background img
banner
banner

Ένα νέο παιδικό «εγχείρημα» πουπροσεγγίζει το θέμα της Θείας Μετάληψης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΣΟΦΡΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΑΚΡΑΤΑΣ

Ένα βιβλίο… “ανοιχτό φωτεινό παράθυρο” για τα παιδιά και όχι μόνο, κυκλοφορεί εδώ και περίπου ένα μήνα, προσεγγίζοντας το θέμα της Θείας Μετάληψης αλλά και της προετοιμασίας για αυτή, που πρέπει να ακολουθεί κάθε σύγχρονος άνθρωπος. Σε μία εποχή που αλλάζει άρδην και αναδιαμορφώνεται συνεχώς, το παιδικό βιβλίο της Ιεράς Μονής Αγ. Τριάδος, “υπογράφει” η συγγραφική ομάδα της Γερόντισσας Σωφρονίας, ενώ μέσα από τις σελίδες του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στέλνει τις πολύτιμες ευχές του, εξηγώντας και επισημαίνοντας την ουσία της Θείας Μετάληψης και την ιδιαίτερη σημασία της Αλήθειας της Γνώσης.

Η ιστορία και οι ήρωες

Το βιβλίο αναφέρεται σε δύο αδελφάκια, στην Όλγα και τον Γιώργο και πώς με τη βοήθεια των οικείων τους μαθαίνουν στην καθημερινότητά τους, την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προσευχή και η πίστη στον Θεό και βέβαια, πώς η αγάπη για τον κόσμο σχετίζεται με την Αγάπη προς τον Θεό με την προετοιμασία του πνεύματος και του σώματος του ανθρώπου, με το ζωτικό μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Η ιστορία αφήνει πολλά περιθώρια για προβληματισμό στην παιδική ψυχολογία, αλλά με την ευαισθησία της αγάπης που έχει η σύγχρονη κοινωνία στον Θεό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο σύμφωνα με τη Θρησκεία και την Πίστη, “υπενθυμίζοντας” έμμεσα την ατονία και τη χαλαρότητα που έχει το υπουργείο Παιδείας απέναντι στο κομμάτι της θρησκείας και της ορθόδοξης πίστης.

Μία εποικοδομητική συνέχεια

Η συγγραφική ομάδα της Ιεράς Μονής έχει σαν φιλοδοξία να υπάρξει μια σειρά βιβλίων με κεντρικούς ήρωες τα συγκεκριμένα παιδιά του Α’ τεύχους, την Όλγα και τον Γιωργάκη, τα οποία θα “μπλέκουν” σε διάφορες περιπέτειες και καταστάσεις, μεγαλώνοντας σιγά – σιγά και χρόνο με τον χρόνο. Το “κόνσεπτ” είναι η προσέγγιση των αναγκών της κάθε ηλικίας που έχουν τα παιδιά, αλλάζοντας τις προτεραιότητες και τις συνθήκες τους, ενώ αναπτύσσονται, και πάντα μέσα από το πρίσμα της θρησκευτικής πίστης και αγάπης, προς την Αλήθεια της μάθησης και της Γνώσης, αλλά κυρίως της Αγάπης προς τον θρησκευτικό λόγο. Κάθε επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει (σε τεύχη) θα… ακολουθεί την εξέλιξη των δύο παιδιών μέχρι την ενηλικίωσή τους, καταγράφοντας κάθε κοινωνικό προβληματισμό που αντιμετωπίζει ένα παιδί, μεγαλώνοντας, ενώ σε κάθε βιβλίο θα υπάρχει και η συμβουλευτική υποστήριξη της συγγραφέως, για το πώς ένα παιδί δεν πρέπει να “φεύγει” από τον δρόμο του Θεού ή να δείχνει αδυναμίες στους χιλιάδες πειρασμούς της σύγχρονης εποχής.

Ποια είναι η Γερόντισσα Σωφρονία

Η κατά κόσμον Ευαγγελία Φαρμακίδου, γεννήθηκε στο νησί της Ρόδου πριν από 55 χρόνια, διαμένει και εργάζεται καθημερινά στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακράτας, από τον Φλεβάρη του 2017. Ακολούθησε τον δρόμο της μοναχικής ζωής όταν ήταν 23 ετών, έπειτα από την προτροπή του ιερωμένου ο οποίος την εξομολογούσε, του τότε πνευματικού της. Παρ’ όλο που η μητέρα της είχε κάποιους ενδοιασμούς για την απόφασή της, οι γονείς της δέχτηκαν με χαρά μετέπειτα την απόφασή της, για τον μοναχισμό. Το ιστορικό μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού της Ποροβίτσας, έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια χάρη στην προσωπική εργασία της Γερόντισσας Σωφρονίας. Έχει αναλάβει την ανακαίνιση του χώρου με τη βοήθεια των υπολοίπων μελών του μοναστηριού, το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί σε κάθε τομέα.

Η ίδια, έχει άριστη σχέση με την νέα τεχνολογία και τον χειρισμό στο διαδίκτυο και αυτό το “πλεονέκτημα” της δίνει την δυνατότητα να προβάλλει το μοναστήρι, τα συγγραφικά έργα και τον λόγο του Θεού. Η Γερόντισσα Σωφρονία είναι ένας δεκτικός και ήπιος άνθρωπος που ζει απόλυτα το παρόν, δίχως να “σχεδιάζει” τίποτα για το αύριο ή το μέλλον. Σε αυτήν ακριβώς την φιλοσοφία ζωής, στηρίζονται όλα τα προηγούμενα – επτά – συγγραφικά εγχειρήματά της, όλα φτιαγμένα από την ανάγκη της να καταγράφεται το βασικό της διακόνημα και η Αγάπη για τον Θεό.

Γερόντισσα Σωφρονία: «Είμαι αρκετά ικανοποιημένη από την μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου για την ¨Θεία Μετάληψ稻

«Το βιβλίο αυτό προέκυψε από την παρατήρησή μας κυρίως, στη συμπεριφορά των παιδιών που έρχονταν στο μοναστήρι ως επισκέπτες με τους γονείς τους. Κρατούσαν συνεχώς κινητά τηλέφωνα στα χέρια τους, δεν επικοινωνούσαν με το περιβάλλον γύρω τους, ήταν προσηλωμένα εντελώς μπροστά από μία οθόνη. Μάλιστα, το ίδιο συνέβαινε και σε παιδιά χριστιανικών οικογενειών, όλα είχαν ένα τάμπλετ ή ένα κινητό μπροστά τους, δίχως να συμμετέχουν και να προσέχουν τι ακριβώς γίνεται γύρω τους», ήταν τα πρώτα λόγια της Γερόντισσας Σωφρονίας, της “πρωτεργάτριας” του παιδικού βιβλίου που κυκλοφορεί από τις αρχές του Οκτωβρίου, μέσω των εκδόσεων Κύπρης, που εδρεύει στην Αθήνα.

Η μοναχή, μιλώντας στο protionline.gr  για την πρώτη κατά σειρά συγγραφική προσπάθεια στον μεγάλο “κόσμο” του παιδικού βιβλίου, δήλωσε αρκετά ικανοποιημένη από την μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου για την “Θεία Μετάληψη” καθώς στην ιστορία, αναφέρεται η ιδιαίτερη αυτή στιγμή της χριστιανικής πίστης με πολύ σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο, «περνώντας» έτσι και σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και στα ίδια τα παιδιά.

Ένα παραμύθι για μικρούς και για μεγάλους

«Η τεχνολογία και το ίντερνετ είναι καλή και πρέπει να χρησιμοποιείται θετικά και αποτελεσματικά.
Οι “παγίδες” του διαδικτύου είναι πολλές και αυτό, πρέπει να μία αποκλειστική ευθύνη των γονέων για το πώς θα το χρησιμοποιούν τα παιδιά, καθώς αυτά δεν έχουν το σωστό κριτήριο στο τι θα δουν και πού θα μπουν και δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τον κάθε ιστότοπο», επισήμανε η Γερόντισσα, η οποία σε ανάλογη ερώτηση της “Π” διευκρίνισε την ανάγκη της συγγραφικής ομάδας να αποδώσει το σύνθετο πρόβλημα της “αποχαύνωσης” των παιδιών στην πραγματικότητα του διαδικτυακών εφαρμογών και τεχνολογιών. Κλείνοντας η Γερόντισσα ανέφερε: «Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο στις παιδικές ψυχές αλλά και στους μεγάλους. Δείχνει στον γονέα, τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού του, ώστε αυτό να παίρνει γερές βάσεις και να έρχεται σιγά – σιγά στον δρόμο του Θεού. Να μαθαίνει τις αξίες που έχουν η Αλήθεια του Θεού και η Θεία Μετάληψη…», τόνισε χαρακτηριστικά η μοναχή, για το Α’ τεύχος του βιβλίου που ήδη κυκλοφορεί και διατίθεται και μέσω του βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Εύχομαι το πόνημα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Ακράτας να αποτελέσει μία ανεξάντλητη πηγή της διεύρυνσης του πνεύματος»

«Στον κόσμο των παιδιών κάποτε είχαμε υπάρξει και εμείς. Ζώντας δίπλα σε παιδιά στην καθημερινότητα, ένας γονιός ή ένας δάσκαλος, ένας εκπαιδευτής ή ένας καθηγητής, ζει και γεύεται λίγη από την καθαρότητα και την αθωότητα του κόσμου, όπως φαίνεται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Σκοπός της χριστιανικής πίστης είναι να ποτίσει την παιδική ψυχή με το νερό της Αλήθειας, γιατί μόνο έτσι ένα παιδί, μπορεί ως ενήλικας να τρέξει σωστά στο στίβο της ζωής, να ανταποκριθεί σε όσες αντιξοότητες χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Εύχομαι το πόνημα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Ακράτας, να αποτελέσει μία ανεξάντλητη πηγή της διεύρυνσης του πνεύματος και να κατευνάσει τον καταιγισμό των εκατοντάδων εικόνων που δέχονται τα σημερινά παιδιά, ως μοτίβο της σύγχρονης κοινωνίας, έναν καταιγισμό εικόνων βίας, ανηθικότητας και φόβου, που επιδρούν αρνητικά στις εύθραυστες καρδιές τους. Τα παιδικά βιβλία κατήχησης είναι ένα θεϊκό χέρι βοηθείας για να γνωρίσουν τα νέα παιδιά την Αλήθεια, αλλά και την πίστη της Γνώσης», σημειώνει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος ως ευχή, στον πρόλογο του βιβλίου της Ιεράς Μονής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr