background img
banner
banner

Την Κυριακή η πιο όμορφη βόλτα ζωής!

ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ… ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Μία δράση αφύπνισης για την ίδια τη ζωή και τη σημασία της προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο, θα λάβει χώρα την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στο Αίγιο. Τονίζοντας την τεράστια σημασία της δωρεάς και της συλλογικότητας, με αφετηρία την οδό Ανδρέου Λόντου διοργανώνεται μία “Ποδηλατάδα Ζωής” που σκοπό έχει να διαδοθεί παντού το μήνυμα της αισιοδοξίας, προσφέροντας και ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για τη σπουδαιότητα της προσφοράς μυελού των οστών.

Πρόκειται για μια πράξη αλτρουισμού που πραγματικά χαρίζει ζωή και χρόνια σε πάσχοντες οι οποίοι μπορούν κυριολεκτικά να σωθούν, από μία ασθένεια που στη σύγχρονη εποχή κρύβει κινδύνους περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Έτσι, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, η ομάδα δέκα καταστηματαρχών της οδού Ανδρέου Λόντου, σε συνεργασία με το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών – “Χάρισε ζωή” του Πανεπιστημίου Πατρών, προσκαλεί κάθε δημότη, κάθε ηλικίας, σε αυτή την ξεχωριστή “Ποδηλατάδα Ζωής”. Τα συνεργαζόμενα καταστήματα είναι: Κοσμηματοπωλείο Αράμ, Glam and plan, Κομμώσεις Rannia, Νίκος Μεντζελόπουλος Fashion, Energy line Φακός & Σπυρόπουλος, Sympolo, Coboo Book shop café, Mποτίλια café – bar, Five και Baby love. Τους συμμετέχοντες στη δράση θα οδηγήσει ο Αιγιώτης πανελλήνιος πρωταθλητής Ποδηλασίας Χρήστος Τσερεντζούλιας. Η αφετηρία θα δοθεί στην οδό την Ανδρέου Λόντου και έπειτα θα διανύσει τις οδούς Μητροπόλεως, Σολωμού, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Κλεομένους Οικονόμου και στο τέλος θα καταλήξει εκ νέου στην αφετηρία, στις “ομπρέλες” του κέντρου της πόλης.

Η προσωπική εμπειρία που έγινε “οδηγός ζωής”

Μιλώντας στο protionline.gr η… αιτία της όλης προσπάθειας και εμπνεύστρια της εκδήλωσης, ιδιοκτήτρια καφετέριας της συγκεκριμένης οδού, Κρίνη Μακρή (φωτο κέντρο), ανέφερε για την προσωπική της εμπειρία της μεταμόσχευσης και την ουσία της ποδηλατάδας που θα πραγματοποιηθεί: «Νόσησα την άνοιξη του 2018 και μπήκα στη λίστα αναμονής για μόσχευμα, σχεδόν αμέσως. Υπήρξα πολύ τυχερή καθώς ένα χρόνο μετά, βρέθηκε ένας Γερμανός δότης και ήταν απολύτως συμβατός.

Η μεταμόσχευση για εμένα, έγινε τον Απρίλιο του ‘19 και δόξα τω Θεώ, όλα πήγαν πολύ καλά!». Η αρχική ιδέα της όμορφης ποδηλατάδας ήταν μια σκέψη αποκλειστικά δική της, την οποία τελικά “αγκάλιασαν” όλοι. Και δικαίως. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με την βοήθεια της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Αιγίου και αναμένεται να έχει τεράστια συμμετοχή κόσμου.

Πώς ακριβώς γίνεται ο διαχωρισμός του αίματος

Η λευκαφαίρεση είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα ευπαθή και προβληματικά κύτταρα, διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος με τη βοήθεια ενός ειδικού ιατρικού μηχανήματος, το οποίο συνδέεται με τον δότη με δύο φλέβες στους αγκώνες. Το αίμα αναρροφάται από το μηχάνημα με συνεχόμενο τρόπο, φυγοκεντρείται και διαχωρίζονται τα κύτταρα που χρειάζονται. Το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει πίσω στον δότη.

Δηλαδή ουσιαστικά τα κύτταρα που χρειάζονται συλλέγονται και αποθηκεύονται, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει στον δότη ανέπαφο.

Επομένως, το να γίνει κάποιος δότης δεν διαφέρει σε τίποτα από μία αιμοδοσία, διαδικασία πολύ απλή, μόλις λίγων λεπτών, που όμως μπορεί να σώσει ανθρώπους. Επικοινωνώντας με το “Χάρισε Ζώη – ΚΕΔΜΟΠ” μπορεί να καθένας να ενημερωθεί και να ζητήσει λεπτομέρειες στο τηλέφωνο 2610 997 510 ή να απευθυνθεί στον ιατρό ή τον φαρμακοποιό που συνεργάζεται.

Κάλεσμα από τον δήμο

“Όλοι μαζί θα διαδώσουμε παντού το μήνυμα της αισιοδοξίας για ζωή ενημερώνοντας το κοινό για τη σπουδαιότητα της προσφοράς μυελού των οστών, μια πράξη αλτρουϊσμού που «Χαρίζει Ζωή» σε πάσχοντες συνανθρώπους μας οι οποίοι μπορούν κυριολεκτικά να σωθούν, εάν βρεθεί συμβατός δότης.

Με τη συνεργασία και καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων, με έγκυρη, εμπεριστατωμένη και σοβαρή ενημέρωση, ο καθένας μας, όπου και όπως μπορεί, ας διαδώσει αυτό το πολύ σημαντικό κοινωνικό μήνυμα” αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Επίσης, τονίζονται τα εξής: “Καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωποί μας διαγιγνώσκονται με έναν τύπο καρκίνου του αίματος, συχνά λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά). Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από ένα συμβατό εθελοντή δότη.

Το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» ενημερώνει για την ανάγκη της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και εγγράφει εθελοντές δότες, βοηθώντας ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών να βρουν το συμβατό εθελοντή δότη που θα τους «Χαρίσει Ζωή». Με την «Ποδηλατάδα Ζωής» επιθυμούμε κι εμείς να στείλουμε ένα μήνυμα ώστε να γίνει καθένας από εμάς μέρος «ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΖΩΗΣ» που καθημερινά σώζει ζωές ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η «Ποδηλατάδα Ζωής» τελεί υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και της Αντιδημαρχίας Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αιγιάλειας”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr