background img
banner
banner

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: ΄΄Αντίφαση η υπέρογκη τιμή του αρδεύσιμου στρέμματος με τη δίκαιη κατανομή του πλούτου…΄΄

Για υποκρισία κατηγορεί τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή το τέλος της άρδευσης. Σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει πως από τη μία η δημοτική αρχή επιμένει στην υπερβολική επιβάρυνση ανά αρδεύσιμο στρέμμα, από την άλλη ο δήμαρχος, στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης, μίλησε για δίκαιη κατανομή του πλούτου…

Η παράταξη τονίζει πως ΄΄στη συνεδρίαση της Δημοτικής Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 8/11/2022 αποφασίστηκε η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ για το νερό της άρδευσης για το έτος 2023. Η Δημοτική Αρχή επιμένει στην υπέρογκη τιμή των  14 ευρώ / στρέμμα. Έτσι μαζί με την υπέρογκη τιμή του πόσιμου νερού στα 0.65 ευρώ / κυβικό που αποφασίστηκε στην ίδια συνεδρίαση η Δημοτική Αρχή επιτέλεσε το αντιλαϊκό της έργο. Την άλλη μέρα όμως, στην απεργιακή συγκέντρωση στα Ψηλαλώνια, ο Δήμαρχος (ΣΥΡΙΖΑ+ΠΑΣΟΚ) έβαλε το φιλολαϊκό του προσωπείο, επικαλέστηκε τον Μαρξ και κάλεσε τους εργαζόμενους ενωμένοι να αγωνιστούν για την δίκαιη κατανομή του πλούτου. Η ανακατανομή του πλούτου, είπε, είναι επιβεβλημένη υπέρ όλων όσων ζουν στο φάσμα της ανεργίας, της φτώχιας, του αποκλεισμού. Τόση υποκρισία!!!΄΄.

Θυμίζει ακόμη πως ΄΄από το 2020 η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση που επέβαλε η Δημοτική Αρχή στο νερό, παρότι  είναι κοινωνικό  αγαθό. Έγινε  μεταφορά στην ΔΕΥΑ και άμεση παράδοση της διαχείρισης σε ιδιώτη εργολάβο. Καθορίστηκαν από τη ΔΕΥΑΑ , αυθαίρετα, υπέρογκες τιμές, στα 25 ευρώ/στρέμμα, ενώ οι βιοπαλαιστές αγρότες πλήρωναν μέχρι  7 ευρώ / στρέμμα. Το τιμολόγιο, ενώ  ήταν ενιαίο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες  διαχωρίστηκε  στο τρόπο υδρομάστευσης (αποκλειστικά  με φυσική ροη ή φυσική ροη και άντληση). (Απόφαση ΔΕΥΑΑ 29/10/2019). Οι υπέρογκες αυξήσεις δικαιολογημένα σήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών στα χωριά της Αιγιάλειας.  Θορυβημένη από  την  γενική κατακραυγή των αγροτών, η ΔΕΥΑΑ, με νέα απόφαση, τις 19/5/2020, μείωσε το τιμολόγιο, στην επίσης αυθαίρετη τιμή των  14 ευρώ /στρέμμα για τη φυσική ροη του νερού και 20ευρώ/στρέμμα για φυσική ροη και άντληση΄΄.

Προτάσεις – Διεκδικήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί:΄΄-Να θεσπιστεί νέα τιμολογιακή πολιτική, ελκυστική για τους βιοπαλαιστές αγρότες, με ενιαία χαμηλή τιμή 5 ευρώ/στρέμμα για όλες τις Κοινότητες της Αιγιάλειας και ανεξάρτητα του τρόπου υδρομάστευσης. Στα κλειστού τύπου δίκτυα μηδενικές χρεώσεις μέχρι 250 κυβικά / έτος.  Ας μην επικαλείται η Δημοτική Αρχή το υπερδιπλάσιο τιμολόγιο του Αρδευτικού Οργανισμού Σελινούντα που ξεσήκωσε τους αγρότες μέλη του και μετά από μια θυελλώδη Γενική Συνέλευση, την 1/6/2022, ανάγκασε την Περιφέρεια να υποχωρήσει. – Επαναφορά της άρδευσης στο Δήμο  χωρίς ιδιώτες εργολάβους. Να οργανώσει, ο  ίδιος ο Δήμος, Υπηρεσία Άρδευσης που θα καταγράψει το σύνολο των αγροκτημάτων. Να προσληφθούν μόνιμοι  υδρονομείς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα που θα διαχειριστούν την ομαλή ροή του νερού (κατανομή, καθαρισμοί κ.λπ.) ώστε να μη διαταραχτεί ο κύκλος της άρδευσης. Στο πλαίσιο των διαθέσιμων υδάτινων  πόρων της Αιγιάλειας επιβάλλεται να υπάρξει Σχέδιο Διαχείρισης και διατήρησης του πόρου, χωρίς να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από την κατανάλωσή του. Λαϊκή απαίτηση και στόχος πρέπει να είναι: το νερό για την άρδευση να παρέχεται δωρεάν. Αυτό θα επιτευχθεί με τη λαϊκή πάλη και σε μια διαφορετική, πραγματικά φιλολαϊκή εξουσία. Μέχρι τότε είναι αναγκαία η μείωση των τιμολογίων,  ώστε να προκύπτει ένα ελάχιστο αντίτιμο για τη χρήση και τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης. ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΟΡΟ που αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Παράλληλα να συνδυάζεται με τη δωρεάν παροχή του νερού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι) και σε μη κερδοσκοπικούς συλλόγους που δρουν στα όρια του δήμου μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους τους αγρότες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα  της Αιγιάλειας: -Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της Δημοτικής Αρχής που τους θέλει μόνιμα θύματα. Να αποκαλύψουν τα όποια φιλολαϊκά προσωπεία χρησιμοποίει εν όψει των εκλογών. -Να γυρίσουν τη πλάτη στις άλλες Δημοτικές παρατάξεις που παρότι αντιπαρατίθενται στα λόγια, στη πράξη την στηρίζουν γιατί έχουν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική. -Να παλέψουν μαζί με την Λαϊκή Συσπείρωση να ανοίξει ο δρόμος για ριζική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν,  για μια οικονομία  και μια πολιτική σχεδιασμένη να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Να παλέψουμε όλοι μαζί για την Αιγιάλεια που ονειρευόμαστε.”


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *