“ΑΛΛΑΖΕΙ” ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Την έντονη ανησυχία τους για την μελλοντική βιωσιμότητά τους στην ελεύθερη αγορά, εκφράζουν οι ντόπιοι αποσταγματοποιοί αμπελοοινικών προϊόντων. Οι καινούριες τροποποιήσεις στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου, “αλλάζουν” τόσο τη διαδικασία παραγωγής όσο και τη διάθεση των προϊόντων, στο κομμάτι των διήμερων αποσταγματοποιών. Η φορολόγηση αυξήθηκε από το 0,59 ευρώ το λίτρο πέρσι, στο… 1,49 φέτος, με συνέπεια ο τελικός “αποδέκτης της αλυσίδας” (ο καταναλωτής) να πληρώνει στο εξής τη… νύφη διπλά και τρίδιπλα!
Αυξήσεις τιμών στην λιανική διαθεσιμότητα το τσίπουρο
“Τσιμπημένη” κατά 40% σε σχέση με την περσινή χρονιά, αναμένεται να είναι η τελική λιανική τιμή στο παραδοσιακό τσίπουρο. Αυτό προκύπτει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, και πάντα με γνώμονα το κόστος της ενέργειας και την ακρίβεια που υπάρχει στο 90% των αγαθών στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η αύξηση της φορολογίας των εκπροσώπων του κλάδου, όχι μόνο των μεγάλων μονάδων παραγωγής ανά την χώρα, αλλά και των μικρών, περιφερειακών “καζανάδων’ της επαρχίας, ¨αναταράσσει¨ τις ισορροπίες. Τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, δείχνουν ότι το φετινό τσίπουρο που θα παραχθεί, θα… ακολουθήσει την πορεία των υπολοίπων αγαθών και των προϊόντων της ακρίβειας, κάνοντας το αγαπημένο πιοτό πολλών Αιγιαλέων ένα ακόμα… “απλησίαστο” είδος κατανάλωσης.
Αύξηση της τάξεως του 150% στους φόρους
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανάψουν τα καζαναριά στην ευρύτερη περιοχή και οι εκπρόσωποι του κλάδου να θερμάνουν τα σκεύη της απόσταξής τους. Δυστυχώς όμως, η φορολογία της φετινής σεζόν “καίει” τις τσέπες και τις επιχειρήσεις, πριν καν… οι παραγωγοί θερμάνουν το ίδιο τους το προϊόν. Οι νέες διατάξεις που ισχύουν στο άρθρο 35 της εγκυκλίου του υπουργείου, τροποποιούν τον μέχρι πρότινος ισχύοντα φόρο στους παραγωγούς, αλλάζοντας ουσιαστικά όλο το “τερέν” της επιχειρηματικότητας. Πλέον, η φορολόγηση δεν θα αφορά την ποσότητα ανά κιλό, αλλά ανά λίτρο άνυδρο, όπως ίσχυε μέχρι πριν λίγο καιρό. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι για τον κάθε παραγωγό θα στοιχίσει 3,70 ευρώ το λίτρο “άνυδρο”, μια αύξηση της τάξεως του 150% ως νέα φορολογία, από αυτή που ήδη προϋπήρχε και επικρατούσε.
¨Μικροί παραγωγοί¨ περνούν από… Συμπληγάδες
Οι τελευταίες διατάξεις που ισχύουν, προβλέπουν καλλιέργεια και στα οινοποιήσιμα σταφύλια και όχι μόνο στα στέμφυλα, ενώ οι μικροί παραγωγοί θα μπορούν να διακινούν το προϊόν απευθείας και μέσω εμπόρων. Στο “περιβόητο” άρθρο 35 της διάταξης του νόμου, περιλαμβάνεται η αλλαγή που επιτρέπει πλέον την πώληση και μέσω εμπόρων και εκπροσώπων της τοπικής εστίασης και αναψυχής. Η διαφοροποίηση του νέου νόμου δε, ήρθε και “τάραξε” την εικόνα της περιόδου 2019 – 2021, στην οποία εκδόθηκαν από τα τελωνεία της χώρας 35.990 καινούριες άδειες παραγωγής “προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών” αφού εξ αυτών, μόνο οι 1.540 δήλωσαν ότι παράγουν ποσότητα μεγαλύτερη των 500 περίπου κιλών. Το γεγονός αυτό, σημαίνει ότι η νέα φορολόγηση του υπουργείου “χτυπάει” καίρια απ’ ευθείας τους μικρούς παραγωγούς, όχι τις… μεγάλες μονάδες.
Ο φόρος που καλούνται να προκαταβάλουν οι παραγωγοί στα καζαναριά, σχεδόν τριπλασιάζεται. Εάν συνυπολογιστεί κάποιος και το κόστος της ενέργειας που έχουν στις μονάδες τους, είτε λειτουργούν με αέριο, είτε με ξύλα, είτε με άλλη πηγή ενέργειας, τότε μπορεί καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι τα έξοδα, κυριολεκτικά… πολλαπλασιάζονται. Οι μηχανές που χρησιμοποιούνται για το πάτημα των σταφυλιών και την απόσταξη του προϊόντος, είναι ενεργοβόρες. Αυτό είναι και το μεγάλο “αγκάθι” του φετινού συντελεστή, που αλλάζει ριζικά όχι μόνο την βιωσιμότητα της εκάστοτε επιχείρησης λόγω εξόδων, αλλά και την… θεαματική αλλαγή του τσίπουρου στην λιανική πώληση και κατανάλωση. Στην Αιγιάλεια υπάρχουν 24 άμβυκες και 22 ενεργοί διήμεροι αποσταγματοποιοί. Αυτοί, θα είναι και οι πρώτοι, οι οποίοι κατά πώς φαίνεται, θα “πληρώσουν τη νύφη” της φετινής, απίστευτα μεγάλης φορολογίας του συγκεκριμένου προϊόντος. Την απίστευτα δεινή θέση που έχουν επέλθει και οι παραγωγοί της Αιγιάλειας, επιβεβαιώνει ο Ανδρέας Παλαιολόγος που εδώ και τέσσερα χρόνια διαθέτει αποστακτήριο στην περιοχή της Ροδιάς.
Παλαιολόγος: «Τελικός αποδέκτης της αύξησης ο καταναλωτής»
Ο Ανδρέας Παλαιολόγος, ο οποίος παράγει επεξεργασμένο τσίπουρο στην μονάδα του με δικό του καζάνι με ξύλα, επισημαίνει για την αύξηση της φορολογίας και την τροποποίηση του νόμου 35 για το συγκεκριμένο προϊόν: “Από 0,59 ευρώ πέρσι για το κάθε λίτρο, φέτος έφτασε και ξεπερνάει το 1,49 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα του κόστους, δυστυχώς, θα έχει τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον καταναλωτή, δίχως να μπορεί αυτό να ανατραπεί από την πλευρά των ντόπιων παραγωγών. Ακολουθώ σαν τακτική τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος, δηλαδή την μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί αποστάκτες με τα ξύλα. Όσοι έχουν αέριο, θα έχουν τρομερό πρόβλημα, στο εξής. Από την άλλη όμως, η νέα αυτή τροπολογία του νόμου, μας παρέχει το δικαίωμα να αποστάξουμε και υλοποιήσιμο σταφύλι και να γίνεται η διακίνηση του τσίπουρου μέσω εμπόρων. Η καύσιμη ύλη είναι πολύ δαπανηρό “σπορ” στον κλάδο μας και πολύ φοβάμαι, ότι πολλοί μικροί παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής θα έχουν απίστευτο πρόβλημα. Ίσως για κάποιους να γίνει ως και καταστροφικό αυτό…” κατέληξε να πει ο παραγωγός τσίπουρου, της ανατολικής πλευράς του δήμου.
Παπαχριστοδουλοπούλου: «Το “παιχνίδι” είναι άκρως πολιτικό»
“Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι σαφώς η αποδυνάμωση της υπαίθρου και των παραγωγών της γης. Έχουν βάλει στο “μάτι” τους αγρότες και τους “σφυρηλατούν” με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό γίνεται και με την σταφίδα, αυτό γίνεται και με το σταφύλι. Όσο πιο μικρή είναι η κάθε μονάδα, όσο πιο μικροί είναι οι παραγωγοί σε ποσότητα και ισχύ, τόσο περισσότερο θα “πολεμηθούν” από το αρμόδιο υπουργείο. Το “παιχνίδι” είναι άκρως πολιτικό και “παίζεται” μόνο και μόνο για να επωφεληθούν οι μεγάλες μονάδες παραγωγής. Η δυναμική που έχουμε εμείς, παραδείγματος χάριν, λογίζεται ως περιορισμένη, θεωρούμαστε ότι είμαστε μικροί αποσταγματοποιοί... “ ανέφερε στo protionline.gr η Αντωνία Παπαχριστοδουλοπούλου, η οποία εργάζεται στην οικογενειακή της επιχείρηση αποσταγματοποίησης τσίπουρου, στην περιοχή της Παρασκευής. Η παραγωγός μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι μονάδες της Αιγιάλειας είναι “μικρά μαγαζάκια” που έχουν στοχεύσει ήδη, κάποια “υψηλά υφιστάμενα πρόσωπα” και μεγαλοεπιχειρηματίες, προκειμένου να τους βλάψουν, επισημαίνοντας ότι η Αιγιάλεια είναι ουσιαστικά μία μικρογραφία της χώρας, η οποία διανύει την πιο… επώδυνη και “άστατη” οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Τέλος να σημειωθεί ότι, στον συγκεκριμένο κλάδο, υπάρχουν παραγωγοί που “δουλεύουν” με διάφορους τρόπους το προϊόν τους ως προς τη θέρμανση. Άλλος εργάζεται με προπάνιο, άλλος με φυσικό αέριο, άλλος με ξύλα και άλλος με πετρέλαιο, ενώ η αύξηση της ενέργειας αναγκάζει υποχρεωτικά κάθε παραγωγό να αυξάνει αυτόματα και το κοστολόγιο, το οποίο θα μετακυλισθεί στην τσέπη του καταναλωτή. Το λιγότερο κοστοβόρο υλικό καυσίμων, θεωρείται ότι είναι η χρησιμοποίηση των παραδοσιακών ξύλων. Η φετινή χρονιά ξεκινά επίσημα στις 25 Οκτωβρίου για τους παραγωγούς της Αιγιάλειας, πέντε ημέρες αργότερα από την αναμενόμενη ημερομηνία δηλαδή, ενώ μέχρι τις 24 του μήνα θα γίνονται οι διάφορες ρυθμίσεις αποσφράγισης και η κατάλληλη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, μέσω του Τελωνείου Αιγίου.