβία Άντα. Ομάδα θεατρικού παιχνιδιού: Κατσιβάλη Μαρία, Αγγελόπουλος Χρήστος, Κουτρουλής Ηλίας, Βασιλείου Μαρία, Μαντούβαλου Ελένη, Παππάς Χρήστος, Σουλιώτης Παναγιώτης, Μαζαράκη Μαρία, Βαλουξής Σπύρος, Σαλαμούρας Γιάννης και οι συμμετέχοντες.

Πλήθος κόσμου, ζεστό χειροκρότημα

Ανάμεσα στο κοινό ήταν, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος και Βασίλης Χριστόπουλος, πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Γεράσιμος Φεσσιάν, αλλά και τόσοι φίλοι του Ειδικού Κέντρου, άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί για να στηρίξουν το έργο του κι έφυγαν έχοντας παρακολουθήσει μία άρτια απολαυστική και σπαρταριστή θεατρική παράσταση.

Η επιτυχία του «μαζί»

Θερμές ήταν οι ευχαριστίες, στο τέλος της παράστασης, του προέδρου του Ε.Κ.Α.ΜΕ. Γιώργου Γκιώνη τόσο προς τους παριστάμενους όσο και προς αυτούς που στήριξαν τη θεατρική προσπάθεια αλλά και όσους είναι πάντα δίπλα στο Ειδικό Κέντρο. Ειδική δε αναφορά έκανε στην προσφορά του Κώστα Κλάγκου, ενώ παρουσίασε και το υπόλοιπο Δ.Σ. του Ειδικού Κέντρου.

Ιδιαιτέρως συγκινητικά ήταν τα λόγια του κ. Γκιώνη, ο οποίος έκλεισε την εκδήλωση ως εξής: ΄΄Όπως είδατε, μέσα από το διαφορετικό μας παραμύθι, έτσι κυλάει και η ζωή στο Ε.Κ.Α.ΜΕ. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές ιδιαιτερότητες γίνονται μία ομάδα που περνάει όμορφα και δημιουργικά τις μέρες με τις καλές και τις κακές στιγμές της. Ανακαλύπτουμε τις δεξιότητές μας και τις μετατρέπουμε σε ικανότητες σεβόμενοι την προσωπικότητα κάθε εκπαιδευόμενου, κάτι που οφείλεται και στο προσωπικό μας που είναι πάντα δίπλα στα παιδιά όταν είναι καλά και όταν δεν είναι. Ξεκινήσαμε το 1997 δειλά – δειλά κάποιοι γονείς με γνώμονα το καλό των παιδιών μας. Βρήκαμε πόρτες κλειστές, αλλά αυτό μας πείσμωσε. Συνεχίζουμε με πάθος, αξιοπρέπεια και σεβασμό για την εξέλιξη του Ε.Κ.Α.ΜΕ. και όχι από φιλοδοξία αλλά από αναγκαιότητα. Έτσι φτιάχνουμε το καινούριο κτίριο του Ε.Κ.Α.ΜΕ. όχι από προσωπική φιλοδοξία, αλλά για να καλύψουμε περισσότερα άτομα, φτιάχνουμε ξενώνα για τα παιδιά που δεν έχουν κανέναν, για να μην αισθανθούν ποτέ μόνα. Αργά και σταθερά γιατί ο στόχος μας δεν είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο αλλά να λειτουργήσουμε με τις καλύτερες προδιαγραφές. Όλοι είμαστε μία ομάδα κι έτσι θα συνεχίσουμε΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr