background img
banner
banner

Με τον ερχομό του νέου έτους «έφτασε» και η… γρίπη

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ, ΟΙ ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΔΕΣ, Η Η1Ν1 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΛΕΣ ΙΩΣΕΙΣ “ΑΠΕΙΛΟΥΝ” ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Επέλαση… διαφόρων ιώσεων, επανανοσήσεις του covid-19, του ύπουλου στρεπτόκοκκου αλλά και νοσήσεις που εμφανίζονται κατά εκατοντάδες σε δημότες και αφορούν κυρίως το αναπνευστικό και το ωτορινολαρυγγολογικό σύστημα, παρατηρούνται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Αιγιάλεια. Η ανησυχία αυξάνεται εις διπλούν, καθώς σε αντίθεση με τον καλό για την εποχή καιρό, οι νοσήσεις για κάθε πιθανή λοίμωξη ήρθαν νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και με το εντονότερο κύμα μετάδοσης να αναμένεται αμέσως μετά τις γιορτές.

Σε επίπεδο δήμου, το εμβόλιο της γρίπης μέχρι στιγμής έχει “τρέξει” κατά 20%, ενώ μπορεί να μειώσει έως και 60% τον κίνδυνο μιας πιθανής, τέτοιας νόσησης. Την ίδια ώρα όμως, σε πανελλαδικό επίπεδο, τα στοιχεία δείχνουν πως σε ενήλικες ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά με κοινή ή όχι γρίπη, ο κίνδυνος εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για όσους είχαν εμβολιαστεί για covid -19 είναι μηδαμινός, σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται στην Αιγιάλεια είναι ότι, την ώρα που καθημερινά τα κρούσματα της εποχικής γρίπης αυξάνονται, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι ιγμορίτιδες είναι σε πλήρη εξέλιξη ταυτόχρονα, “τυραννώντας” εκατοντάδες Αιγιαλείς.

Είναι αρκετά χαρακτηριστικό, το ότι την προηγούμενη εβδομάδα (19 έως 24 Δεκεμβρίου) οι επισκέψεις σε γιατρό για κάποια γριπώδη συνδρομή, παρουσίαζαν αύξηση 40% σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα βαριάς λοίμωξης

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, προστατεύει από συγκεκριμένα στελέχη του ιού που αυτός περιέχει και που είναι εγκεκριμένα για την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με τις συστάσεις του ιατρικού συλλόγου.

Όμως, ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος δεν μπορεί να κολλήσει και τη νόσο.

Ο σκοπός του τελικά, έγκειται στη μείωση της πιθανότητας διαφόρων επιπλοκών από τη νόσο, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση πολύ βαριάς λοίμωξης σε Μ.Ε.Θ.
H έξαρση της γρίπης στην Αιγιάλεια έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις 10 Ιανουαρίου και την επανέναρξη της σχολικής περιόδου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο Ιανουάριος να αποδειχθεί πιο… ήπιος και από τον επερχόμενο Φεβρουάριο, όπου ο γενικός “φόβος” είναι ότι ο… μισός πληθυσμός του δήμου, να έχει νοσήσει από οποιαδήποτε ίωση. Μαζί με την εποχική γρίπη κυριαρχεί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο οποίος εκτός από παιδιά πλήττει και την τρίτη ηλικία. Βεβαίως, κυκλοφορούν και κάποιοι “άγνωστοι” ρινοϊοί, με τον κορωνοϊό να βρίσκεται στο “υπόστρωμα”, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έχει επανέλθει στην εποχή προ μάσκας και κοινωνικών αποστάσεων.

Ως προς τον στρεπτόκοκκο – ο οποίος έχει προκαλέσει θανατηφόρα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο – τα περιστατικά στην χώρα είναι μηδαμινά και τα πιθανά συμπτώματα που θα πρέπει να θεωρηθούν επικίνδυνα, είναι ο πυρετός, ο ανυποχώρητος πόνος στο λαιμό και το έντονο πρήξιμο των αδένων.

Οι συνθήκες που επικρατούν στα φαρμακεία της Αιγιάλειας

Αρκετές ελλείψεις υπήρχαν τις προηγούμενες εβδομάδες, στο τέλος του προηγούμενου έτους, σε διάφορα φαρμακεία της Αιγιάλειας και δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν, κυρίως λόγω της μεγάλης νοσηρότητας που επικρατεί σε όλο το εύρος της περιοχής, αλλά και γιατί κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες τροφοδοτούν την Αιγιάλεια με σκευάσματα, ήταν κλειστές λόγω των εορτών.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται ότι το στοκ που υπάρχει σε φαρμακαποθήκες και σε διάφορες κατηγορίες, μειώνεται αισθητά και οι εταιρείες δίδουν με φειδώ ορισμένες σειρές.
Σε διάφορα φαρμακεία και σε διαφορετικά σημεία, με κάποια από τα κεντρικά ανάλογα καταστήματα της πόλης του Αιγίου, οι περισσότερες ελλείψεις εστιάζονται σε σκευάσματα που αφορούν μερικές αντιβιώσεις παιδικών ιώσεων αλλά και παθήσεων των ευπαθών ομάδων.

Επιπλέον, είτε πρόκειται για τον προσωπικό για τον οικογενειακό γιατρό που προτιμά ο καθένας, είτε για τη γενικότερη ιατρική κοινότητα της Αιγιάλειας, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για τους ασθενείς τους κάποια συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία προτιμούν διαρκώς, είτε επειδή είναι πολύ αποτελεσματικά είτε επειδή αυτά ταυτίζονται με την πάθηση του εκάστοτε ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτά τα φάρμακα μπορεί να υπάρξουν και να προκύψουν περαιτέρω ελλείψεις, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αιγιάλειας.
Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός οφείλει να δώσει μία συνταγογράφηση με διαφορετικό σκεύασμα, άλλης εταιρείας, το οποίο ίσως σε γενικές γραμμές να μην προτιμά, αναγκάζοντας τον έτσι το ¨σύστημα¨ να μεταπηδήσει σε ένα άλλο σκεύασμα για τον ασθενή του.

Δύο κατηγορίες που είναι σε έλλειψη και που εκτιμάται ότι θα υπάρξει ¨κόλλημα¨ είναι οι σταγόνες κορτιζόνης αλλά και κάποια από τα εισπνεόμενα φάρμακα όλων των τύπων, ευρείας κατανάλωσης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr