background img
banner
banner

Σε κλοιό ιώσεων και κορωνοϊού άνοιξαν τα σχολεία

ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ

Ανησυχία προκαλεί στους γονείς της περιοχής η έξαρση των ιώσεων, μετά την επιστροφή των παιδιών στα θρανία, με ειδικούς να ζητούν τη λήψη προστατευτικών μέτρων, αν και το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι δεν έχει τεθεί θέμα επιστροφής της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία. Το «εκρηκτικό κοκτέιλ» ιώσεων και κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα, από τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Αιγιάλειας, να απουσιάζει το 10% των μαθητών, κατά την πρώτη ημέρα επιστροφής στα θρανία.

Το πρώτο κουδούνι για το 2023 χτύπησε και στην Αιγιάλεια τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, όμως η επάνοδος έγινε χωρίς προληπτικά μέτρα, εν μέσω της μεγάλης έξαρσης ασθενειών εξαιτίας της συνύπαρξης κορoνοϊού, γρίπης και ιώσεων. Ωστόσο, την ανησυχία τους εκφράζουν ξεκάθαρα πλέον οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων εξαιτίας της πολύ μεγάλης έξαρσης γρίπης και ιώσεων και με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία δέχονται καθημερινά πίεση. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων και πως το «πικ» θα είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, ασφυκτική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ Παίδων, με την πληρότητα στα Νοσοκομεία της περιφέρειας να αγγίζει το 100%, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε σκευάσματα, όπως σιρόπια και εισπνεόμενα.

Συμβουλές για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις

Καθώς τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι όταν εμφανίζουν συμπτώματα ή αδιαθεσία και να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ανάμεσα στις συμβουλές που δίνουν είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγουν τα παιδιά να βήχουν στο χέρι και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό.

Οδηγίες από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ερωτηθείς αναφορικά με τις συνθήκες επιστροφής των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία και για το κατά πόσο έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα λόγω της έξαρσης ιώσεων και covid-19, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, επισήμανε: ΄΄Έχουν δοθεί οδηγίες προς τις καθαρίστριες και γενικά στο προσωπικό που ασχολείται με την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, να εκτελούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή να υπάρχουν παντού αντισηπτικά και να χρησιμοποιούνται παντού χλωρίνες για απολύμανση και γενικά όλο το πλέγμα που έχει καθοριστεί΄΄.

Αναγκαία η υπεύθυνη στάση από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σημαντική κρίνει ο κ. Ελευθεριώτης και τη στάση γονέων και παιδιών. ΄΄Τα παιδιά πρέπει να καθαρίζουν τα χέρια τους, να τα πλένουν συχνά και να χρησιμοποιούν τα αντισηπτικά που έχουμε μέσα στις αίθουσες. Επίσης, βασικό είναι να μην μοιράζονται πράγματα. Και οι γονείς οφείλουν να μην τα στέλνουν στο σχολείο αν τα βλέπουν αδιάθετα, ή με βήχα΄΄, επισήμανε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, σημειώνοντας και τα εξής: ΄΄Παρατηρούμε ότι υπάρχει αυτό το «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Κακά τα ψέματα, υπήρξε συναναστροφή στις διακοπές των Χριστουγέννων και αν δεν βοηθούσαν οι καιρικές συνθήκες, να πραγματοποιούνται έξοδοι και σε εξωτερικούς χώρους, ίσως η κατάσταση να ήταν ακόμη χειρότερη με πολλαπλάσια φαινόμενα γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτή τη στιγμή σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στην Αιγιάλεια υπάρχουν απουσίες μαθητών. Τη Δευτέρα, με μία πρόχειρη καταγραφή, είδαμε ότι απουσίαζε το 10% του μαθητικού δυναμικού. Από εκεί και πέρα, θα δούμε τι μέλει γενέσθαι. Βλέπουμε ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει διάθεση να πάει σε κάτι άλλο, δηλαδή να διαθέσει τεστ γρίπης ή κορωνοϊού ή να επιστρέψει στην υποχρεωτικότητα της προστατευτικής μάσκας. Διότι το «δυνητική μάσκα» είναι σαν να μην χρησιμοποιείται. Είναι άλλο η υποχρεωτικότητα κι άλλο το ότι δύναται κάποιος να τη χρησιμοποιήσει΄΄.

Και κατέληξε ο κ. Ελευθεριώτης: ΄΄Θέλω να πιστεύω ότι με λίγη προσοχή και από τους γονείς και από τα σχολεία, δηλαδή με τη λήψη μέτρων όπως είναι ο αερισμός αιθουσών, θα ισορροπήσουμε το θέμα και θα προχωρήσουμε υγιείς΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr