background img
banner
banner

Ματαίωση της σύμβασης του ηλεκτροφωτισμού με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε λήψη απόφασης για ματαίωση του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την εκτέλεση της υπηρεσίας ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας του δήμου, προχώρησε προχθές (Τετάρτη) το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Είχε προηγηθεί το πρωί η σύσκεψη των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων και η σχετική εισήγηση από τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τέσσερις ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.

Υπενθυμίζεται ότι η ακύρωση της σύμβασης του ηλεκτροφωτισμού που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, είχε ζητηθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ούτως ώστε να προχωρήσουν σε έγκριση τελών και προϋπολογισμού και να υπάρξει και η σχετική πρόβλεψη για το κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων του δήμου, για όλο το 2023.

Σύσκεψη αρχηγών και ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου

Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης και τη διακοπή της, προχθές το πρωί υπήρξε συνεννόηση των επικεφαλής με τον δήμαρχο, ώστε να ματαιωθεί ο διαγωνισμός για τον ηλεκτροφωτισμό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος, ο Χρήστος Γούτος, η Βάσω Ψυχράμη και Παναγιώτης Μαρινόπουλος, εκεί όπου διεφάνη πως και ο δήμαρχος πίστευε ότι ήταν πιθανό το Ελεγκτικό να μην έκανε, ούτως ή άλλως, αποδεκτή τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού.

Αφού συντάχθηκε η εισήγηση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Γούτου, Ψυχράμη και Παπακωνσταντινόπουλου) που έφερε την υπογραφή και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Δημήτρη Καλαμίδα, Γιώργου Γκίκα, Παναγιώτη Μαρινόπουλου Θανάση Χρυσανθόπουλου, προγραμματίστηκε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Εξαιτίας όμως της βαρύτητας του θέματος αλλά και των νέων δεδομένων που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ ως προς την λήψη αποφάσεων των οργάνων του δήμου, παραπέμφθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε επίσης εκτάκτως και κατεπειγόντως, το μεσημέρι.

Αφαιρέθηκε η φράση που έκανε λόγο για «διαφάνεια»

Η διαφωνία του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου ως προς την εισήγηση της αντιπολίτευσης έγκειτο στην τελευταία φράση της που αναφερόταν στη διαφάνεια της διαδικασίας ως προς τους λόγους ματαίωσης και αφαιρέθηκε για να ψηφιστεί από όλες τις συμμετέχουσες παρατάξεις, πλην της Αγγελικής Κουρή που καταψήφισε. Επίσης, τροποποίηση έγινε στην εισήγηση και κατ’ επέκταση και στην απόφαση, ως προς το ότι θα συναφθούν και τα έγγραφα της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου και το ότι θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εκεί όπου, ως γνωστόν, είχε σταλεί για έγκριση η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, για την «φλέγουσα» σύμβαση.

Η απόφαση που ελήφθη κάνει λόγο για ματαίωση του διαγωνισμού: <<ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ>> σύμφωνα με το άρθρο 106 του Ν.4412/2016 και τη μη εκχώρηση των τελών στον ανάδοχο διότι σύμφωνα με τα συνημμένα του φακέλου της Νομικής Υπηρεσίας σε συνδυασμό με τη συνημμένη υπ’ αριθ. 757/2022 Πράξη του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι στην τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, ο κ. Γούτος ανέφερε πως ΄΄όταν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από όλες τις πλευρές, μπορεί να υπάρξουν και αποτελέσματα στη διοίκηση του δήμου΄΄. Ο δε κ. Ψυχράμη υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ζητούσε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της προώθησης του ζητήματος του ηλεκτροφωτισμού με τον τρόπο που επέλεξε η δημοτική αρχή, δηλαδή –όπως είπε – με σύμβαση ενεργειακής απόδοσης για δώδεκα χρόνια, σε ιδιώτη, ύψους 11,5 περίπου εκατ. ευρώ. Είπε πως ποτέ δεν πήγε για συζήτηση το θέμα στο Δ.Σ. εξηγώντας τους λόγους που αντιδρούσαν οι παρατάξεις, χαρακτηρίζοντας επαχθές και ενδεχομένως επικίνδυνο για το δημοτικό ταμείο, το να εκχωρηθούν τα δημοτικά τέλη για δώδεκα χρόνια σε έναν τρίτο.

Από την πλευρά τους, ο δήμαρχος αλλά και ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος επισήμαναν πως είναι άκρως επικίνδυνο να τεθεί θέμα διαφάνειας ΄΄κι αν θέλουμε να σταθεί η απόφαση δεν πρέπει να δίνουμε δικαίωμα΄΄. ΄΄Φοβάμαι ότι θα δώσουμε πάτημα στην εταιρεία. Προκειμένου να μην έχουμε ζητήματα στο μέλλον, οποιαδήποτε φράση μπορεί να επιβαρύνει τη θέση μας΄΄, είπε ο δήμαρχος, ζητώντας να αποσυρθεί η φράση περί διαφάνειας, όπερ και εγένετο.

Η διαμόρφωση της πρότασης για τα τέλη και η καταγγελία Β. Ψυχράμη

Πλέον, το επόμενο βήμα είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των ανταποδοτικών τελών ώστε να προχωρήσει η κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η κ. Ψυχράμη, που προχθές το πρωί είχε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία για το πώς θα διαμορφωθεί πλέον, μετά την αφαίρεση του ηλεκτροφωτισμού, η πρόταση των τελών, προέβη σε μία καταγγελία. Όπως είπε στo protionline.gr, ΄΄κατ’ αρχάς ξεκαθαρίσαμε πως δεν συζητάμε καν να μην γίνουν οι μειώσεις των τελών και να προχωρήσουμε σε μηδενικές αυξήσεις, ακόμη κι αν έχει αυξηθεί το κόστος για τα απορρίμματα και είμαστε κάθετοι σε αυτό. Όμως, από τη συνεργασία μου με τους υπηρεσιακούς, διαπίστωσα ότι δεν έχει σταλεί καν στην Αποκεντρωμένη η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τέλη και πως παραμένει στα συρτάρια… Αυτό καθόλου δεν δείχνει δήμαρχο που επιθυμεί να έχει άμεσα προϋπολογισμό και να δουλέψει ο δήμος.

Είναι εμφανές πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διοικεί με επικοινωνιακά τρικς ενώ στην πράξη καθυστερεί τις αποφάσεις που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο ή δεν τις εφαρμόζει καθόλου. Όπως για παράδειγμα το Τεχνικό Πρόγραμμα που έφερε το ίδιο με το προηγούμενο έτος, καθώς δεν τηρήθηκε. Η μη εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν είναι μόνο ευθύνη του δημάρχου αλλά και της προέδρου του Σώματος. Κι ας μην επιχειρήσει ο κ. Καλογερόπουλος να «χρεώσει» στους υπηρεσιακούς την καθυστέρηση αποστολής της απόφασης για έγκριση, διότι όλοι γνωρίζουμε πως οι υπάλληλοι εκτελούν τις εντολές του. Αυτός που υποτίθεται βιαζόταν να έχει τέλη και προϋπολογισμό τα είχε στο συρτάρι. Δεν τον εμπιστευόμαστε καθώς είναι εμφανές πως κοροϊδεύει εμάς, κοροϊδεύει και τους δημότες. Τώρα που είναι «με την πλάτη στον τοίχο» ματαιώνει τον ηλεκτροφωτισμό. Συμπέρασμα; Ευτυχώς που υπάρχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και γλίτωσαν οι δημότες τον «κεφαλικό φόρο» που θα τους επιβαλλόταν για 12 χρόνια΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr