background img
banner
banner

Παγκόσμια προβολή για την Αιγιάλεια μέσω… αμερικάνικης tv

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ “DISCOVERY CHANNEL”!

Για τρίτη φορά, ένα παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι καταγράφει και αναδεικνύει τη σημαντικότητα των ερευνών για την Αρχαία Ελίκη. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου αλλά και η ίδια, υποδέχτηκαν το συνεργείο του “Discovery Channel”, το οποίο βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο τέσσερις ημέρες συνολικά, παίρνοντας εκατοντάδες τηλεοπτικά πλάνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα – ντοκιμαντέρ που αφορά την ανασκαφή για τη… χαμένη πολιτεία της Αιγιάλειας και το σπουδαίο ερευνητικό έργο που επιτελείται τα τελευταία 30 χρόνια, έχοντας φέρει στο “φως” ευρήματα υψίστης σημασίας.

Η ενασχόληση των κορυφαίων μέσων του κόσμου, αποτελεί ύψιστη παγκόσμια αναγνώριση για το έργο της ερευνητικής ομάδας, μολονότι το υπουργείο Πολιτισμού προτιμά να το υποβαθμίζει και να μην του δίνει προοπτική συνέχισης.

Από την New York Times στο αμερικανικό κανάλι Discovery

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα σημαντικά ευρήματα από τις με τις πολυετείς ανασκαφές της ομάδας της αρχαιολόγου κ. Κατσωνοπούλου, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον κορυφαίων τηλεοπτικών σταθμών ή εφημερίδων. Για την έρευνα, ολοκληρωμένα άρθρα και αφιερώματα έχουν “φιλοξενηθεί” στις σελίδες της εφημερίδας New York Times, του Herald Tribune και του περιοδικού Independent, ενώ μεγάλη προβολή για το έργο που συντελείται, έχει γίνει και από το διεθνές αμερικανικό περιοδικό Archaeology, το 2004. Το σημαντικό έργο στην Αρχαία Ελίκη, αποτέλεσε και παλαιότερα αντικείμενο επιστημονικού τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ και πιο συγκεκριμένα από το βρετανικό κανάλι BBC, ενώ πριν περίπου μία δεκαετία και το “History Channel” είχε προβάλει την αρχαιολογική προσπάθεια, σε ένα εκτενές αφιέρωμα που έγινε για λογαριασμό του γερμανόφωνου τηλεοπτικού σταθμού ZDF. Με το τέλος του 2022, όπως φαίνεται, ήρθε η… ώρα να αναδείξει και το Discovery Channel, το παγκοσμίως πλέον αναγνωρισμένο έργο της αρχαιολογικής ομάδας, το οποίο υποστηρίζεται από την Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης.

“Μεγάλη τιμή που το ξένο συνεργείο ήλθε στην Αιγιάλεια”

“Το έργο που συντελείται δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μικρής κλίμακας και σημασίας. Είναι η τρίτη φορά που ένας διεθνούς φήμης τηλεοπτικός σταθμός ενδιαφέρεται και πραγματοποιεί ένα ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα για τον αρχαιολογικό χώρο και την εργασία των ερευνών. Δεν είναι λίγο να έρχεται ένα τέτοιο κανάλι, τέτοιας δυναμικής και τηλεθέασης, να καταγράφει τις συνθήκες της έρευνας, το ιστορικό της τοποθεσίας, την προσέγγιση που έχει γίνει από την ομάδα μας και βέβαια, τις λεπτομέρειες που έχουν συλλεχθεί όλα αυτά τα χρόνια” ήταν τα λόγια της αρχαιολόγου και προέδρου της ΕΦΑΑ, Ντόρας Κατσωνοπούλου, στo protionline.gr για την επίσκεψη του Discovery στον χώρο της ανασκαφής.

Τα γυρίσματα του τηλεοπτικού αφιερώματος διήρκησαν συνολικά τέσσερις ημέρες, όπου το συνεργείο “πήρε” πλάνα όχι μόνο από το σημείο της αρχαιολογικής έρευνας, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την ανάδειξη του ιστορικού που έχει καταγραφεί από τα πρώτα στοιχεία που είχαν βρεθεί (τα κατεστραμμένα κτίρια του μεγάλου σεισμού του 373 π.Χ.) και μέχρι τις μέρες μας, με τις φετινές εργασίες και παρεμβάσεις συντήρησης που έγιναν από την ομάδα της κ. Κατσωνοπούλου.

Το συνεργείο αποχώρησε από τα Νικολαίικα την περασμένη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, το ωριαίο αφιέρωμα θα προβληθεί από το Discovery Channel την άνοιξη του ερχόμενου έτους. Συνολικά, το τριμελές συνεργείο του καναλιού παρέμεινε στην Αιγιάλεια περίπου δέκα ημέρες, προκειμένου να καταγραφούν τηλεοπτικά, διάφορα πλάνα από όλο τον δήμο και με την κορυφαία τεχνολογία που καλύπτει ένα ανάλογο τηλεοπτικό κανάλι (ρομποτικές κάμερες και ντρόουν) ένα τέτοιο σημαντικό αρχαιολογικό γεγονός.

Θα προβληθεί σε πάνω από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο

Να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο αφιέρωμα του αμερικανικού καναλιού, θα εστιάζει και θα παρουσιάζει και τις νέες ανακαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον χώρο, οι οποίες αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Αρχαία Ελίκη τελικά… δεν είχε εξαφανιστεί στα βάθη του Κορινθιακού Κόλπου, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του έτους 373 π. Χ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μπόρεσε να συλλέξει το protionline.gr, το ωραίο αφιέρωμα του σταθμού θα είναι διαθέσιμο από την ημέρα της προβολής του και μετά, σε όλα τα σάιτ σε παγκόσμια κλίμακα και φυσικά και στο YouTube. Η εκπομπή θα προβληθεί σε περίπου 130 χώρες σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται μια νέα εκπομπή – αφιέρωμα από τον διάσημο τηλεοπτικό σταθμό στην εκδήλωση που πρόκειται να διοργανώσει η “ψυχή” των ερευνών και διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος της Αρχαίας Ελίκης, το επόμενο διάστημα.

“Το Discovery channel είναι ένας παγκόσμιος… δέκτης αναγνωρισιμότητας”

“Δεν υπάρχει νομίζω καλύτερος τρόπος της αναγνώρισης του έργου της ομάδας μας, από ένα αφιέρωμα ενός καναλιού παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι ένας υπέροχος τρόπος αναγνώρισης του σημαντικού έργου που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε και εμείς, μέσω της δουλειάς μας, να βοηθήσουμε την Αιγιάλεια να πάρει ακόμα πιο μεγάλη αναγνωρισιμότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο” τόνισε η αρχαιολόγος μιλώντας στ0 protionline.gr για την σημασία του ντοκυμαντέρ. Τέλος, να επισημανθεί ότι το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάζει έναν εκ βαθέων απολογισμό της πορείας και τα επιτευγμάτων του ερευνητικού έργου που οδήγησαν στον εντοπισμό της Αρχαίας Ελίκης, το οποίο ουσιαστικά “έλυσε” ένα αρχαιολογικό επιστημονικό αίνιγμα που παρέμενε άλυτο για περισσότερο από έναν αιώνα και θα γίνεται επισταμένα αναφορά σε αυτό το θέμα.

Φαίνεται έτσι ότι πολλές φορές η “αναγνώριση” για κάποια μεγάλα και χρόνια ζητήματα, όπως είναι η Αρχαία Ελίκη, έρχεται από… αλλού μέσω ξένων τηλεοπτικών σταθμών ή άρθρων και όχι από το ίδιο το κράτος και το υπουργείο, το οποίο επιμένει να κρατάει την εν λόγω ανασκαφή σε… εκκρεμότητα, 10 χρόνια τώρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr