background img
banner
banner

Δυναμική παρουσία επαγγελματιών στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΚΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Βήμα στους πολίτες που αντιδρούν στο ενδεχόμενο πεζοδρόμησης της οδού Κλ. Οικονόμου και ζητούν άνοιγμα του δρόμου τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα, δόθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Απριλίου, κατόπιν προώθησης του αιτήματός του από την παράταξη του Χρήστου Γούτου. Επιπλέον, μέσα από την παρέμβαση του Κώστα Σπηλιόπουλου αναδείχθηκε η ανάγκη συνολικού σχεδιασμού για το ενιαίο κέντρο. Ο δήμαρχος έδειξε διάθεση συνεργασίας πλην όμως τόνισε πως δεν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο αφού το έργο παραδίδεται στις 31 Μαΐου. Η παρουσία του κόσμου ήταν έντονη στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου για το θέμα που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο τέλος, με τον κ. Γούτο να ζητά να προταχθεί χωρίς ωστόσο το αίτημά του να γίνεται αποδεκτό, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκειά του.

Τα ερωτήματα του Χρήστου Γούτου

Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Μαζί για το Αύριο», απευθυνόμενος στον δήμαρχο, του είπε πως έχει εκφράσει τη βούληση το κέντρο του Αιγίου να μην χρησιμοποιείται από αυτοκίνητα. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Καλογερόπουλο ότι από τη σύσκεψη με τους επαγγελματίες δεν προέκυψε τίποτα και ότι δεν ήθελε να βάλει το θέμα προς συζήτησης κατόπιν δικού τους αιτήματος. ΄΄Πρέπει να πείτε, δήμαρχε, πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιείται η Τρίγωνη Πλατεία και οι δρόμοι γύρω από αυτή, γιατί όταν πάμε να πραγματοποιήσουμε μία αλλαγή τέτοιου είδους επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική ζωή όλων των κατοίκων. Πρέπει να ξέρουμε τις προθέσεις σας καθώς εδώ και επτά μήνες που γίνονται τα έργα στην Τρίγωνη Πλατεία, το κέντρο έχει νεκρώσει και ζούμε ξανά καταστάσεις καραντίνας΄΄, είπε ο κ. Γούτος, ζητώντας επίμονα από τον δήμαρχο, να μάθει σε ποιο στάδιο έχουν εκτελεστεί οι εργασίες κι αν έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Η εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων πολιτών

Εκ μέρους των διαμαρτυρόμενων επαγγελματιών μίλησε η φαρμακοποιός Δήμητρα Κουλούρη, η οποία μετέφερε τον προβληματισμό τους τόσο για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών όσο και για την προωθούμενη από την δημοτική αρχή πεζοδρόμηση. ΄΄Εδώ και 15 μέρες κύριε δήμαρχε σας παρουσιάσαμε τις ανησυχίες μας. Τις λάβατε υπόψη σας; Προβληματιστήκατε για αυτές; Ενημερώσατε την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την σοβαρότητα του θέματος ώστε να το εντάξει στην ημερήσια διάταξη; Δυστυχώς δεν έγινε αλλά το παραμερίσατε, το προσπεράσατε. Το προωθήσαμε με άλλο τρόπο κι εσείς το βάλετε στο τέλος της συνεδρίασης. Τα προβλήματα και τα παράδοξα που ζούμε στο κέντρο του Αιγίου τώρα εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες από τότε που αυτό έχει τεθεί σε ομηρία σας, τα έχουμε παρουσιάσει. Είναι θέματα συνόλου δραστηριοτήτων της πόλης μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχατε διαβεβαιώσει τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης ότι η τελική διαμόρφωση του οδοστρώματος θα είναι τέτοια ώστε να είναι εφικτή η διέλευση των λεωφορείων τους. Τα ταξί έχουν επίσης πρόβλημα. Επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και φυσικά οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση΄΄, είπε και κατέθεσε στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου το κείμενο με τις 195 και πλέον υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί. ΄΄Άνθρωποι που αποτελούν το πιο παραγωγικό και ζωντανό κύτταρο της πόλης κι αν βάλουμε και τις οικογένειές τους μιλάμε για 800 άτομα που ζουν και βιοπορίζονται καθημερινά από την κίνηση αυτού του κέντρου, είμαστε όλοι εμείς παράλογοι και οπισθοδρομικοί; Θέλουμε δυνατά να ολοκληρωθεί άμεσα και να παραδοθεί το έργο της Τρίγωνης Πλατείας και των δρόμων γύρω από αυτήν και να δοθούν πριν από το Πάσχα στα αυτοκίνητα και στους πολίτες. Η αγορά τις ημέρες του Πάσχα να είναι ανοιχτή και για τους πολίτες και για τα αυτοκίνητα. Φτάνουν πια οι καθυστερήσεις και η κωλυσιεργίες. Όλοι βλέπουμε ότι είναι σχεδόν ολοκληρωμένο το έργο και οι ελάχιστες τεχνικές εργασίες που απαιτούνται θα μπορούσαν να έχουν γίνει. Δεν μπορείτε άλλο να το κρατάτε προσχηματικά το έργο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η απομόνωσή μας και η υποβάθμιση της αγοράς΄΄, πρόσθεσε ενώ έθεσε το ερώτημα εκ μέρους όλων των επαγγελματιών σχετικά με το ποιος είναι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής για το κέντρο, τονίζοντας πως «σε μια πόλη υποβαθμισμένη και αφιλόξενη κανένας δε βγαίνει νικητής, με τους παριστάμενους διαμαρτυρόμενους πολίτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Τοποθετούμενος για το θέμα ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Γιόβας υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί ποτέ στο συμβούλιο του και ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ρωτήσει κανέναν μιλώντας για μυστικισμό και αυταρχισμό.

Βάσω Ψυχράμη: “Θα κλείσει λόγω του έργου και η Μητροπόλεως”

Η δημοτική σύμβουλος Βάσω Ψυχράμη τοποθετούμενη για το θέμα είπε: ΄΄Βλέπουμε μία κωλυσιεργία στο έργο που καθαρά δείχνει ότι είναι ένας πειραματισμός, μία σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων μέχρι την πεζοδρόμηση. Η σημερινή συζήτηση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι για να διχαστούμε. Τα σοβαρά θέματα της πόλης πρέπει να τα συζητάμε κι αν είναι να γίνει μια μεγάλη παρέμβαση προς το συμφέρον των πολλών, να γίνει με τα επιστημονικά δεδομένα που τώρα δεν έχουμε΄΄, είπε η κ. Ψυχράμη ενώ πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή πρέπει να λάβει υπόψη της αν έχει στο μυαλό της να κλειστεί Κλεομένους Οικονόμου ότι σύντομα θα αρχίσει η ανάπλαση της Μητροπόλεως και πως τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές.

Η τοποθέτηση του δημάρχου

Τοποθετούμενος ο δήμαρχος είπε ότι γίνεται συζήτηση και ότι δεν υπάρχει απόφαση. Συγκεκριμένα, επισήμανε: ΄΄Ως δημοτική αρχή είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για το οποίο εκλεγήκαμε από το όλον των πολιτών. Είμαι υπέρ της διάθεσης όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών προς τους πολίτες αυτό δείχνει τη φιλοσοφία της δημοτικής μας αρχής. Φυσικά χωρίς την ύπαρξη ολοκληρωμένων μελετών δεν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς εξειδικευμένα΄΄. Αναφορικά με το εάν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα της διάνοιξης της Κλεομένους Οικονόμου, ο κ. Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Η απόφαση που έχει ληφθεί και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αντίστοιχων υπηρεσιών αλλά και όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, λέει ότι η παράδοση της πλατείας έχει αποφασιστεί σύμφωνα με το θεσμικό υπάρχουν πλαίσιο, μέχρι 31 Μαΐου. Αυτή τη στιγμή η πλατεία είναι στα χέρια του αναδόχου. Εμείς έχουμε την ευθύνη της επίβλεψης των έργων και κυρίως την ασφάλεια της λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου όπως λειτουργεί ως εργοτάξιο κι αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Άκουσα ότι επηρεάζει την οικονομική λειτουργία της πόλης. Ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για κάποιους ή για μία ομάδα το κάνουμε για όλη την κοινωνία. Οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Το συμφέρον όλων των πολιτών εξετάζεται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα άρα προς το παρόν αυτό το αίτημα δεν μπορεί να εξεταστεί εφόσον δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με τις προηγούμενες συλληφθείσες θεσμικά αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων΄΄.

Έγγραφο της εταιρείας στην Τεχνική Υπηρεσία ότι το έργο ολοκληρώθηκε…

Τότε επενέβη ο κ. Γούτος ζητώντας από τον δήμαρχο να αποφανθεί για την πορεία των εργασιών. Ο κ. Καλογερόπουλος επανέλαβε πως το έργο δεν έχει τελειώσει. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ωστόσο τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται, τονίζοντας πως το ίδιο πρωί, η κατασκευάστρια εταιρεία με έγγραφό της γνωστοποίησε στην Τεχνική Υπηρεσία ότι το έργο τελείωσε και πως ο δήμος μπορεί να το παραλάβει! Ο δήμαρχος απάντησε πως δεν το γνωρίζει και επισήμανε πως ακόμη κι αν ισχύει, ένα έργο δεν παραδίδεται από τη μία μέρα στην άλλη, ξεκαθαρίζοντας πως θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Σχεδιασμό για την προοπτική του κέντρου εισηγήθηκε ο Κώστας Σπηλιόπουλος

Ακολούθως ο Κώστας Σπηλιόπουλος εισηγήθηκε το επόμενο θέμα «Ανάπλαση της Τρίγωνης πλατείας-Ολοκλήρωση έργων-Κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης του Αιγίου», τονίζοντας πως ΄΄έφτασε η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για την πόλη μας για τις λειτουργίες της και την φυσιογνωμία της για το μέλλον της. Δεν συζητάμε μόνο για σήμερα ή αν θα ανοίξει το Πάσχα ο δρόμος αλλά για την προοπτική του κέντρου. Πρέπει να προσδιορίσουμε πώς θέλουμε εμείς να είναι το μέλλον της πόλης ανάλογα με την προοπτική που θέλουμε να της δώσουμε΄΄.
΄΄Να έρθουμε όλοι εδώ να εξετάσουμε το θέμα με θεσμική ευλάβεια να ολοκληρωθεί γρήγορα να δοθεί στην κυκλοφορία και στη συνέχεια να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε τάχιστα να σχεδιάσουμε την πόλη του μέλλοντος. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και όλοι όσοι αγαπάμε αυτή την πόλη οφείλουμε να την κάνουμε καλύτερη για μας και τα παιδιά μας΄΄, επισήμανε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός».

Τα σημεία που δεν εφαρμόστηκε η μελέτη παρουσίασε ο Σωτ. Ταξιαρχόπουλος

Ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος στη συνέχεια παρουσίασε φωτορεαλιστική απεικόνιση της μελέτης του έργου της Τρίγωνης Πλατείας, παρουσιάζοντας το τι περιελάμβανε κυρίως από άποψη υλικών και τονίζοντας ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές. ΄΄Η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή της μελέτης και δεν έχει καμία σχέση με τα χαρακτηριστικά τα χρωματικά και τα σχετικά που περιλαμβάνουν η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Αυτή τη στιγμή η πλατεία είναι ένα ξένο σώμα, δεν αποτελεί συνέχεια αισθητικής της προηγούμενης ανάπλασης της Κλεομένους Οικονόμου΄΄, είπε ενώ για περιβόητα μάρμαρα τόνισε ότι ΄΄στη μελέτη λέει ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετικό χρώμα στον χώρο κίνησης του αυτοκινήτου και στην πλατεία κάτι που δεν εφαρμόστηκε”. Παρατήρησε ότι δεν έχει γίνει αδιαβροχοποίηση των μαρμάρων, πως αυτά έπρεπε να προβλεφθούν από πριν από την τεχνική υπηρεσία και ρώτησε αν τα δίκτυα των όμβριων έχουν συνδεθεί με τον κεντρικό αγωγό. Ζήτησε επίσης να μάθει με ποιο σκεπτικό χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα υλικά και όχι αυτά που περιγράφονται στην τεχνική μελέτη ενώ ως προς την ολοκλήρωση του έργου είπε πως ήταν 14 μήνες και ότι σε λίγο κλείνουμε πέντε χρόνια. Τέλος παρατήρησε πως από όλες τις κυκλοφοριακές μελέτης δεν προτείνεται απομάκρυνση των οχημάτων από την Κλεομένους Οικονόμου αλλά δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Όλοι στην ίδια όχθη;

΄΄Είμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού δεν είμαστε απέναντι αρκεί να έχουμε μία καλή διάθεση να συνεργαστούμε, να μην πιέζουμε τα πράγματα και κυρίως να βλέπουμε όλους τους πολίτες αδιάκριτα με τον δέοντα σεβασμό και χωρίς κακή διάθεση, προαίρεση διότι θέλουμε να έχουμε κατανόηση και συνεργασία. Είμαι ο πρώτος που το θέλει να υπάρχουν μελέτες όμως πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε ρηξικέλευθες αποφάσεις για το καλύτερο μέλλον. Συμφωνώ με τον σχεδιασμό είμαι εχθρός και καταπέλτης ενάντια σε οποιαδήποτε στασιμότητα και οποιαδήποτε προσπάθεια να μην κάνουμε τίποτα έναντι της φοβίας του να αλλάξουμε κάτι΄΄, απάντησε ο δήμαρχος καταλήγοντας: ΄΄Θα υιοθετήσουμε την πρόταση να κάνουμε τα πάντα με την θεσμική ευλάβεια που χρειάζεται για να είμαστε ασφαλείς σε όσα θέλουμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει κάτι κρυφό, θέλουμε την συνεργασία όλων, αρκεί οι επιμέρους παράγοντες να λάβουν υπόψη τους ότι διαβιούν κι άλλοι άνθρωποι στην ίδια κοινωνία΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr