background img
banner
banner

Η Εκκλησία «φάρος» αντιμετώπισης των δυσκολιών για τους νέους | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ» ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το έναυσμα για μία νέα ζωή γεμάτη αγάπη, στο μονοπάτι που χαράσσει ο Ιησούς Χριστός, έλαβαν οι πολυάριθμοι νέοι που πήραν μέρος στο καθ’ όλα επιτυχημένο 1ο Συνέδριο για Νέους, με θεματικό τίτλο: «Οι Νέοι και οι προοπτικές τους στον σύγχρονο κόσμο», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου. Η πρωτοβουλία του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε καθοριστική. Ανοίγοντας την αγκάλη της τοπικής Εκκλησίας προς τους νέους, σπάζοντας φράγματα και τυπικότητες, γεφυρώνοντας χάσματα και διαφορές, κατάφερε να ενώσει τη μεγάλη οικογένεια των πιστών κάθε ηλικίας, με κοινό παρονομαστή τη χριστιανική πίστη.

Η πραγμάτωση της σκέψης του τοπικού Ποιμενάρχη, που στηρίχθηκε και στους συνεργάτες του στην Ιερά Μητρόπολη αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο Αιγιαλείας, ο προσανατολισμός των εργασιών του συνεδρίου, αλλά κυρίως η ανταπόκριση του κόσμου, απέδειξαν πως ο Μητροπολίτης μπορεί να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους και να τους… πάρει μαζί του σε αυτό τον δύσκολο αλλά και τόσο όμορφο δρόμο που οδηγεί στον Θεό. Το Συνέδριο διεξήχθη με την παρουσία και τη συμμετοχή σημαντικών πνευματικών ανθρώπων οι οποίοι, με τις εισηγήσεις τους, σκιαγράφησαν τις πτυχές και τις συνιστώσες που καθορίζουν τη θέση, τον ρόλο και τις προοπτικές των νέων στα κοινωνικά και θρησκευτικά γίγνεσθαι.

Το διήμερο συνέδριο ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα «Αλέκος Μέγαρης» του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου, που ήταν κατάμεστη. Τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου Νεολαίας, λάμπρυναν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Αποστολόπουλος, ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος της Ιεράς Συνόδου, ο Aρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες Τάκης Παπαδόπουλος και Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά κ.ά.

Το καλωσόρισμα όπως και ο συντονισμός του Συνεδρίου, έγινε από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το συνέδριο που ήταν έμπνευση, πρωτοβουλία και μέριμνα του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, ως μία μεγάλη ευλογία, ενώ ανέφερε ότι ο Σεβασμιώτατος πάντα θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη νεότητα, με την πεποίθηση πως ό,τι κι αν κάνουμε για τους νέους, είναι λίγο. ΄΄Μέσα σε έναν κόσμο όπου γεννά πόνο και θλίψη, οι δυσκολίες και τα προβλήματα των νέων, πολλές φορές, οδηγούν σε αδιέξοδες καταστάσεις και ακραίες συμπεριφορές, η Εκκλησία του Θεού είναι δίπλα τους, ακοίμητη και ακάματη βοηθός και συμπαραστάτης για να τους ακούσει, να συμπροβληματιστεί, να ανταλλάξει απόψεις, να συνεργαστεί δημιουργικά μαζί τους και να τους δείξει τη μοναδική οδό, τον ίδιο τον Χριστό που είναι το φως, το νόημα και ο σκοπός της ζωής΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μήνυμα ενότητος της τοπικής Εκκλησίας με τη νεολαία

Στη συνέχεια, ο Σεπτός Ποιμενάρχης κήρυξε την έναρξη των εργασιών και ευλόγησε το συνέδριο, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα να μήνυμα ενότητος της τοπικής Εκκλησίας με τους νέους ανθρώπους και με τους γονείς και τις γιαγιάδες και τους παππούδες. ΄΄Από εδώ από την ιστορική Βοστίτσα, στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Μήνυμα ενότητας και αγάπης και να ρίξουμε τα τείχη που χωρίζουν τις παλαιές γενεές με τους νέους ανθρώπους. Λέμε ναι, η εκκλησία, ο λαός, οι νέοι άνθρωποι, σιγά – σιγά εδώ στο Αίγιο, γίνονται μία οικογένεια. Και αυτός είναι ο σκοπός μου ως Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας και των πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Σε αυτή την οικογένεια χωρούν όλοι. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας. Να γίνουμε όλοι μία οικογένεια, με τον Χριστό μας πατέρα και οι άγιοί μας να είναι αυτοί που θα μας δείχνουν τον δρόμο που οδηγεί στον ουράνιο κόσμο΄΄, είπε ο Μητροπολίτης, ευχαριστώντας του παριστάμενους για την ανταπόκριση κι αυτούς που ήρθαν από άλλες περιοχές, τόσο από τον Πειραιά όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

 

Οι ευθύνες των μεγαλύτερων και το χρέος της Εκκλησίας

Όπως ανέφερε ο τοπικός Ποιμενάρχης, ΄΄η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τάσεις παγκοσμιοποιήσεως ανταγωνισμού, μισαλλοδοξίας και ιδιοτέλειας με κύριες αιτίες την έλλειψη ουσιαστικής παιδείας και απαξίωση των δογμάτων της Ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας. Οι άνθρωποι στερούνται πνευματικών, ανθρωπιστικών και ηθικών βάσεων, αποπροσανατολίζονται εύκολα από τον στόχο και τον προορισμό τους ο οποίος δεν είναι άλλος από τη διαρκή και σταθερή προσπάθεια αυτοβελτίωσης, ψυχικής κάθαρσης, πνευματικής διεύρυνσης και ηθικής τελείωσης, προκειμένου να επιτευχθεί το καθ’ ομοίωσην Θεού, δηλαδή τη θέωσή τους. Ποιος ευθύνεται όμως κι αυτή την τελμάτωση; Εμείς πρώτα ως ενήλικες οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί εμείς είμαστε οι κύριοι υπαίτιοι οι οποίοι υπηρετώντας σκοπιμότητες είτε εθελοτυφλούντες είτε συμβιβαζόμενοι, αποφεύγουμε τον διαχωρισμό της θέσης μας. Οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τη στάση ζωής μας και τις προτεραιότητές μας και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης των ανθρωπίνων σχέσεων γιατί, εκτός των άλλων, φέρουμε μεγίστη ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά, σε αυτούς στους οποίους ανήκει το μέλλον. Έχουμε ευθύνη να κληροδοτήσουμε στους νέους μας ένα μέλλον δίκαιο και αξιοκρατικό, έτσι όπως το ονειρευόμασταν κι εμείς κατά τη νεότητά μας. Όλοι οι φορείς διαπαιδαγώγησης πρέπει να στραφούν προς την προσπάθεια σφυρηλάτησης μιας κοινωνίας ανθρώπινης, όπου τα μέλη της και δη οι νέοι, να χαίρονται τη ζωή, να δημιουργούν, να προσφέρουν, να προτείνουν, να συνεργάζονται και να προβούν προς δόξαν Θεού΄΄.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης επισήμανε: ΄΄Η Εκκλησία, ως κιβωτός της Ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας έχει χρέος να είναι κοντά στους νέους και να αφουγκράζεται τις επιθυμίες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, παρέχοντας πραγματικές λύσεις στα αδιέξοδά τους. και μία πραγματική λύση δεν είναι η παρότρυνση προς τα παιδιά «πηγαίνετε στην Εκκλησία και θα σας λύσει τα προβλήματα». Η Εκκλησία δεν λύνει τα προβλήματα αλλά μαθαίνει τους νέους ανθρώπους να τα αντιμετωπίζουν και να παίρνουν δυνάμεις από τον Χριστό μας έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Η Εκκλησία οφείλει και πρέπει να αποτελεί καταφύγιο για τους νέους όχι μόνο με λόγους αλλά και πράξεις δημιουργώντας γι’ αυτούς, καλύτερες συνθήκες σε μαθησιακό, μορφωτικό, παιδαγωγικό και επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης μπορεί να τους παρέχει εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους, με δράσεις βασισμένες στον εθελοντισμό, τη δημιουργικότητα και τις καινοτόμες δομές. Η Εκκλησία οφείλει να αποτελέσει συνδετικό κρίκο για τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών, αξιοποιώντας τόσο την εμπειρία των μεγαλυτέρων, όσο και τον αυθορμητισμό και ενθουσιασμό των νέων, με γνώμονα πάντα τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια προς όφελος και μόνον της κοινωνίας μας΄΄.

Κάλεσμα του Μητροπολίτη προς τη νεολαία: «Να είμαστε καψούρηδες για τον Χριστό μας»!

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Ιερώνυμος, χρησιμοποιώντας μία φράση που χρησιμοποιείται από τη νεολαία, κατάφερε να περάσει το μήνυμα του ότι οι νέοι είναι αποδεκτοί στην Εκκλησία όπως είναι και καταχειροκροτήθηκε! Συγκεκριμένα, ανέφερε: ΄΄Σε έναν κόσμο όπου το δέλεαρ των δυνατοτήτων της τεχνολογίας έχει οδηγήσει στην κατάχρησή της με συνέπειες τη μοναξιά, την απομόνωση και την απανθρωποποίηση, η Εκκλησία πρέπει να περιθάλψει την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης γιατί εκεί κρύβεται η χαρά της ζωής. Κυρίως όμως πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι ένας ζωντανός εξελισσόμενος και όχι ένας στάσιμος και αναχρονιστικός οργανισμός. Και ότι η καρδιά της πάλλεται στους ρυθμούς της σύγχρονης πραγματικότητας. Η εκκλησία έχει ηθικό χρέος να καταδικάσει την απαξίωση απέναντι στους νέους και να τους αποδεχθεί όπως είναι. Χωρίς τυπικότητες και αυστηρά όρια καθωσπρεπισμού να σκύψει στα προβλήματά τους να αγγίξει την ψυχή τους και να τους πείσει να έχουν ως πρότυπο τον Ιησού Χριστό. «Αγαπάτε αλλήλους», δηλαδή μάθετε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον και χρησιμοποιώντας αυτό που είπε χθες ο Άγιος Νέας Κρήνης «να είμαστε καψούρηδες για τον Χριστό μας» και να μην τον προδώσουμε ποτέ. Και το μήνυμα που στέλνουμε από το Αίγιο, είναι αυτό: ΄΄Όλα για τον Χριστό μας, να έχουμε το βλέμμα μας πάνω σε Αυτόν ο οποίος θυσιάστηκε, έδωσε το αίμα του για να σωθεί ο άνθρωπος και πολύ περισσότερο η νεολαία μας΄΄.

Ακολούθως, απευθύνθηκαν χαιρετισμοί, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες επιβεβαίωσαν πως η Περιφέρεια θα στέκεται πάντα αρωγός στις δράσεις της Εκκλησίας και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν τα νιάτα της περιοχής.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις έδωσαν κατευθύνσεις στους νέους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις των πεφωτισμένων ομιλητών που με τα λόγια τους έδωσαν διεξόδους στους νέους ακροατές. Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ανέπτυξε το θέμα: «Από την θρησκεία στην πίστη. Από την τρομοκρατία του θείου στην αγάπη του Θεού. Μία προσωπική πορεία προς την αλήθεια», ενώ ο Aρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, μίλησε για τη «συνάντηση Εκκλησίας και νέων ανθρώπων, με θέμα: «Εκκλησία και Νέοι: Κάπου θα συναντηθούμε». Ο Aρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ανέλυσε θέμα: «Το άθλημα της σχέσης», ενώ ο Γεώργιος Πιτσινέλης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, ανέπτυξε το θέμα: «Ορθόδοξες διαχρονικές απαντήσεις σε σύγχρονους προβληματισμούς των νέων μέσα από τον Ακάθιστο Ύμνο».

Τέλος, ο Καθηγητής Γεώργιος Αγγελόπουλος, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής 2ου Λυκείου Αιγίου, αναφέρθηκε στο «Κατώφλι μιας κοινωνίας που δεν κοινωνεί» και η Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαχαράκη, Εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε στη σχέση των νέων με τον εθελοντισμό.

Όμορφες μελωδίες στον κατάμεστο «Απόλλωνα»

Το απόγευμα του Σαββάτου, σειρά είχε η συναυλία «Νότες αγάπης προς τους νέους», όπου συνεπήρε αρμονικά τον κόσμο που κατέκλυσε κυριολεκτικά την αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Απόλλων».

Έλαβαν μέρος: Η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Κοσμάς ο Μελωδός», υπό τον χοράρχη Βασίλειο Μπίκο, η Χορωδία Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου», υπό τον χοράρχη Βασίλειο Μπίκο, η Φιλαρμονική Αιγίου «Ευτέρπη», υπό τον μαέστρο Αντώνιο Χαραλαμπόπουλο, η Χορωδία Αιγίου 1933, υπό τον μαέστρο Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο και ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου.

Τέλος, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, παρουσία πλήθους κόσμου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr