background img
banner
banner

Εναλλακτική για μείωση τελών 10% από την αντιπολίτευση

ΧΡ. ΓΟΥΤΟΣ: ΄΄ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝ ΑΜΦΙΒΟΛΩ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ΄΄ ΛΕΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Η ψήφιση δημοτικών τελών, η κατάρτιση του προϋπολογισμού και η επανέναρξη του έργου της πλατείας Αγ. Λαύρας πήραν τη «σκυτάλη» από το 2022 και πέρασαν στο νέο έτος, για τον δήμο Αιγιαλείας. Η αντιπολίτευση, που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω της αριθμητικής υπεροχής στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναμένεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο, καταθέτοντας στην αυριανή συνεδρίαση, εναλλακτική πρόταση για τα τέλη, αρνούμενη να δεχθεί δέσμευση για το έργο του ηλεκτροφωτισμού, για το οποίο –ούτως ή άλλως – το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει… κατεβάσει τον διακόπτη.

Τα χρονικά περιθώρια για την ψήφιση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για το έτος 2023, στενεύουν, καθώς ουδείς επιθυμεί να επαναληφθεί το φαινόμενο των προηγούμενων ετών και ο δήμος να «βαδίσει» το μισό έτος δίχως προϋπολογισμό. Παρά ταύτα, οι προσπάθειες για σύγκλιση δεν απέδωσαν καρπούς το προηγούμενο διάστημα.

Αυξήσεις 10% ενέκρινε η Ο.Ε.

Η δημοτική αρχή ψήφισε στην Οικονομική Επιτροπή αυξήσεις που κυμαίνονται στο 10%, τις οποίες χαρακτήρισε ως αναπόφευκτες, λόγω της υπερβολικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και με δεδομένες τις εισηγήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντέδρασαν και ζήτησαν από την Οικονομική Υπηρεσία τα οικονομικά στοιχεία ώστε να καταθέσουν δικές τους εναλλακτικές προτάσεις. Προκειμένου η Υπηρεσία να προλάβει να εξετάσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν και να προβεί στη σύνταξη αιτιολογικής έκθεσης και εισήγησης για κάθε μία, η συζήτηση των τελών αποσύρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, δείχνοντας διάθεση συνεργασίας με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ώστε να ψηφιστούν τα τέλη όταν θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, συγκάλεσε σύσκεψη των επικεφαλής, λαμβάνοντας την απάντηση πως όλοι κινούνται στη λογική των μειώσεων, δεδομένης της οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και τις διαφαινόμενης αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν σε νέα βάρη. Συμφώνησαν δε να επανέλθουν μόλις αποφανθεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού.

Στη συνέχεια, η συνεδρίαση που ορίστηκε εν μέσω των εορτών αναβλήθηκε, με τις παρατάξεις θα κάνουν γνωστό ότι δεν προτίθενται να λάβουν μέρος και ορίστηκε για αύριο Τετάρτη παρουσία των υπηρεσιακών της Οικονομικής.

Εναλλακτικές προτάσεις από τρεις παρατάξεις

Κοινή εναλλακτική πρόταση έχουν καταθέσει οι παρατάξεις των κ. Γούτου και Ψυχράμη αλλά και η παράταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ», ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ζητήσει γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες- καταστήματα και αύξηση για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μιλώντας στο protionline.gr για το θέμα των δημοτικών τελών, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, παρουσιάστηκε κάθετος: ΄΄Το μόνο δεδομένο είναι ότι εμείς, σαν παράταξη, δεν προτιθέμεθα να δεχθούμε δέσμευση για το κονδύλι του ηλεκτροφωτισμού. Ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες μας, ενώ, ακόμη κι αν το έργο έχει θετική έκβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2023. Συνεπώς, δεν βρίσκουμε τον λόγο γιατί να επηρεάζει τη διαμόρφωση των τελών για το νέο έτος κάτι που, και είναι βέβαιο ότι δεν θα «τρέξει» μέσα στον χρόνο και είναι αμφίβολο εάν θα υλοποιηθεί γενικώς΄΄.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το τι περιλαμβάνει η εναλλακτική πρόταση της παράταξής του και της παράταξης της κ. Ψυχράμη, ο κ. Γούτος είπε: ΄΄Μελετώντας τα στοιχεία, είδαμε πως υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις ανταποδοτικών τελών, ίσως και πάνω από 10%. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και γνωρίζουμε τα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών της Αιγιάλειας, προτείνουμε μείωση, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημότες να μπορούν να αντεπεξέλθουν΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr