background img
banner
banner

Είδαν υπουργό, δεν πήραν απαντήσεις για τη σταφίδα

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΤΑΦΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ»

Χωρίς σαφείς απαντήσεις εξήλθαν το μεσημέρι της Τρίτης 15 Νοεμβρίου από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων σταφιδικών περιοχών, με εκπροσώπηση και του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Αν και η αξιολόγηση των συμπερασμάτων της συνάντησης με τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά θα γίνει σήμερα, οι παραγωγοί που τον συνάντησαν, τάσσονται υπέρ της συνέχισης άσκησης πιέσεων προς το υπουργείο, που δεν αποκλείεται να έχουν τη μορφή κινητοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν απόφασης που είχαν πάρει οι σύλλογοι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μαγούλα της Ηλείας, να επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό. Εκεί αποφάσισαν και την από κοινού δράση τους.

Μετέφεραν την απελπιστική κατάσταση…

Το αντικείμενο της συνάντησης δεν ήταν άλλο από την… πολύπαθη σταφίδα, την ιδιαιτέρως χαμηλή τιμή για τον παραγωγό, που καθιστά ασύμφορη την καλλιέργειά της και το μέλλον του προϊόντος. Τόσο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης όσο και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου της Μεσσηνίας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, μετέφεραν την άσχημη κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στην εμπορία της σταφίδας, όπου δεν υπάρχουν τιμές και που όπου υπάρχουν, είναι εξευτελιστικές, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Τι ζήτησαν

Όπως μετέφερε στο protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μποδιώτης, ΄΄τονίσαμε ότι οι παραγωγοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις καλλιεργητικές φροντίδες για τη συνέχεια, ενώ εκφράσαμε την αγωνία μας για το τεράστιο κόστος παραγωγής σε εφόδια, φάρμακα, λιπάσματα, καύσιμα, ρεύμα κ.λπ.΄΄.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν λεπτομερώς στην κατάσταση γενικότερα όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και στο πώς έφτασε σήμερα η τιμή σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.

΄΄Ζητήσαμε αναπλήρωση του εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, μέτρα στήριξης για να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν την σταφιδοκαλλιέργια (συνδεδεμένη, άμεσες ενισχύσεις, προβολή και προώθηση κ.λπ.)΄΄, είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», κάνοντας γνωστό ακόμη ότι ο υπουργός δήλωσε γνώστης της κατάστασης και… ευχήθηκε «μακάρι να ανακάμψουν οι τιμές».

Αν δεν ανακάμψουν οι τιμές θα εξετάσει το αίτημα…

Ανέφερε πάντως ότι σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, στο τέλος της εμπορικής περιόδου, το υπουργείο θα εξετάσει τα δεδομένα κι το εάν μπορεί να παρέμβει με κάποιο βοήθημα.
Σε γενικές γραμμές δόθηκε η εντύπωση στους εκπροσώπους των σταφιδοκαλλιεργητών ότι το υπουργείο είναι της άποψης πως αν δεν μπορεί να προχωρήσει ένα προϊόν, μπορούμε και να το αλλάξουμε, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να αναφέρεται ξεκάθαρα.

Αντιθέτως, ο υπουργός έδειξε ανοιχτός σε συζήτηση, ευχόμενος την αύξηση των τιμών με αιχμές στους μεταποιητές που δεν ακολούθησαν το 1,25 ευρώ το κιλό.

Για το δε κόστος καλλιέργειας είπε πως έχει να κάνει με τη γενικότερη κρίση και δεν άφησε περιθώρια για στήριξη του παραγωγού, ούτε έδωσε απαντήσεις για την αδυναμία των παραγωγών να αντεπεξέλθουν στις καλλιεργητικές φροντίδες του προϊόντος.

Οι χαμένες ενισχύσεις

Τέλος, από τον κ. Μποδιώτη έγινε νύξη και για το θέμα των χαμένων ενισχύσεων σε νεοεισερχόμενους παραγωγούς με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2021, τονίζοντας μάλιστα ότι οι θιγόμενοι βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για το θέμα και ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση. Ο υπουργός πάντως δήλωσε άγνοια επί του θέματος και παρέπεμψε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου να μιλήσει με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και έγινε, ζητώντας του μία απόφαση.

Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα

Να σημειωθεί πως προτού κλειστεί το ραντεβού με τον υπουργό, οι αγρότες είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ενεργοποίηση όλων των φορέων, η οποία «παγώνει» μετά και τη χθεσινή εξέλιξη.

Το βέβαιο είναι ότι ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αγρότες να είναι σε ετοιμότητα, με τον κ. Μποδιώτη να αναφέρει: ΄΄Καλούμε τους παραγωγούς σε συμμετοχή και οργάνωση, για να δυναμώσουμε το αγροτικό κίνημα, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να αγωνιστούμε και να βάλουμε εμπόδια. Συνάδελφοι, δυστυχώς δεν υπάρχουν σωτήρες, χωρίς τη δικιά μας συμμετοχή, μας έχουν για ξεκλήρισμα΄΄.

Απόφαση ΟΠΕΚΕΠΕ για την καλλιεργητική περίοδο 2022

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με την καλλιεργητική περίοδο 2022, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε: α) την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της υπ’αριθ. 1571/62616/ 2017 Υ.Α της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαρέγκλιτα έως την 11η Φεβρουαρίου 2023.

β) την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό απαρέγκλιτα έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr