background img
banner
banner

Η Συνέλευση της Βοστίτσας έστειλε μήνυμα δύναμης και ομοψυχίας | ΦΩΤΟ

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ

Ημέρα ιστορικής μνήμης και αφύπνισης ήταν η 26η Ιανουαρίου για το Αίγιο, που τίμησε με λαμπρότητα και υπερηφάνεια την επέτειο της Συνέλευσης της Βοστίτσας του 1821, η οποία χάραξε τον δρόμο για την κήρυξη της Επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης ωστόσο στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης και αργότερα στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων, αποδόθηκε με μεγαλοπρέπεια το εύρος, το νόημα και τα επίκαιρα μηνύματα αυτής της τόσο σημαντικής τοπικής γιορτής του Αιγίου.

Το πρωί εψάλη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αχαιός υφυπουργός Ανδρέας Κατσανιώτης και τη Βουλή η Αχαιή βουλευτής Χριστίνα Αλεξοπούλου. Παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας και Κώστας Μάρκου. Οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Μπονάνος, Ανδρέας Φίλιας και Φωκίων Ζαΐμης, οι δήμαρχοι Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος και Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, οι δημοτικοί αρχηγοί Χρήστος Γούτος, Βάσω Ψυχράμη και Αγγελική Κουρή, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Κώστας Σπηλιόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο τομεάρχης προστασίας του πολίτη ΠΑΣΟΚ Μαρίνος Σκανδάμης, η περιφερειακή υπεύθυνη Υγείας ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σολωμού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος.

Η προτροπή του Μητροπολίτη για ενότητα

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, στη σύντομη προσλαλιά του, προέτρεψε τους παριστάμενους να κρατήσουν αυτή την ημέρα στην καρδιά τους, ώστε να παραδειγματιστούν και να οπλιστούν με δύναμη από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν και τους εχθρούς οι οποίοι μπορεί να είναι εκ των έσω αλλά και εξωγενείς. ΄΄Όταν είμαστε ενωμένοι, εκκλησία και πολιτεία, μπορούμε να φέρουμε εις πέρας όλα αυτά τα οποία ο καθένας επιθυμεί να κερδίσει από τη ζωή. Και τι είναι αυτό; Πρωτίστως η ελευθερία, εν συνεχεία η ειρήνη και μετά η αγάπη. Οι πρόγονοί μας αποτελούν πρότυπο του ιδανικού της ελευθερίας για το οποίο έδωσαν τη ζωή τους, μαζί αντιμετώπισαν τους εχθρούς. Χρόνια πολλά και ευλογημένα, η Παναγία μας να σκεπάζει τον τόπο μας, να είμαστε υπερήφανοι για τα ιστορικά γεγονότα του 1821 και στην Αιγιάλεια και στα Καλάβρυτα, και η Συνέλευση της Βοστίτσας, να μην είναι απλά μία ημέρα τον χρόνο που γιορτάζουμε, αλλά να αφουγκραζόμεθα τα μηνύματα που μας στέλνει, τα οποία δεν είναι άλλα από ομόνοια, αγάπη και ελευθερία του Γένους μας΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεπτός Ποιμενάρχης.

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από τον Φωκίωνα Ζαΐμη εκπρόσωπο Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 – αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

Η πλήρης απόδοση του νοήματος της γιορτής από τον Φωκίωνα Ζαΐμη

Ως μεγάλη τιμή για τον ίδιο ως απογόνου αλλά και με τον θεσμικό ρόλο του αντιπεριφερειάρχη που κατέχει, θεώρησε την παρουσία του και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στη μεγάλη γιορτή, ο Φωκίων Ζαΐμης. Με λόγο μεστό και εμπεριστατωμένο, έδωσε το στίγμα της ημέρας, εξιστορώντας συνοπτικά αλλά ουσιαστικά τα γεγονότα της σύσκεψης, ή συνέλευσης, ή μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, όπως τη λένε οι Αιγιαλείς. Διήρκεσε, όπως είπε, από τις 26 ως τις 30 Ιανουαρίου του 1821 με σκοπό την οργάνωση και τον προγραμματισμό του χρόνου της εκδήλωσης της επερχόμενης ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Με τη δικαιολογία ότι η Συνέλευση αφορούσε κτηματικές διαφορές τριών μοναστηριών πραγματοποιήθηκε ενώ η χρονική διάρκεια πραγματοποίησής της, συνέπεσε με τη διεξαγωγή του συνεδρίου των κρατών μελών της Ιεράς Συμμαχίας στην Αυστρουγγαρία. Η Συνέλευση έγινε στο Αίγιο και οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν κάθε φορά σε διαφορετικό χώρο γι’ αυτό και οι ιστορικοί αναφέρουν ο καθένας και διαφορετικό χώρο. Εκτός από το αρχοντικό του Ανδρέα Λόντου που έγινε η πρώτη συνεδρίαση σύμφωνα με τον Φραντζή, συνεδριάσεις έγιναν ακόμη στην εντός της πόλεως του Αιγίου, στη μονή του Αγίου Γεωργίου και στα αρχοντικά του Παναγιώτη Δεσποτόπουλου, του Αγγελή Μελετόπουλου και του Λέοντος Μεσσηνέζη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους συμμετέχοντες στη Συνέλευση, κληρικούς, λαϊκούς και πρόκριτους και στα πρακτικά που τηρήθηκαν, όμως δεν διατηρήθηκαν. Όπως είπε, αρχικά προσδιορίστηκε αν οι συνθήκες το επέτρεπαν ώστε να ξεσπάσει η Επανάσταση ή την 25η Μαρτίου, ή την 23η Απριλίου ή την 21η Μαΐου. Παρουσίασε τις απόψεις που κατατέθηκαν για το εάν θα έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα η Επανάσταση και υπό ποιες συνθήκες ώστε η εξέγερση να είναι καθολική. ΄΄Το ξέσπασμα της Επανάστασης δεν θα υπήρχε εάν στη Βοστίτσα είχε απορριφθεί το επαναστατικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρείας΄΄, είπε ο κ. Ζαΐμης, και με τη φράση αυτή απέδωσε πλήρως τη σπουδαιότητα του γεγονότος.

Ακολούθως, μίλησε για τα επόμενα βήματα μετά τη Συνέλευση και την προσφορά χρημάτων από τους συμμετέχοντες σε αυτή.

Ο κ. Ζαΐμης υπογράμμισε αυτό που μας διδάσκει η Συνέλευση σήμερα. Όπως είπε, ο κλήρος, ο λαός και οι ηγέτες της κοινωνίας μας, πρέπει να είναι ενωμένοι για να ξεπεράσουν ακόμη και τα πιο ανυπέρβλητα εμπόδια. Ότι η αριθμητική υπεροπλία, η οικονομική και η στρατιωτική ισχύς, έρχονται τότε σε δεύτερη μοίρα. Όμως ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, απαιτείται στρατηγική, εθνική συνεννόηση, σαφές σχέδιο, πίστη στον εαυτό μας, την ομάδα και την πατρίδα. Πόρους αλλά και πίστη στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, όπως είπε.

Κλείνοντας, ερχόμενος στο σήμερα, ο ομιλητής κάλεσε όσους πιστεύουν στις αρχές και αξίες της χώρας, της ορθοδόξου χριστιανικής Εκκλησίας και του Έθνους, να γρηγορούν, λέγοντας: ΄΄Και σήμερα υπάρχουν εξωτερικοί αλλά και εσωτερικοί εχθροί του Έθνους. Ίσως με άλλο πρόσωπο και με πιο ελκυστική όψη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να συγκαλέσουμε σήμερα πολλές ακόμη Συνελεύσεις όπως τότε για να αποφασίσουμε επιτέλους να γίνουμε πραγματικά ανεξάρτητοι, ελεύθεροι και να κινούμαστε με εθνική αξιοπρέπεια και όχι με δουλικότητα σε όποιον μας θεωρεί δεδομένους και απλά καταναλωτές. Με την ευλογία και την πίστη του Θεού δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε παρά μόνο την αναμεταξύ μας διχόνοια΄΄.

Να μαθαίνουν οι νέοι για να συνεχίζουν την ένδειξη ιστορία

Ο υφυπουργός κ. Κατσανιώτης τόνισε: ΄΄Είναι μία σημαντική μέρα για την περιοχή μας, μία ημέρα που πρέπει να μας θυμίζει πράγματα αλλά μας υποχρεώνει κιόλας να μεταφέρουμε την ιστορία μας στα νέα παιδιά. Αυτό που είναι ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε εκδηλώσεις μόνο και μόνο για να τιμούμε το παρελθόν, αλλά βασική μας υποχρέωση είναι να μαθαίνουμε στα νέα παιδιά την ιστορία μας. Αυτοί είναι το μέλλον κι αν η ιστορία σταματήσει, η χώρα δεν έχει μέλλον΄΄.

Ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος, τόνισε: ΄΄Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ενίσχυσης της ιστορικής εσωτερικής συνείδησης, αλλά και παραδειγματισμού. Οι αγώνες των προγόνων μας, βρίσκουν δικαίωση στην ενότητα, την ομοψυχία, την τόλμη και την αποφασιστικότητα του σήμερα, καθώς και στη συλλογική βάση και τη συνεργασία όλων μας. Έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες και θα έχουμε πρόοδο. Η Αιγιάλεια, οι Αιγιώτες, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, γιατί εδώ αποτυπώθηκε ότι με την ενότητα μπορούμε να πιστεύουμε ακόμη εκείνο που στην αρχή φαινόταν για τους πολλούς, εκτός από τον Παπαφλέσσα, ως θαύμα. Και το θαύμα έγινε, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι για να γίνει η επιτυχημένη η τελευταία πράξη και να απελευθερωθεί το Έθνος μας, θυσιάστηκαν πολλοί κατά το παρελθόν σε αποτυχημένες προσπάθειες΄΄. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον κ. Ζαΐμη για τον λόγο του και την παρουσία του, τους απογόνους των πρωτεργατών της Συνέλευσης που παρίσταντο και ευχήθηκε υγεία και τα καλύτερα σε όλους.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος ευχήθηκε χρόνια πολλά, υπογραμμίζοντας τα εξής: ΄΄Είμαστε εδώ όλοι υπερήφανοι για το Έθνος, την Πατρίδα και τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για να είναι σήμερα η Ελλάδα ελεύθερη. Είμαστε εδώ να κρατήσουμε ψηλά την ιστορία της Πατρίδος και να δίνουμε μηνύματα στους νεότερους. Τα Καλάβρυτα πρωτοστάτησαν στον αγώνα του Έθνους, η σύσκεψη της Βοστίτσας προηγήθηκε και βεβαίως συνεορτάζουμε αυτή την επέτειο για να δίνουμε τα μηνύματα που πρέπει. Τιμή και δόξα στους προγόνους μας΄΄.

Ως ημέρα ιστορικής μνήμης, αφύπνισης, συνείδησης και υπερηφάνειας για την Αιγιάλεια, χαρακτήρισε την 26η Ιανουαρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Μπονάνος, επισημαίνοντας: ΄΄Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την ιστορική μέρα, είναι το δυνατό μήνυμα της εθνικής ενότητας που έρχεται μέσα από τη Συνέλευση της Βοστίτσας. Αυτό πρέπει να μας καθοδηγεί στα βήματά μας και να έχουμε κατά νου. Διότι χρειάζεται να ανακαλούμε και να νουθετούμε τις σκέψεις μας με τις ιστορικές παρακαταθήκες. Γιατί αν δεν ξέρουμε από πού προερχόμαστε δεν ξέρουμε και πού πηγαίνουμε΄΄.

Δέηση και κατάθεση στεφάνων

Μετά το πέρας της Δοξολογίας και υπό ασθενή βροχή έγινε μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων και Οδηγών με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων). Εκεί εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.

Στεφάνια κατέθεσαν ο υφυπουργός Ανδρέας Κατσανιώτης, η βουλευτής Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χαράλαμπος Μπονάνος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, ο βουλευτής Άγγελος Τσιγκρής, ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας, ο βουλευτής Κώστας Μάρκου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της ΕΛ.ΑΣ., του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας. Πιο συγκεκριμένα, ως εκπρόσωπος του ΓΕΣ Διοικητής ΚΕΤΧ Πατρών Ταξίαρχος Τρύφωνας Χατζηγιάννης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας Ταξίαρχος Θεόδωρος Τσάτσαρης, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας Υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης, ως εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος η Αντιπλοίαρχος Κολοβού, ο εκπρόσωπος κόμματος «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Λαϊνιώτης, εκ μέρους της ΙΛΕΑ ο ειδικός γραμματέας Γιάννης Μεντζελόπουλος, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Ντερντές, ο πρόεδρος των Μηχανικών Σπύρος Αδαμόπουλος, εκπρόσωποι του Χορευτικού Ομίλου και του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ η μαθητική παρέλαση ματαιώθηκε κατόπιν απόφασης της συντονιστικής επιτροπής των τελεταρχών που συνήλθε εκτάκτως, λόγω κακοκαιρίας.

ΜΥ


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr