ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Ξεκινά η περίοδος που ο ιός της εποχικής γρίπης θα “κυκλοφορεί” παράλληλα με τον ιό covid και θα… προκαλεί τον ίδιο τον κορωνοϊό. Η ιδιαίτερη αυτή συγκυρία, φαίνεται να “απειλεί” ξεκάθαρα το 20% (περίπου) των κατοίκων της Αιγιάλειας οι οποίοι δεν έκαναν όλα τα εμβόλιά τους (ή… κανένα), την διετία που πέρασε.
Το γεγονός αυτό εξαναγκάζει τους Αιγιαλείς να έχουν πλέον πιο συνετή και θετική εφαρμογή στην άμεση χορήγηση του αντιγριπικού εμβολιασμού. Κυρίως μάλιστα, όσων ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μία ή και… καμία φορά.
Ευερέθιστοι οι οργανισμοί στα συμπτώματα long covid
Όσοι έχουν πολύ λίγα ή εξασθενημένα αντισώματα στον οργανισμό τους, είναι και οι πιο πιθανοί να νοσήσουν με την εποχική γρίπη η οποία ήδη βρίσκεται στο προσκήνιο της επιδημιολογικής εικόνας της τοπικής κοινωνίας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής, οι… “εμβολιασμένοι” πλήρως δηλαδή, έχουν αποφύγει τον κίνδυνο νόσησης, επιπλοκών και καταλοίπων με συμπτώματα long covid ή ευερέθιστο dna στις διάφορες ιώσεις.
Ταυτόχρονα, στα φαρμακεία της Αιγιάλειας έχουν ξεκινήσει να διοχετεύονται τα εμβόλια για την εποχική γρίπη και η σύσταση που έχει δοθεί από το υπουργείο, είναι να γίνουν όλα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη το αργότερο, για να επιτευχθεί η απαιτούμενη θωράκιση του γενικού πληθυσμού σε σχέση με την συγκεκριμένη ίωση. Το εμβόλιο πρέπει υποχρεωτικά να γράφεται στο ατομικό βιβλιάριο του καθενός και το καλύπτει (ως κόστος) πλήρως το κράτος, με τον εκάστοτε πολίτη να έχει μόνο την υποχρέωση να κάνει την συνταγογράφηση.
Οι “επικίνδυνες ομάδες” και το απλό κρυολόγημα
Η έξαρση της εποχικής γρίπης αναμένεται εβδομάδα με την εβδομάδα να αυξάνεται όλο και περισσότερο, ενώ οι πιο “επικίνδυνες ομάδες” για νόσηση είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, τα παιδιά ή οι ενήλικες με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού.
Επίσης, τα άτομα που έχουν μεταμοσχευμένα μέλη ή με ανοσοκαταστολή και φυσικά, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς και οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Τα φθινοπωρινά κρύα, αυξάνονται από μέρα σε μέρα και η εποχική γρίπη δείχνει για πρώτη φορά φέτος να αφορά περισσότερο κόσμο από ποτέ άλλοτε. Ποιοι πρέπει να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους μέσω του εμβολιασμού; Γιατί η συγκεκριμένη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, “μπερδεύουν” τον κόσμο και δείχνουν να είναι το… ίδιο;
Η εποχική γρίπη είναι μία ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε οργανισμό, άσχετα αν προσέχει η όχι. Τα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες, όμως άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και ειδικά βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά και να εμφανίσουν πάντως είδους επιπλοκές. Η βαρύτητα της γρίπης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, διαπιστώνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση και με τον κορωνοϊό. Οι ιογενείς λοιμώξεις από τους υπόλοιπους ιούς, του κοινού κρυολογήματος που λέει ο λαός, έχουν πολύ ηπιότερη κλινική εικόνα και είναι σπάνιο να παρουσιάσουν επιπλοκές. Οι αποκλίσεις των δύο μορφών της γρίπης, είναι ότι η μία είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος, ενώ η άλλη όχι. Μπορεί να προκαλέσει νόσο, πολύ περισσότερο από το ‘19 και μετά που ο κορωνοϊός “χτύπησε” ανελέητα το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων και με τον ίδιο τον ιό και με τις οποίες μεταλλάξεις του κατά καιρούς.
Από 80% έως 90% η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου
Η περίοδος για τον εμβολιασμό έχει ήδη ξεκινήσει και σε περίπτωση που δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης. Η αποτελεσματικότητα του εποχικού αντιγριπικού εμβολίου κυμαίνεται από 80% έως 90%, ενώ παρέχει προστασία η οποία εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται. Ένα δύσκολο “παζλ” που καλείται και η ιατρική κοινότητα αλλά και ο κόσμος για την φετινή χρονιά, είναι αυτός της συνύπαρξης της εποχικής γρίπης με τα κατάλοιπα που φέρουν σχεδόν όλοι (το 97% των Αιγιαλέων δηλαδή) με αυτά του long covid και τα “ίχνη” που έχει αφήσει η κάθε νόσηση, στον οργανισμό.
Ποικίλες και διάφορες αναφέρονται οι μακροχρόνιες παρενέργειες της ασθένειας από κορωνοϊό, με τη λεγόμενη “long covid” να προκαλεί πλέον προβλήματα όπως απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο, ευπάθεια στο αναπνευστικό σύστημα και πολλές άλλες αρνητικές “εκπλήξεις” στην καθημερινότητα. Συμπτώματα όπως η κόπωση και η δύσπνοια, είναι μία πολύ κοινή κατάσταση σε όσους έχουν νοσήσει δύο φορές και πάνω από covid, ενώ το 70% αυτών, δηλώνουν ότι έχουν σημαντική επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες και την ικανότητα συνεχούς εργασίας. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα 55.242 κρούσματα covid κατέγραψε σε πανελλαδικό επίπεδο ο ΕΟΔΥ στην έκθεσή του που αφορά την εβδομάδα 10 Οκτωβρίου με 16 Οκτωβρίου, ενώ από αυτά, τα 1.398 σημειώθηκαν σε όλο τον νομό και το 15% αυτών στην Αιγιάλεια.
Καταγράφηκαν επίσης 74 διασωληνωμένοι και 107 θάνατοι. Τέλος, από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ληφθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις οργανικές τους θέσεις, με την ενέργεια ένα προσδιορίζεται να συμβεί μέσα στον Νοέμβριο, καθώς περίπου 6.500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είχαν τεθεί εκτός υπηρεσιών ανά την χώρα, τον Σεπτέμβριο του ‘21 εκ των οποίων περίπου οι μισοί επέστρεψαν στην πορεία, καθώς εμβολιάστηκαν. Η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αφορά 2.200 ανεμβολίαστους – κυρίως νοσηλευτικό και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό – που μέχρι στιγμής είχαν αναστολή υπηρεσιών.