background img
banner
banner

Φόβος για εκπτώσεις σε βασικές λειτουργίες του δήμου

ΝΕΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΩΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΚΕΠΑ

Σχέδιο, πρώτα απ όλα επί χάρτου, με στόχο να μην υπάρξουν σημαντικές παρενέργειες από την ενσωμάτωση των δύο νομικών προσώπων (ΔΗΚΕΠΑ και ΝΠΔΔ «Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία» στον Οργανισμό του δήμου συντάσσεται από τα τέλη της προπερασμένης εβδομάδας στο Δήμο Αιγιαλείας.

Βασικούς άξονες του σχεδίου είναι το «κούμπωμα» των υπηρεσιών στο οργανόγραμμα καθώς αναμένεται να δοκιμαστούν οι αντοχές σε μια σειρά τμήματα που υποδέχονται τις υπό κατάργηση δομές και το προσωπικό του, Τεχνικές Υπηρεσίες, Πρόνοια, Παιδεία και το Τμήμα Προϋπολογισμού από την μετακύλιση υποχρεώσεων της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Η τακτική επιχορήγηση και τα voucher

Το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στο ΝΠΔΔ του δήμου και τη μεταφορά δραστηριότητας και προσωπικού από ΚΔΑΠ, Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς, Λαογραφικό Μουσείο, Βιβλιοθήκες, Πινακοθήκες και τη Φιλαρμονική.

«Είναι δεδομένο ότι θα πάμε σε εκπτώσεις, δίνουμε αγώνα να παραμείνουν ανεπηρέαστες οι υπηρεσίες και το επίπεδο της προσφοράς που είχαμε κατακτήσει εδώ και μια τετραετία. Δυστυχώς δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης που αρέσκεται να διαγράφει τις δομές, είναι όμως στη δικής μας ευθύνη απέναντι στους χιλιάδες εξυπηρετούμενους που έρχονται σε επαφή μαζί μας. Δεν είναι δυνατόν να διαλύεται ένας οργανισμός μόνο και μόνο, για να καταργηθούν τρεις θέσεις, εξωτερικών συνεργατών στο λογιστήριο!» αναφέρει ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ του δήμου Αιγιαλείας Τάκης Ανδριόπουλος.

Στο ΝΠΔΔ ενσωματώνεται σήμερα η τακτική επιχορήγηση που επιστρέφει στο δήμο αλλά είναι λιγότερο από το 1/3 του προϋπολογισμού καθώς το υπόλοιπο καλύπτεται από τα voucher των γονέων και τις συνδρομές σε γήπεδα και κολυμβητήριο.

Τα ΚΑΠΗ στην Πρόνοια

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τα ΚΑΠΗ του Δήμου θα περάσουν στην Πρόνοια, το Μουσείο, με Βιβλιοθήκες και Πινακοθήκη σε νέο Τμήμα Πολιτισμού υπό ενιαία διοίκηση με την καταργούμενη ΔΗΚΕΠΑ. Το βάρος των μεταβολών πέφτει αυτή την περίοδο στην Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία.
«Δεν είναι αποστολή μας να μειώνουμε θέσεις αλλά να δούμε πως θα συγκρατήσουμε το αποτέλεσμα της παραγωγής έργου που είχαμε έως σήμερα» επισημαίνει ο Τάκης Ανδριόπουλος.
Σε σχέση με το θέμα της μετακίνησης εργαζομένων στο δήμο, κατά την πρώτη συζήτηση παρουσία και του δημάρχου κ. Καλογερόπουλου, τέθηκε προτεραιότητα να εξασφαλιστεί το προσωπικό που συμβάλει πρώτα απ όλη στην απρόσκοπτη λειτουργία των δομών σε ΝΠΔΔ και ΔΗΚΕΠΑ. Για την πλειοψηφία του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα με συμβάσεις (αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου) δόθηκε μια παράταση ισχύος έως και το Μάρτιο (2024), από κει και πέρα θα αναλάβει ο δήμος.

Παιδικοί σταθμοί και προσωπικό

Στους Παιδικούς υπάρχει προγραμματισμός για 24 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ που θα παραμείνουν μόνιμα ενώ και το επιστημονικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί που υπηρετούν σήμερα, άσχετα από τη σχέση εργασίας που ήδη έχουν συνάψει, θα παραμείνουν στη θέση τους.
Υπάρχουν όμως και οι διαδικασίες για την ίδρυση δύο ακόμη Παιδικών Σταθμών που θα πρέπει να καλυφθούν από το προσωπικό μέχρι να βγει μια νέα προκήρυξη μονίμων ή συμβασιούχων, στο δήμο.

«Ψαλίδι» στα μπλοκάκια

Το «ψαλίδι» δεν θα το αποφύγουν μέσα στο 2024, από τους πρώτους μήνες, δεκάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Το πρόβλημα εστιάζεται με τους συμβασιούχους που εργάζονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου.

«Θα αποχωρήσουν εργαζόμενοι που έχουν ήδη συμπληρώσει 12ετία, άτομα πολύτιμα που έχουν μπει με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επάρκειας και έχουν αποδείξει με ποικίλους τρόπους την αποτελεσματικότητα τους» συμπληρώνει ο κ. Ανδριόπουλος καταλήγοντας ότι «σύντομα θα βγουν στην επιφάνεια πολλά προβλήματα καθώς τα νομικά πρόσωπα ήταν πολύ πιο ευέλικτα στο να υλοποιούν διαδικασίες

Σημαντικές παρενέργειες με τη ΔΗΚΕΠΑ στον Πολιτισμό

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, περικοπές προγραμμάτων και δράσεων που υλοποιούνται σε συνεργασία με δεκάδες φορείς και συλλόγους, εκδηλώσεις και φεστιβάλ που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας, θα επιφέρει η αυτοδιάλυση της ΔΗΚΕΠΑ.

Το σύνολο των εργαζομένων βρίσκεται κυριολεκτικά «στο αέρα» καθώς είναι στην πλειοψηφία τους προσληφθέντες με μπλοκάκι, κάτι το οποίο ήδη έχει θίξει έγκαιρα το Σωματείο Εργαζομένων, στο δήμο.

«Είναι δύσκολο να παραμείνουμε ευέλικτοι να συνεχίσουμε αυτό το επίπεδο συνεργασίας που έχουμε σήμερα με δεκάδες σωματεία, καλλιτέχνες, συγγραφείς και εκπαιδευτικούς. Εκδηλώσεις βιβλίου για παράδειγμα, υλοποιούνται με επιτυχία και με βάση την ταμειακή ευχέρεια που υπάρχει, μέσα σε 15 ημέρες, δεν θα μπορέσουν να αναληφθούν αυτές από το δήμο, δεν υπάρχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα και σε διαδικασίες και σε επίπεδο προσωπικού. Τα μεγάλα και εμβληματικά έργα και φεστιβάλ όπως τα Οινοξένεια, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ‘Θ. Αγγελόπουλος’ και το καλοκαιρινό πρόγραμμα με θέατρα και συναυλίες, θα μείνουν στο πρόγραμμα αλλά οι εκδηλώσεις μας είναι πενταπλάσιες, διαθέτουν μια πιο περιορισμένη εμβέλεια, προσδίδουν όμως χαρά και δημιουργία σε κάθε γωνιά του δήμου» προειδοποιεί η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr