ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΟΥ
Η… σειρά του Αιγίου να γνωρίσει την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έφτασε, καθώς την προσεχή Δευτέρα ξεκινά τη λειτουργία του στο Αίγιο το Κινητό Ψηφιακό Πάρκο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το ψηφιακό μουσείο, δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και έχει περιοδεύσει με τεράστια απήχηση σε πάρα πολλές πόλεις.
Τα εγκαίνια του Ψηφιακού Πάρκου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι, όπως πληροφορεί ο δήμος Αιγιαλείας που απέστειλε τη σχετική πρόσκληση για λογαριασμό του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, αλλά και του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη καθώς επίσης και του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέα Φίλια.
Μάλιστα, ο κ. Φίλιας, ο οποίος είχε δρομολογήσει τη δημιουργία του Κινητικού Ψηφιακού Πάρκου, είχε προαναγγείλει τη λειτουργία του στο Αίγιο, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που είχε πραγματοποιήσει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγίου πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Το ψηφιακό κέντρο θα είναι επισκέψιμο και θα λειτουργήσει στο λιμάνι Αιγίου, απέναντι από το προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Φίλιας είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που έχει το κέντρο σε όλες τις πόλεις που έχει επισκεφθεί, ενώ παράλληλα είχε αναφερθεί και στην άριστη συνεργασία που είχε με τους Αιγιαλείς, μέλη της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, τη Βάνα Μπεντεβή και τον Σάκη Παπαδημητρίου.
Η κορωνίδα των δράσεων της Περιφέρειας
Ούτως ή άλλως, το ψηφιακό μουσείο και οι ψηφιακές υπηρεσίες αποτέλεσαν την κορωνίδα των δράσεων της Περιφέρειας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όχι μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Είναι ένα παράδειγμα δημιουργικής αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ.
Το ψηφιακό κινητό μουσείο για τον ιδιαίτερο ρόλο της Δυτικής Ελλάδας στην Επανάσταση του 1821, περιοδεύει σε δέκα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων και την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου.
Το πρωτοποριακό έργο αναδεικνύει την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μέσω αξιοποίησης ψηφιακών διαδραστικών τεχνολογιών όπως εικονικός ξεναγός, διαδραστική ολογραφική προθήκη, διαδραστικό τραπέζι, σταθμούς πληροφόρησης, Info Point – Stand, εικονικό βιβλίο, εκθετήριο ολογράμματος, εικονική ένδυση – Interactive Fitting Room, portal, εφαρμογές κινητών, internet και κοινωνικά δίκτυα κ.ά.
Όλη η ιστορία σε δώδεκα κοντέινερς
Το εντυπωσιακό κινητό ψηφιακό μουσείο αποτελείται από 12 κοντέινερς που μέσα σε αυτά, αποτυπώνεται η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με σύγχρονες ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κ.λπ.).